Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pejsek a kočička

Zanedlouho uplyne šest let od doby, kdy jsme se odstěhovali z města na venkov a já se tímto krokem svým způsobem vrátil ke svým kořenům, neb na venkově jsem strávil nemalou část svého dětství, byť v docela jiné vesnici. Současně s novým bydlením jsme získali i nové přátele, kteří se postupem času stali jedněmi z našich nejlepších.

K životu na venkově nerozlučně patří i nějaké to zvíře, což si Petra s Pavlem a svými dětmi uvědomili zhruba před třemi léty a pořídili si roztomilé štěňátko vestíka, tedy pardon, West Highland Teriera. Falcovi se dostalo té správné psí výchovy, navzdory svému nevelkému vzrůstu se při výcviku více či méně úspěšně snažil konkurovat svým o mnoho větším kamarádům. Díky Pavlově vlídné, leč důsledné ruce vůdce rodinné smečky z něj vyrostl veselý extrovert, který nás pokaždé radostně vítá, když k nim přijdeme na návštěvu. Jednou z věcí, které Falco přímo miluje, jsou společné výlety. Jakmile zahlédne, jak Pavel nakládá jeho velikou přepravku do auta, začne netrpělivě pobíhat kolem, poté do ní radostně naskočí a už se těší, jak se s námi společně proběhne přírodou.

Letos jsme se s našimi přáteli vypravili na společnou dovolenou. Minulou neděli odpoledne jsme dorazili do moc pěkného penzionu na jihu Čech, v malebném zákoutí, kde jinde, než u rybníka. Úrovně penzionů v našich krajích jsou různé, při našich tuzemských dovolených jsme jich poznali celou řadu, od takových, které bych se snad neodvážil doporučit ani lidem z nejotrlejších, až po ty opravdu perfektní, mezi něž se přiřadil i ten současný.

S Falcem jsme navštívili krásná místa přírodní či městská, pro příklad uvedu Kleť nebo Český Krumlov, dokonce jsme si odskočili i přes hranice do malebného Lince. Ať už mu pod tlapkami praskaly drobné větvičky a šustilo jehličí nebo jej chladila staletími ošoupaná dlažba, vždy s námi vesele pobíhal a pokaždé dbal o celistvost své malé smečky. Jakmile se někdo z nás opozdil či naopak byl příliš rychlý, Falco jej ustaraně vybízel, aby se připojil k ostatním.

Největšího vzrušení a zábavy se však Falco nedočkal na našich výletech, kdepak, to na něj čekalo přímo u penzionu a nebyl jím nikdo jiný než sám Kapitán. Kapitán neměl ani zářivou námořnickou uniformu se svítivými zlatými knoflíky, ani naleštěné boty a placatou čepici. Naopak, místo uniformy měl mourovatý kožíšek, místo bot hebké tlapky a místo čepice špičatá ouška a nebyl to ani on, byla to ona, tedy asi nejlépe řečeno kočičí paní Kapitánová. Líně a s výrazem kočičí pohody se vyhřívala na terase restaurace u penzionu, a když se poprvé setkala s Falcem, byla zjevně potěšená změnou oproti nudnému rozvalování. Byl to pohled k nezapomenutí, ti dva se k sobě přiblížili na dotek, ani jeden na druhého zjevně nezaútočil, chvíli se zvědavě obíhali a očichávali, aby nakonec došli k závěru, že jsou oba přece jen z úplně jiného rodu. Kapitánová se postavila bokem a naježila, aby vypadala co největší a zdvihla přední tlapku, jako že „budu-li chtít, tak seknu.“ Falco, jinak pes velice málomluvný, hlasitě zaštěkal, zřejmě chtěl říct „budu-li já chtít, kousnu.“ Nešlo o boj, jen o veselou hru, jejímž dalším krokem bylo Kapitánčino vylezení na keř a Falcovo pobíhání dole na zemi.

Ti dva se vídali celý týden a pokaždé to bylo stejné, Kapitánka se zdánlivě netečně rozvalovala na jedné ze spodních větví, Falco ji hlídal zdola. Když někdo z nás šel s Falcem večer na procházku před spaním, Kapitánka na něj netrpělivě čekala venku, aby ho mohla překvapit ve tmě a pak před ním utéct, když jsme po snídani vyšli ven a Kapitánka tam náhodou nebyla, Falco ji vyhlížel a snažil se nás zdržovat tak dlouho, dokud se s ní po jejich způsobu nepozdravil. Na konci naší společné dovolené museli sousedé odjet domů o den dřív a my byli svědkem, Kapitánčina rozčarování z toho, že Falco už nepřišel. Myslím, že ti dva by se dokázali spřátelit a po nějakém čase by se z nich stala nerozlučná dvojka.

Autor: Jan Pražák | pondělí 5.9.2011 21:21 | karma článku: 13,86 | přečteno: 1086x
  • Další články autora

Jan Pražák

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

8.6.2024 v 7:07 | Karma: 21,99 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 25,95 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,18 | Přečteno: 2270x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsme s Maruškou odrovnali státního úředníka

„Nebude ti vadit, když ti řeknu něco hodně osobního, k čemu jsem se strašně dlouho odhodlávala a teprve nedávno rozhoupala?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku při jednom z našich posezení nad kávou a větrníkem.

30.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,71 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak ubohá migrantka bojovala s naší mateřštinou

Při cestování příměstskými autobusy z okraje Prahy je třeba dodržovat pár jednoduchých pravidel. Nic složitého, nastupuje se pouze předními dveřmi u řidiče, kterému ukážete jízdenku nebo si ji u něj prostě koupíte.

27.5.2024 v 14:34 | Karma: 32,33 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Von der Leyenová komentuje výsledky eurovoleb v Německu

10. června 2024,  aktualizováno  14:06

Přímý přenos Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí od 13:30 vystupuje na tiskové konferenci po...

Desítky tisíc dětí v Česku nemají očkování proti spalničkám. Černý kašel slábne

10. června 2024  12:14,  aktualizováno  14:04

V Česku jsou podle ministerstva zdravotnictví desítky tisíc dětí neočkovaných proti spalničkám....

Stát za volby rozdá 85 milionů jedenácti stranám. Vydělat dokázaly jen dvě

10. června 2024  14:04

V letošních evropských volbách o hlasy voličů usilovalo třicet stran a koalic. Pro většinu bylo...

Výbuch v polské zbrojovce vyrábějící rakety zabil jednoho člověka

10. června 2024  13:36

Ve zbrojovce společnosti Mesko ve městě Skaržysko-Kamienna ve středním Polsku se v pondělí ozval...

  • Počet článků 2143
  • Celková karma 28,18
  • Průměrná čtenost 1308x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.