Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukvapené jednání investicím nesvědčí

Přestože Warren Buffet tvrdí cosi ve smyslu, že ekonomické rubriky čte v novinách pouze v případech, že v nich nejsou lepší vtipy, skoro pokaždé mě pobaví.

Na jeden z jeho dalších citátů jsem si vzpomněla na konci minulého týdne, kdy jsem řešila problematiku související s „neproinvestovaností“ finančních prostředků hlavního města Prahy.

Pravděpodobně nejlepší a nejúspěšnější investor v novodobé historii a velký filantrop Warren Buffett v onom citátu říká: „Investoři by si měli pamatovat, že nadšení a výdaje jsou jejich nepřátelé“. A co se načasování investic týče, věštec z Nebrasky, který proslul svou spořivostí, hovořil o nezbytnosti být vystrašený v okamžiku, kdy jsou ostatní nenasytní a nenasytnosti, kdy jsou ostatní vystrašení.

Na jedné pracovní poradě jsem z titulu své funkce, ekonomické náměstkyně pražské primátorky, komunikovala na téma „neproinvestovaných“ miliard z magistrátního rozpočtu. Poměrně obsáhle jsem se pokoušela vysvětlit, doufajíc, že srozumitelně a jasně, jaké jsou rozdíly mezi investicemi magistrátu a jednotlivých městských částí a další terminologické základy. Ne každé semínko však padá na úrodnou půdu a ne všechno lze shrnout do několika vět. Takže nabízím rekapitulaci.

V první řadě bychom si měli připomenout, že peníze, které neproinvestujeme, nejsou pro rozpočet hlavního města, tedy pro jeho obyvatele a návštěvníky, ztraceny. Tato optika by se nabízela snad jen v případě, že bychom na konci každého roku museli vracet finanční prostředky do státního rozpočtu, jako je tomu např. u jednotlivých ministerstev. „Neproinvestované“ miliardy tu v tomto případ opravdu jsou a do rozhodnutí o jejich dalším využití budou. Kromě toho, vzhledem k posilování české měny, nehrozí jejich znehodnocení, tedy alespoň prozatím….

Přestože se investice nedařilo realizovat podle schváleného rozpočtu, musím se svých kolegů radních zastat, protože to není důsledkem nerozhodnosti a o neochotě realizovat plánované investiční záměry. Doposud se nepodařilo najít recept na zásadní nedostatek, jímž je výkup pozemků. Často totiž nejsme schopni vyhovět představám prodávajících o ceně v mezích zákona, který jsme povinni respektovat. Na tempu investic také moc nepřidává stávající legislativa, a to jak stavební, tak soutěžní. Realizace projektů tak nabírá zpoždění.

Jakkoliv se na to snažím dívat optikou „investigativního“ novináře, či snad opozice, nerozumím výtkám, že se neinvestuje. Představa, že Praha bude stále investovat, jako když jsme stavěli Blanku, nebo metro do Motola, je jednoduše řečeno naivní. Rozpočet hlavního města je ve své podstatě stejný jako rodinný rozpočet každého z nás. Málokdo si totiž může každý rok postavit nový dům, koupit auto či zrekonstruovat zahradu. Každou velkou investici sleduje období zařizování, investic menších a hlavně šetření na výdaje příští, třeba novou chalupu na horách.

V následujících letech nás čeká dostavba městského okruhu – Blanka II odhadem za 40 mld. korun, Metro D za 50 mld. korun nebo třeba Radlická radiála za 15 mld. korun. Ať je to jak chce, nezbývá nám na to ušetřit, případně si alespoň vytvořit dostatečně velký „úvěrový polštář“, abychom si na to v případě potřeby mohli půjčit za přijatelných podmínek.

Tato vysvětlení však nejsou pro (ne)odbornou veřejnost dostatečně senzační a tak v některých případech bohužel nabývám dojmu, že stěžejní snahou některých z nich je sveřepé, někdy až směšné hledání hole na pomyslného psa. Racionální a obezřetné argumenty pak nestojí ani na druhé koleji.

Jak praví definice investice, jedná se o část příjmu, která je vložena do dlouhodobých statků, nepřinášejí okamžitý zisk, umožňují ale navýšení prostředků v budoucnosti. V případě investic veřejného sektoru je ale zisk těžko měřitelný, často by měl být substituován tzv. kladnými externalitami. Přesto ale tato poučka omlouvá ojedinělé prodlevy způsobené revizemi závazků z plynoucích projektů.

Je zřejmé, že za realizaci investic každá politická reprezentace získává tzv. politické body, které jsou každé čtyři roky přetaveny v hlasy voličů. V rámci jejich snadného zisku bych mohla tento blog zaplnit projekty našich magistrátních předchůdců, kteří se nedrželi Buffettova pravidla a místo racionálního uvažování, vsadili, alespoň v to doufám, na nadšení. Jak ale ukazuje dnešní realita, nejednalo se o sázku vítěznou. Proto je třeba investovat s rozmyslem…

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 29.6.2017 22:14 | karma článku: 12,94 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Život otroka a jiné internetové báchorky

Sociální sítě jsou plné naprostých nesmyslů. Některé asi vznikají cíleně, obávám se však, že většina pochází z nevzdělanosti a jisté nedostatečnosti autorů. Jako ta o středověkém ráji ekonomických svobod.

18.6.2024 v 9:11 | Karma: 21,33 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Nic není zadarmo. A málo co dobrovolně

Bouře kolem koncesionářských poplatků (za prvé zvýšených a za druhé uvalených na v principu každou domácnost) znovu otevřela jedno staré, avšak jak vidno přesto nové téma. Je na tomto světě něco zdarma?

5.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,24 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Diskuse o dani z nemovitosti je jalová

Daně mají být co nejnižší. Stát má financovat pouze nezbytné věci přímo související s jeho účelem a s tím, proč je lidmi ustanoven. Tedy bezpečnost vnitřní, vnější a vymahatelnost práva. Tolik trocha Laissez faire.

3.6.2024 v 9:41 | Karma: 33,14 | Přečteno: 3609x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Nic proti sektorové dani, ale…

Sedm Čechů z deseti podporuje případné zavedení sektorové daně, uvádí průzkum veřejného mínění na toto téma. Třicet procent je pro jednoznačně, 40 procent takový krok podporuje „spíše“.

21.5.2024 v 9:00 | Karma: 17,08 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Porodnost důchody nezachrání

Některé politické strany se v otázce řešení důchodového problému uchýlily k nové formě konejšení veřejnosti. Místo reforem, nesporně bolestivých a nepříjemných, přicházejí se „zvýšením porodnosti“.

14.5.2024 v 23:27 | Karma: 30,35 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 25,46
  • Průměrná čtenost 1393x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik