Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

Když už tu máme sportovní klání ve skoku do dálky, do výšky, o tyči, trojskoku nebo skoku do vody, proč bychom nemohli zavést i disciplínu ve skoku do řeči. Vždyť už Spejbl s Hurvínkem se v jedné epizodě zmiňovali o skoku do šířky a třeba takový skok pro něco je veskrze užitečný. Zvlášť pro nás sklerotiky.

„Honzo, byl bys od té lásky a skočil mi na půdu pro brejle? Já si je tam zapomněla při věšení prádla, tady ve sklepě je šero a mohla bych ti skopnout lahváče ze sedmého schodu.“

„Jasně Soni, už ti pro ně běžím.“

Nicméně zpět ke skokům do řeči. Máme jednu známou, která by v této disciplíně mohla z fleku reprezentovat naši republiku, na mistrovství světa by měla zlato jisté a pravděpodobně by se dostala na bednu dokonce i v olympijském klání. Jinak je tato dáma velice pohostinná a ráda pozve své přátele, kterým by se rozdala. Jenomže jakmile lidé odloží příbor, otřou si ústa do ubrousků a chtějí se věnovat lehké konverzaci, rázem je problém.

Je neděle večer, Petr se pohodlně opře v lehátku na terase, zapálí si doutník a spustí: „Soňo, Honzo, včera jsme tady měli vnoučata, já je vzal na kola a představte si, že jsme dojeli až...“

„Zapomněl jsi říct, že zatímco jste se flákali na bicyklech, já celej den uklízela a vařila, aby tady byl pořádek a abyste měli co jíst,“ skočí mu do řeči Pavla a zabodne do něj vyčítavý pohled.

„Promiň, drahá, vždyť jsem ráno vyluxoval, než přijeli. No, po cyklostezce jsme dojeli až do...“ Pokusí se Petr navázat na svoje slova.

„Jo, ale nevysypal jsi lux, víš, kolik je v tom roztočů?!?“ Přitvrdí Pavla dalším mistrným skokem do jeho řeči.

„No, byli jsme až... dojeli jsme... děcka si to náramně...“ Petr teď už s určitými obtížemi hledá nit svého sdělení.

„A Romance jsi měl dát na talíř prsíčka, víš přece, že ona kuřecí stehna nejí.“ Triumfuje Pavla.

Petr je jejím tematicky tuplovaným útokem už natolik zmatený, že zmlkne, stáhne se hlouběji do lehátka, omylem si šlukne z doutníku a rozkašle se.

„Vždyť ti furt říkám, že bys měl konečně přestat s tím kouřením!“ Uzavře Pavla vítězoslavně svůj skokanský boj, napije se aperolu a zapálí si cigaretu. Nu a my už se nedovíme, kam vlastně Petr se svými vnoučaty předchozího dne dojel a jakou z toho měla ta drobotina radost. Tedy pokud nám to nesdělí později večer, když už jde Pavla spát a on nás kousek doprovodí, aby vyvenčil jejich jezevčíka.

Tohle byla jen malá ukázka mistrovského výkonu skokanky do řeči a já si kladu genderově poněkud nekorektní otázku, zda jsou v tomto sportu zdatnější ženy nebo muži. Co myslíte? Když tak písněte do diskuse. Ať tak či tak, dlužno dodat, že Petr je ocenění hodným velice tolerantním a přizpůsobivým manželem, leckdo jiný na jeho místě by to s Pavlou nevydržel a dávno by si našel nějakou partnerku, která je v této disciplíně mnohem méně zdatná. Tento fakt jen podtrhuje starou známou pravdu, že soužití s vrcholovými sportovci nebývá jednoduché.

Nicméně ani Pavla to nemá tak úplně snadné. Prosadí-li náš olympijský výbor zařazení skoku do řeči mezi olympijské sporty, bude se tato nadějná borkyně muset poohlédnout po nějakém kvalitním tréninkovém prostředí.

V práci na poradách? Ano, to je sice skvělé místo, kde si kolegové se svými úžasnými nápady a ještě úžasnějšími výsledky hojně skáčou do řeči, halasně se u toho překřikujíce, ale pro naši Pavlu to zas až tak vhodné bohužel není. Neměla by tam totiž žádné sparingpartnery, protože zastává místo šéfové a málokdo si ji troufne přerušovat.

Jediné místo, které mě napadá, je klasické české restaurační zařízení. Představte si zcela zaplněný lokál, u každého stolu sedí několik lidí a každý z nich chce ve stejnou chvíli sdělit kamarádům svůj názor, který je podle něj nejsprávnější a nejdůležitější. Hodiny na stěně ukrajují z večera a s každým dalším půllitrem či sklenkou atmosféra nabírá na obrátkách. Ke konci mluví už jen ti nejzdatnější, ostatní nemají nejmenší šanci dostat se ke slovu.

Ano, to bude pro naše budoucí olympijské borce a borkyně to pravé. Garantuju vám, že s takovou průpravou hravě dosáhnou i na zlatou medaili ve skoku do řeči bez ohledu na to, zda budou jejich soupeři na společenském žebříčku výš nebo níž.

Autor: Jan Pražák | sobota 8.6.2024 7:07 | karma článku: 24,10 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Jan Pražák

U nás se úspěch neodpouští

„To jste trefil přesně,“ pokývala majitelka hlavou s posmutnělým úsměvem v reakci na mou poznámku, že u nás se úspěch neodpouští. Pak rychle dopila svou desetiminutovou limonádu a s omluvou odkvačila za dalšími povinnostmi.

23.7.2024 v 14:34 | Karma: 31,37 | Přečteno: 935x | Diskuse | Společnost

Jan Pražák

Oheň ve vlasech

Já vím, jsem potvora a s chlapy si jenom užívám. Jednou si začnu něco s tím, jsem s ním pár měsíců, poté ho pošlu k vodě a jdu do toho pro změnu s jiným. Odsuzujete mě? Možná na to máte právo, ale napřed si poslechněte můj příběh.

20.7.2024 v 7:07 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2032x | Diskuse | Ostatní

Jan Pražák

To je jenom náš Pepíček, toho my tu máme skoro pořád

„Je mi strašné vedro, nevadilo by ti, kdybych dneska vyměnila kávu s větrníkem za zmrzlinový pohár? A přidáš se ke mně?“ Zeptala se Maruška jednoho odpoledne minulý týden, když jsme se po práci sešli v naší oblíbené cukrárně.

16.7.2024 v 14:34 | Karma: 25,85 | Přečteno: 972x | Diskuse | Ostatní

Jan Pražák

Příběh jednovaječných dvojčat

Rodiče mi dali jméno Kamila a přišla jsem na svět jen o pár chvil dřív než moje sestra Radmila. Už od samého začátku jsme byly úplně stejné, rozeznat nás od sebe dokázala jedině maminka.

13.7.2024 v 7:07 | Karma: 26,35 | Přečteno: 767x | Diskuse | Ostatní

Jan Pražák

Proboha, lidi, pohlídejte mi ji!

Do toho vlaku jsem se dostal vlastně náhodou. Původní záměr byl cestovat z práce domů jako obvykle metrem a busem, ale když na náměstí Republiky zahlásili náhlé přerušení provozu, otočil jsem to na Masaryčku a sednul na Elefanta.

9.7.2024 v 14:34 | Karma: 31,18 | Přečteno: 1005x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

  • Počet článků 2156
  • Celková karma 28,05
  • Průměrná čtenost 1309x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.