Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země ve slevě

Že je Česká republika zemí slev a občané tohoto státu pravými přeborníky ve vyhledávání šikovných nákupů, to není nějaká zásadní novinka. Ale že tím úspěšně bojují proti inflaci, to je souvislost méně probíraná.

Přesto se dá bez nadsázky říct, že soustavné využívání slevových akcí má v boji s inflací význam srovnatelný s kroky národní banky či rozumnou fiskální politikou. Jakkoliv to zní možná trochu směšně, ekonomická teorie a ostatně i reálná praxe to dokazují naprosto jasně.

Je třeba začít mírnou oklikou. Většina lidí si pod pojmem trh představí tržiště a když se v ekonomice mluví o funkci trhu, tak ji vnímají nejspíše jako zajištění toho, aby bylo kde nakupovat. Není to chybná premisa, to jistě ne. Jenom jde trochu stranou od toho nejpodstatnějšího.

Hlavní funkcí trhu je totiž tvorba ceny. Tedy vytváření informace o tom, jaký peněžní ekvivalent jsou spotřebitelé ochotni za nějaké zboží nebo službu zaplatit.

Od ceny se pak odvíjí absolutně všechno ostatní. Když u nějakého zboží bude dosažitelná tržní cena výrazně nad náklady, když se ukáže, že toto zboží je potenciálně velmi ziskové, do jeho produkce se nasměrují nové investice. Kapitál zareaguje na tržní informaci a začne s ní pracovat. A tak dále, a tak dále. Takových souvislostí, kdy je cena středobodem všeho dalšího, by bylo možné sepsat desítky a v podstatě pokrýt všechny ekonomické a vlastně i další okolnosti našeho života.

Prostě cena je nejdůležitější informace v ekonomice, takže nejdůležitější informace vůbec. A protože právě cenu umí určit jenom trh, tak kvůli tomu je trh absolutně klíčovým bodem celé naší civilizace.

Trhy jsou však nedokonalé a nikdy na nich není maximální konkurence. Dokonalé trhy v principu nemohou existovat, třebas již jenom kvůli tomu, že na dokonalém trhu by všichni účastníci museli mít k dispozici veškeré dostupné informace, což je nemožné. Všechny trhy ve všech zemích jsou tedy v nějaké míře nedokonalé. Navíc jsou některé více a jiné méně konkurenční. Nutně pak platí, že čím dokonalejší trh a čím konkurenčnější trh, tím bude (přinejmenším obvykle) odolnější proti inflaci. A naopak: Čím méně dokonalý trh a čím problematičtější je na něm konkurenční prostředí, tím menší bude ochota k celkově nízké cenové hladině. A tím spíše se konkurenční boj nebude přenášet do celkového poklesu cen, ale do marketingových postupů. Jako jsou zrovna slevové akce.

Inflační vývoj je pozitivní. Ale mohl by být daleko lepší, kdyby české trhy byly více konkurenční.

 

Což přesně platí v Čechách měrou vrchovatou.

Občan toho příliš v oblasti zdokonalování trhů nebo míry jejich konkurence neovlivní. Ale pokud svoji spotřebu minimalizuje v hladině obvyklých cen, ale skutečně usilovně maximalizuje v oblasti slev, pak tím posílá trhu důležitou informaci. Tou informací je nízká hladina ochoty akceptovat aktuální ceny. Pak chvíli trvá, než se informace zpracuje a promítne do celého tržního řetězce, ale časem k tomu dojde a výsledkem bude pokles celkové cenové hladiny.

Není to tak dlouho, co si část veřejnosti (bohužel i ekonomických novinářů) utahovala z politiků radících občanům nakupovat levnější zboží v Polsku. Ten výsměch ukazoval fatální neznalost ekonomických zákonitostí. Na adresu politiků zněly věty jako: „Kdyby raději dělali něco pro snížení cen tady u nás…“ Jenže výlet za hranice není nic jiného než využívání možnosti přesměrovat svoji poptávku ke konkurenci, která ji uspokojí levněji. Takže zase: Každý, kdo se vypravil naplnit auto nákupem u sousedů a snažil se tak ušetřit, dával domácímu trhu informaci a přispěl k poklesu inflace. A pokud k tomu některý politik vyzýval, nedělal nic jiného, než že ukazoval cestu, jak s inflací bojovat.

Samozřejmě honba za slevami nebo víkendové stěhování se do supermarketů za hranicemi může vypadat směšně. Je to ale vysoce ekonomické a vlastně záslužné jednání. Než aby ho novináři parodovali, měli by ocenit, že občané dělají svoji protiinflační práci. A ptát se politiků úplně jinak: Proč jsou naše trhy tak nedokonalé a tak málo konkurenční, že jejich výsledkem je země ve slevě s vysokou cenovou volatilitou místo země s opravdu nízkou a stabilní cenovou hladinou?

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 15.6.2023 9:32 | karma článku: 22,28 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,86 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6148x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik