Člověk vypadá na to, co jí - Část druhá - Ráno

Vstávám mezi šestou a sedmou, budíka nepotřebuju, probudím se sám. Když to musí bejt, tak se lehce vosprchuju, ale né každej den. Pak cvičím yógu - nejdřív pozdrav slunci (surja namaskar) a pak i ostatní polohy, asi tak dvacet. 

Kolem sedmý si dám čaj - takovou preventivní směs na prostatu s trochou medu. Né moc aby to nebylo sladký.

Kolem vosmý si dám svůj stoletej koktejl, někdo tomu říká taky koktejl nesmrtelnosti - rozmixovanej chřest a rajčatovou šťávu smíchanou s denní dávkou hub reishi - teda ty houby jsou sušený v prášku.

Tak kolem půl jedenáctý si dám snídani.

Celkem se dá říct, že snídaně je to nejdůležitější pro dnešního člověka. Né, že bych to vymyslel já sám, ale už od mládí jsem slyšíval co kdo kdy na světě snídá. Já teda snídám posledních 40 let každý den pořád to samé, jenom když jsem někde na cestách, a to se stává poslední dobou čím dál tím méně, snídám co se dá.

Když mi bylo asi čtrnáct, tak jsem se začal zajímat z nějakého mně nepochopitelného důvodu o yógu. Asi jsem si někde něco přečet. A v jedné knížce jsem se dočet o snídani pana prof. Kollatha. Dlouhou dobu jsem si myslel, že to byl američan. Přesněji, myslel jsem si to, co mi bylo doporučeno. A neměje jinou možnost...

Teprve strejda Google mě vyvedl z omylu. Ten člověk byl profesorem na universitě v Německu, dokonce snad děkanem nebo rektorem, samozřejmě, že musel bejt nácek a po vojně ho dlouho nechtěli uznat, ale byl vůbec prvním člověkem na světě, co se o tohleto začal zajímat. Teda vo to jídlo.

Je toho o něm na webu celkem dost, stačí napsat kollath breakfast a vyběhne stoosmdesátdva tisíc stránek, ani ne za půl vteřiny. Ten pokrok, kde se to zastaví...

Já jsem si to jeho jídlo na snídani ale trošku upravil, taky už to bude skoro sto let co to Werner vymyslel.

Takže to začíná celkem nevšedně, a sice už večer:

Prófa to vymyslel z obilí. V dnešní době se obilí těžko shání, nehledě k tomu, že to na osev je opatřeno jedem na krysy aby to ty holky nesežraly. A ten já zase nemusím.

Tak tedy večer vezmu dvě lžíce vloček.

Stačí i jenom normální ovesné, jak jsme je znali celá ta dlouhá léta socialistického spolužití, ale čím víc druhů, tím lépe, já používám směs vloček ze šesti různých obilovin. Běžně se to dá koupit kdekoliv, tedy aspoň tady v Německu. V Itálii a Španělsku mi to dalo dost práce je vůbec najít, a tak jsem si to pak radši vozil z Německa. Dneska se to dá ale po síti koupit kdekoliv - ten pokrok... Někde sem se dočetl, že indiáni maj rádi jejich americký semena a tak tam dávám ještě jednu lžíci quinoa - uvidíme co to se mnou udělá ...

Ty vločky a quinoa rozemelu v kafemlejnku, až vznikne normální mouka a přidám tři lžíce vody. V druhý malý misce namočím do vody jednu lžíci rozinek (sušený hroznový víno - pro ty co neví, co je to rozinka).

Ráno to sleju dohromady, přidám jednu lžíci mletejch lískovejch vořechů, jednu lžíci lněnýho semena a jednu lžíci čerstvé citronové šťávy. A k tomu tři lžíce (asi 45gr) borůvek.

Werner k tomu dával ještě jedno nakrájené jablko, ale to bylo snad v dobách, kdy člověk mohl koupit v krámu jenom jablka. Když je teda náhodou dovezli. Já jsem se zase jednou kdesi dočetl, že nejlepší ovoce jsou borůvky, pro svoje anti-oxidanty. A tak tam teď dávám už jenom borůvky. Jsou k dostání čerstvé po celý rok a to jedno balení mi vydrží na 3x - má 125gr. A stojí jenom 3 baky, někdy u Lidla jenom dva.

Werner tam ještě radil přidávat med ale mě se to zdálo pak moc sladké, a tak jsem od toho medu upustil. Jestli to někomu bude chutnat víc, tak ať si ho tam klidně dá. Někdo tam ještě dává i jogurt...

Podle tý yógínský knížky to funguje tak, že kdo je hubenej, ten přibere a kdo je tlustej, ten zase pár kilo schodí. Spíš ale záleží na tom, co člověk dlabe potom.

Takže o mém dalším denním jídle až zase příště.

Fotka r roku 1966

Autor: Pavel Kadlčák | středa 28.6.2023 22:39 | karma článku: 9,16 | přečteno: 393x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Pavel Kadlčák

Kefír je prostě nej - Část první

Kefír je jeden z nejbohatších probiotických potravin, co dodá tělu až 30 různých probiotických kmenů, vitamin B12, K2, D, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu listovou a další prospěšné látky. Todle sem našel na webu...

21.9.2024 v 20:49 | Karma: 13,13 | Přečteno: 309x | Diskuse | Osobní

Pavel Kadlčák

Yzop lékařský - Hyssopus officinalis

Yzop lékařský modrý je vytrvalá křovitá rostlina, která dosahuje výšky až 1 m. Vytváří modrofialové květenství v době od července do září.

30.6.2024 v 19:43 | Karma: 8,65 | Přečteno: 178x | Diskuse | Ostatní

Pavel Kadlčák

Jed v konzervovaných rajčatech

V německu testovali konzervovaný rajčata. Test začíná usvědčujícím verdiktem: Bisfenol A se stává problémem v konzervované zelenině. Rajčata jsou právem považována za zdravou zeleninu, i když botanicky jde o bobule:

1.2.2024 v 8:26 | Karma: 18,43 | Přečteno: 580x | Diskuse | Ostatní

Pavel Kadlčák

Namáčíte ořechy a jiná jádra před konzumací?

Vlašské anebo lískové ořechy, mandle, pistácie nebo kešu, jíme často přímo z balíčku. Málokdo však ví, že by mohly obsahovat toxiny, které jsou nebezpečné pro zdraví, a proto někdo doporučuje je namočit. Je to opravdu užitečné?

8.1.2024 v 21:42 | Karma: 12,70 | Přečteno: 613x | Diskuse | Ostatní

Pavel Kadlčák

7 důvodů, proč byste měli jíst čočku 2x týdně

Čočka je ekonomická, lahodná a velmi výživná potravina. Čočka, která se snadno vaří a je velmi všestranná, nám umožňuje předcházet mnoha onemocněním.

5.1.2024 v 8:11 | Karma: 20,76 | Přečteno: 573x | Diskuse | Ostatní

Nejčtenější

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou

13. května 2025  17:07

O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...

Požadavky odtržené od reality, zoufají po jednání Ukrajinci. Rusové jsou spokojeni

16. května 2025  6:43,  aktualizováno  16:12

Sledujeme online Jednání delegací Ukrajiny a Ruska v Istanbulu po necelých dvou hodinách skončilo. Bylo to první...

VIDEO: Turecké letadlo škrtlo v Praze ocasem o ranvej. Modleme se, vyzýval pilot

13. května 2025  19:14

Napínavý pokus o přistání si prožili cestující na palubě letu TK1771 společnosti Turkish Airlines z...

Marketér prodělal miliony a splácí je miliardáři Janečkovi. Nebylo to krypto, tvrdí

16. května 2025  9:48,  aktualizováno  20:57

Sedm let bude muset splácet marketingový expert Jakub Horák svůj dluh vůči miliardářovi Karlu...

Ebola se nepotvrdila. Pacient z Bulovky netrpí krvácivou horečkou, oznámil Válek

17. května 2025  23:30,  aktualizováno  18.5

Nákaza virem ebola ani jinými původci krvácivých horeček se u pacienta na Bulovce nepotvrdila,...

Nárůst SPD? Spojení s malými stranami byl chytrý tah, líčí docentka Guasti boj o voliče

18. května 2025

Premium Česko čekají za několik měsíců parlamentní volby. Právě to je podle socioložky z FSV UK Petry...

Třetí světové války se František bál do posledních dní, říká papežův životopisec

18. května 2025

Premium Od začátku roku 2021 – poté, co s ním udělal exkluzivní rozhovor pro italskou televizi Mediaset –...

Pozor, zahnívám! Otci fotografie neuznali patent, tak zapózoval jako utopenec

18. května 2025

Seriál Francouzský vynálezce Hippolyte Bayard je jedním z duchovních otců fotografie. Jeho jméno se však...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.