Foto

J31o93s25e95f 52B15á41r52t14a

22. 5. 2024 19:47

Pro ty, co zapomněli, jak se tvořila nenávist k Ficovi

https://youtu.be/0AsisCwMu0k

Foto

Je to, žel, kam až lidská paměť sahá. Dost politických atentátů se událo například v antickém Římě. A existují také domněnky, možná nepotvrzené, že makedonský vojevůdce Alexandr Veliký byl otráven. V Evropě pak je smutně známé období anarchistických atentátů (plus-mínus ve druhé polovině 19. století). Některé doširoka známé atentáty nyní přeskočím, ale rozhodně bych vzpomněl ohavný, brutálně provedený politický atentát ve Velké Británii v v r. 2016, v době rozvášněné brexitové kampaně.

V Británii útočil rovněž osamělý muž. Ubodal na ulici poslankyni Jo Coxovou, maminku dvou dětí (ve věku 10 a 12 let). Vrah byl natolik zfanatizovaný, že i později u soudu vykřikoval cosi o svém politickém přesvědčení, které mu prý (v jeho vyšinuté mysli) dávalo oprávnění k takovému činu. Notabene Jo Coxová byla v té době značně populární a byla významnou odpůrkyní brexitu; na jejím tragickém měly v každém případě podíl vášně vybičované až k nenávisti. A tuším, že i po brexitu ještě následovaly vražedné útoky na zahraniční dělníky, například z Polska.

Panu Ficovi se vší vážností přeji brzké uzdravení. A je nutné rázně odsoudit to, co se stalo. Je to naprosto zavrženíhodné. Tudy cesta opravdu nevede.

Poučení z toho je jednoznačné: nyní je třeba udělat všechno pro uklidnění vášní. Stavět mosty mezi lidmi.

RJ

Stavět mosty mezi lidmi? Normální lidé nic takového nepotřebují, žijí se sousedy běžně. Kdo potřebuje "příkopy" hráze? Politici, bez rozdílu stran a pisálci, protože ti potřebují prokliky a kontroverze je nejlepší tahák.

  • Počet článků 424
  • Celková karma 18,28
  • Průměrná čtenost 525x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.