Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část III – Revoluce

Když jsem studoval za minulého režimu, říkali nám ve škole, že revoluce jsou lokomotivami dějin. I mnoho nekomunistických historiků vyzvedá revoluce. Oprávněně?

Revoluce, či spíše revolucionáři, se snaží větším či menším násilím řešit nějaký problém ve společnosti v případě, že stávající vláda tento problém nemíní řešit nebo ho řeší nedůsledně. Je řada dalších definic revoluce.

Všechny revoluce mají mnoho společných rysů. Třeba Velká francouzská revoluce původně chtěla řešit státní finance: daně platil hlavně třetí stav, nestačily na pokrytí narůstajícího aparátu… atd. Kubánská revoluce chtěla řešit nedemokratickou vládu diktátora Batisty. Revolucionáři na počátku věřili, že se jim to podaří a že cíle dosáhnou. Když zvítězili, brzy se ukázalo, že cíl nesplnili.

Francouzští revolucionáři na počátku revoluce vydali proklamaci práv občana. V ní se zdůrazňuje především osobní svoboda občanů a právo na soukromé vlastnictví. Jejich uplatňování bylo problematické. V určité fázi revoluce stačilo, aby občan prohlásil, že věří v Boha a stačilo to k tomu, aby šel pod gilotinu. To je prvním charakteristickým znakem revolucí: Mezi proklamacemi a praxí je nebetyčný rozdíl.

Druhým typickým znakem revoluce je, že když se mezi revolucionáři objeví rozkol, jeho vyřizování je revolučně tvrdé. Ve Francii se v určité chvíli dostali k moci jakobíni, kteří pod vedením Robespierra zavedli vládu teroru. V Rusku po smrti Lenina Stalin zlikvidoval své protivníky. Kubánské revoluce měla na počátku cíl svrhnout diktátora Batistu a nastolit demokratickou vládu. Fidél Castro, když převzal moc, si nakonec všechna ministerstva rozdělil mezi sebe a bratra Raúla a tak tomu bylo po celou dlouhou dobu jeho vlády. A Fidél si to po revolucionářku vyřídil to s těmi, kteří se mu opovážili připomenout původní cíl revoluce.

Dalším typickým znakem revoluce je značný schematizmus: lidi rozdělí podle jednoduchého kritéria na dobré a špatné. Většinou jsou všichni bohatí označeni jako špatní. Často i všichni vzdělaní jsou označeni jako špatní. Nebo špatní jsou Němci, Židé či příslušníci jiného národa či rasy. Ty špatné je třeba vyhnat, zavřít či zabít.

Výsledky jsou následující:

Velká francouzská revoluce – podle písemných záznamů bylo popraveno téměř 20 000 osob, soudí se, že zdaleka ne všechny popravy jsou písemně zaznamenány, podle některých skutečný počet popravených je nejméně dvakrát vyšší, podle jiných až desetkrát vyšší, tedy něco mezi 40 a 200 tisíci popravených.

Revoluce na Haiti – Na ostrově Haiti byly dvě kolonie: francouzská v západní části a španělská na východě ostrova. Francouzská byla nejvýnosnější ze všech francouzských kolonií. Hlavní pracovní silou byli černí otroci, původní indiáni rychle vymřeli na nemoci přivezené z Evropy. Byla to po Spojených státech nejvyspělejší země v Americe. Po vypuknutí revoluce ve Francii se jednalo o zrušení otroctví. Papež již dávno před tím vydal prohlášení, že všichni lidé mají nesmrtelnou duši a tedy i stejnou důstojnost. Francouzští revolucionáři šli na to vědecky: Žádná duše neexistuje, otroctví nezrušili. Na jednu stranu halasné proklamace svobody – na druhou stranu ponechání otroctví: takovéto rozpory jsou při revolucích časté. Natěšení a zklamaní černí otroci řešili situaci revolucí: černí otroci pod vedením černocha Desselinese roku 1802 se chopili moci, Desselines se prohlásil císařem a v roce 1804 vydal dekret nařizující zmasakrovat všechny bělochy, i ty, kteří se revolucí sympatizovali. Od té doby vládne v bývalé francouzské kolonii na Haiti vždy nějaký samozvanec nebo je v zemi chaos. Od roku 2021 je opět v zemi chaos. Z někdejší druhé nejvyspělejší země je dnes nejchudší země západní polokoule.

Říjnovou revoluci v Rusku není třeba připomínat. Počty obětí této revoluce se většinou odhadují okolo 20 milionů, Solženicyn však odhadoval počet obětí na 40 milionů.

Komunistická revoluce v Číně a následující kulturní revoluce – asi 70 milionů mrtvých.

Komunistická revoluce v Kambodži – po vítězství (odchodu Američanů) se ujal moci revolucionář Pol Pot, nechal zavraždit více jak 2 miliony lidí, asi třetinu obyvatel Kambodže.

Snad těchto pár údajů stačí, abychom udělali závěr: Žádná revoluce neplnila to, co slibovali revolucionáři, kteří ji připravovali. Většina revolucí skončila masakrem převážně nevinných. Je to stará pravda, i když ji revolucionáři popírají: Nenávist a násilí plodí jenom zlo, nemohou vytvořit nic dobrého. Tato pravda by se měla vštěpovat dětem od útlého věku. Platí v rodině, v malých i velkých kolektivech. Děti by měly ve škole opakovaně slyšet, že násilí v rodině nikdy není řešením, přináší jenom zlo a totéž platí i třeba v pracovních kolektivech a ve společnosti vůbec. Jen láska v rodině vytváří harmonii a totéž platí i ve společnosti. Bohužel se periodicky objevují lidé, kteří hlásají opak, najdou dost lidí, kteří jim uvěří a vždy to dopadne špatně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jílek | čtvrtek 2.5.2024 15:06 | karma článku: 15,96 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část IV – Vzdělanost

V době renesance se začala prosazovat vzdělanost, před tím se více cenilo umění válečnické. A taky se v renesanci začaly hlásat pansofistické myšlenky. U nás byl významným zastáncem těchto myšlenek Jan Amos Komenský.

13.5.2024 v 14:42 | Karma: 13,90 | Přečteno: 236x | Diskuse| Kultura

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 21,48 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 16,31 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 423
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 518x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.