Foto

Karel Čapek: "Největším nebezpečím pro civilizaci je vzdělaný hlupák."

JL

Mate v ve svem blogu nejmene dve nepresnosti pane Jilku. SSSR navstivil Werich sam a taky reportaz o tom mohl napsat jen on. Voskovec nemel zajem. Werich se ve svych vzpominkach zminuje jak poslal ze SSSR Voskovcovi telegram. Znel takto: "Uz jsi nekdy dostal ko ko koktavej te telegram"? Posleze za nim prisli dva panove v civilu a chteli vedet jestli v tom zneni nejsou nejake sifry.

Jestli Voskovce a Wericha USA chteli nevim, ale je jiste, ze se tam dostali a valku tam preckali. Werichova dcera Jana se tam dokonce nejaky cas po navratu, chtela nazpatky odstehovat.

Jiste pamatujete Skutinovy porady "Co tomu rikate pane Werichu"? V jednom Werich popisuje jak TGM navstivil Osvobocene Divadlo" a po predstaveni udelil divakum lekci.

Zatimco vetsina divaku okamzite vstala a pospichala nekam za nejakou zabavou, TGM stal a tleskal, po nekolik minut stal a tleskal. Znelo to od Wericha jako obdiv osoby TGM.

PL

P33e49t63r 56L74o83r88e38n85c

13. 5. 2024 21:55

Voskovec sice u nás vydatně pomáhal živit prvorepublikovou "intelektuálskou" prosovětskou propagandu, ale do SSSR i přes velmi přátelské pozvání odmítl jet, protože velmi správně tušil, že jako syn carského vojenského kapelníka by se odtud už asi nevrátil.

V těch USA měli V+W oba za války vynikající a velkorysé azylové podmínky, protože do té doby Amerika ještě neměla ty pozdější negativní zkušenosti s nepřátelským chováním spřáteleného spojence - Sovětského Svazu. To až tam Voskovec emigroval sám napodruhé, už mu to státní aparát nijak neusnadňoval, protože to už tam řádil preventista McCarthy.

Werich prozřel až v r. 1968 a do té doby ještě svým sobectvím dokázal učinit pár lidí nešťastnými.

FL

Ono by bývalo stačilo vzdělání byť jenom pro samotné znalosti o světě, ale důsledně v souladu s kritickým myšlením. Myšlenky komunizmu a socializmu by se daly odmítnout i na základě znalosti psychologie člověka jako utopie. Už za Marxe oponenti namítali, že když všechno bude patřit všem, tak se nebude nikdo starat o nic.

Současné bludné ideologie, které vedou Západní svět do záhuby - green deal a multikulturalizmus, nepopírají morálku, ale zase realitu

LJ

Bohužel mnohokrát různé bludné nauky se uchytly a dokonce převážily - a dnes se tomu divíme.

Foto

Jedna věc je číst, psát a počítat a druhá věc je nutit polovině obyvatelstva vysokoškolské vzdělání.

Zaprvé: velká část lidí prostě nemá navíc než na nějakou horší maturitu,

zadruhé: Školství je veřejný sektor a vzdělání je veřejný statek. Obtížně se měří jeho přínos a kvalita a podle toho to také vypadá. jenom narvat miliardy do platů a budov bez vazby na výsledek nevede k ničemu. (učím na univerzitě).

LJ

Jeden můj spolužák je vysokoškolským profesorem, dnes je již v penzi. A tem mi říkal, že v prvních ročnících našich vysokých škol je 120 000 židliček. V loňském roce se u nás narodilo 91 000 dětí.

  • Počet článků 424
  • Celková karma 17,63
  • Průměrná čtenost 525x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.