Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turnerovo schéma

Vždy jsem zhrozen, když se na hlavní straně iDnes objeví agresivně laděný pohled na svět, v horším případě přímo založený na domnělé kolektivní vině. Souhlas jisté skupiny čtenářů s předestřeným schématem je alarmující.

Neonarcismus opět zvedá hlavu. Cítí se asi podpořen kvalitní vládní základnou. Konkrétně zdejší bloger Turner nám představuje svůj  schematický pohled na důchodce s názorem  a navrhuje „konečné řešení“ tohoto problému zásadním tlakem na důchodce či potenciální důchodce nebo předdůchodce. Papouškuje tím vládní postoje, které se nám snaží namluvit, že důchodová reforma zachrání důchody. Stačí ovšem změna vlády, odstranění demagogických výdobytků někdejší silné strany a je opět krize na stole, nebo další úspěšné roky inflace, a tak stále dokola. Známe tuto hru již od dob zdravotnických poplatků.

Základem Turnerova schématu je neodkazovat ani na základní oporu odborného názoru, jakým je přes všechny kritické pochyby Wikipedie. Naopak je vhodné zavádět vlastní nejasné a potom obtížněji kritizované pojmy, kategorie a vlastnosti. To co šíří někteří senioři jako nevhodné řetězové maily nejsou dezinformace, ale misinformace.  Dezinformace  je vědomá úprava informace, aby plnila jiný hodnotový závěr o nějaké události. Právní pojem úmyslu je zde na prvním místě. To je ve schématu blogera Turnera jedno, dezinformace šíří prostě všichni důchodci, což bude jistě Turner následně popírat, že tak to nemyslel. Ale lze mu rovnou poukázat na závěrečný návrh řešení, kdy navrhuje plošné konečné řešení myšlenkových aktivit seniorů úpravou podmínek vstupu do důchodu. To je prostě přímé přiznání kolektivního přístupu. Ten je jistě vhodný pro schematiky nebo blog Blogosféra, jejíž majitel tak žadoní o podobné příspěvky (viz tamní diskuse) a sám je produkuje, ale není, myslím, vhodný pro celostátní deník a už vůbec ne na hlavní straně s podporou editorů.

Pokud někdo začne studovat problém pojmu dezinformace, je prostě vhodné začít i na té Wikipedii, protože pak víme, kdo si je, čeho vědom. Je tam diskuse, kde může každý názorově vybavený jedinec ovlivnit objektivitu dané výpovědi. Jsou tam třeba příklady notoricky známých dezinformací v jistých situacích. Zmiňuje se tam dezinformace o mrtvém studentovi, která eskalovala sametovou revoluci u nás v roce 1989. Je tam zmínka o dezinformaci, na jejímž základě se realizoval druhý atak na Irák. Jsou tam odkazy na další dezinformace, které šířila např. KGB. Dezinformace prostě šíří kdekdo, našince nevyjímaje.

Naopak bych se přimlouval, aby byla diskuse o nynějším boji s dezinformacemi posunuta alespoň k horizontu oné Wikipedie. Například je jasné, že dezinformací je jasně zavádějící představa, že Osvětim byla pionýrským táborem se zábavním parkem a volně přístupnými relaxačními bazény. K těmto a dalším válečnozločineckým otázkám se sešel široký tribunál v Norimberku a odsoudil veřejně na základě dokumentů, svědectví a přímých důkazů válečné zločiny nacistů. Pak je možné uzákonit, že se jiný výklad událostí dá pokládat za dezinformaci.

Přes všechny nelibé dojmy, a já jsem jimi také prodchnut, nelze dnes vydávat odsudky na základě prvotních, soudem nezdokumentovaných záběrů z Buči. Nijak nepopírám fakta, že se tam našly mrtvoly a že jsou někteří důvěryhodní svědci přesvědčeni o svaté pravdě. Ale to nestačí k odsouzení ruské zločinnosti obecně. Dnes jistě ne. Potřebnost následného tribunálu je nabíledni, ovšem bez aktivní spoluúčasti Ruska k tomu dojde jen těžko, ne-li vůbec. Kydání kolektivní viny na Rusy obecně tomu ani do budoucna nijak nepomůže. Kydání hnoje na naše seniory také dezinformace nezmenší. Řada lidí je prostě ve své bublině uvedena v omyl, který dále šíří. Vůbec nejde jen o důchodce, a už vůbec ne jen o hlupáky. Dnes může i inteligentní člověk spadnout do snadného papouškování předestřených pravd, dokonce jen na základě nedostatku času. Nemluvě o novodobém kariérismu, který se příliš neliší od toho komunistického. Už jsme stejní jako oni. Proto pozor na Turnerovo schéma.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenek Horner | sobota 18.2.2023 23:18 | karma článku: 33,38 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Faul na Fica je vždy pochopitelný, pískat to nebudeme

Státní instituce by měla být transparentním rozhodčím. Máme zcela jasné zákony, ale kdekdo je klidně obejde a nic se nestane. Nakonec, vzala si holka krátkou sukni? Tak ať se nediví, že ji znásilnili.

20.5.2024 v 15:05 | Karma: 28,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 21,27 | Přečteno: 540x | Diskuse| Kultura

Zdenek Horner

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

15.5.2024 v 9:18 | Karma: 32,98 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Predátorská věda

Postfaktický svět vykukuje z nedbalek. Fakta a poznatky z nich vycházející jsou předmětem podnikání. Kontrolní vědecká církev vyvinula recenzní řízení a podmínky, kterak s vlky výti

10.5.2024 v 13:01 | Karma: 18,55 | Přečteno: 496x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Hlas lidu, hlas Boží

Velebné ticho nebeské kasárny prořízl třaslavý stařecký hlas svatého Petra. Alexandrov, vstávat, stěhuje se do Gulagu Peklo. A co Maximovič? Ten zůstává? Na to nemám befel. Zatím zůstáv

8.5.2024 v 11:56 | Karma: 18,94 | Přečteno: 480x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 832
  • Celková karma 23,16
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik