Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

V ČR byly v poslední době vydány mnohé poučné brožurky o dějinách Ukrajiny. Mají jeden společný znak. Vyhýbají se hlubší analýze některých otázek, které bychom mohli nazvat lapidárně: „Ruský narativ“.

Ruský narativ zdůvodňuje svoji intervenci na Ukrajině v zásadě dvěma argumenty, které se dnes popírají, umenšují nebo přímo zatajují. Prvním argumentem nesplněné bezpečnostní sliby západu a jejich obraz v protiprávním puči po demonstracích na Majdanu v Kyjevě, který vedl k faktu, že státní převrat popřel ústavní principy ukrajinské státnosti. (Tak jednoduché to není, ale řekněme, že je to základ tvrzení ruské strany.) A druhým potom je ochrana ruské menšiny na území Ukrajiny v Luhanské a Donbaské oblasti.

Určitě je dobré se podívat, co na to říká akademická příručka s názvem Dějiny Ukrajiny, která byla vydána vcelku seriózním nakladatelstvím NLN (Nakladatelství lidové noviny) 2015. Kniha je vědecky recenzována. Je kolektivním dílem několika historiků a na svět jí pomohl vědecký státní Program rozvoje vědních oblastí na Univerzitě Karlově. P12 Historie v interdisciplinární perspektivě, program Společnost a komunikace v českých dějinách. Rok vydání je podstatný, protože kniha byla vydána před událostmi roku 2022 a názorové nálepky „Ruský narativ“.

Demokraticky zvolený představitel státu byl svržen „revolucí“, jejíž ovlivnění západ vytrvale odmítá. Prý nechal jen otevřené dveře a Ukrajinci se jimi do NATO sami jen hrnuli. Kdepak, bylo potřeba vykonat vládní puč a zlomit demokracii na Ukrajině. Před rokem 2015 ještě nebyla potřeba falšovat dějiny Urajiny poukazem na „Ruský narativ“ a tak se v textu objevuje sdělení faktu: Za mezinárodního zprostředkování se podařilo přimět Janukovyče k přijetí kompromisního plánu: 21. února podepsal dohodu s opozicí, na jejímž základě byli propuštěni už zadržení demonstranti z Majdanu. Měla být sestavena přechodná vláda a opět změněna ústava podle novely z roku 2004, což znamenalo opětovné omezení prezidentských pravomocí. Dále bylo dohodnuto, že koncem roku 2014 se uskuteční předčasné prezidentské volby. Tento plán nakonec zůstal na papíře, protože hned 22. února 2014 se dali do pohybu demonstranti z Majdanu, tehdy už větší mírou ozbrojení. Nebyli s dohodou spokojeni, protože se obávali, že přispěje ke konsolidaci Janukovyčova režimu. (Str. 418 výše představené publikace.)

Takže rekapitulujme. 20. února 2014 došlo k masakru cca 200 demonstrantů na Majdanu. Druhý den se s prezidentem viníkem uzavře kompromisní dohoda, jsou propuštěni demonstranti, kteří se přes noc ozbrojí a svrhnou prezidenta, který je nucen uprchnout ze země. Následné vyšetřování tyto peripetie nijak neobjasnilo. V každém případě však byl uprchlý prezident legitimním i legálním reprezentantem lidí na východě Ukrajiny.

Pod dojmem puče a s vědomím, že jeden den podepíšete smlouvu a druhý den vás svrhnou titíž lidé s nimiž jste smlouvu učinil obsadí strategicky Rusko Krym. Rovněž lidé na východě Ukrajiny to nepřijali pokojně a odmítli poslušnost režimu nového prezidenta Porošenka. Ten se radikálně ujal moci a poslal proti „teroristům na východě“ armádu.

Představme si takovou situaci u nás. Místo jednání vyžene Československá vláda Mečiara ze Slovenska. Slováci si to nenechají líbit a ujmou se sami „svých“ institucí. Prezident Havel tam pošle armádu, která proti neposlušným spoluobčanům povede vojenské operace k udržení územní celistvosti. Od dubna do srpna, 5 měsíců dobývá východní enklávu, než přímá ruská podpora zvrátí situaci.

Poté přijde opět za mezinárodního zprostředkování napřed Minsk I. potom Minsk II. Obě smlouvy uznávají (podle Merkelové jen na oko) právo ruské menšiny na legální realizaci sebeurčení, kterou má umožnit nová ukrajinská ústava. Tak k tomu nespěje. Prezident Zelenský vyhraje nové prezidentské volby, v nichž slibuje mír na východě. Realita je ovšem jiná. Místo dodržení dohod spěchá Zelenský do otevřených vrat NATO.

Za tuto zbytečnou válku mohou neodpovědní politici, kteří nebyli schopni dodržet dohody. Není divu. Ukrajinské politické elity stejně jako ty ruské se rekrutují z komunistických řad. Výsledkem na obou stranách je oligarchický anarchokapitalismus. Pověsti o komunismu si nechme. Žádná z obou stran není lepší. Ukrajinci jednali vůči lidem na východě svévolně a Rusové provedli svévolnou intervenci, kterou pro podobný vývoj západu desetiletí slibovali. USA před intervencí sdělili, že není o čem jednat.

Následná proti Ruská hysterie, jistě v mnohém oprávněná, protože ve válečných podmínkách se hnusně porušují práva na všech stranách, ovšem ústí k pokusům o úplnou dehonestaci a izolaci Ruska. Jak se to daří všichni vidíme.

Shrnutí: Měl jsem zejména odpovědět na otázku: Proč jsou na Ukrajině ruská vojska etc.

Ačkoliv s tím protiprávním ruským jednáním nesouhlasím, jsem schopen posoudit a pochopit ruské motivy a držet se reality ohledně údajného komunistického skansenu na hliněných nohách. Přesto mne v reakcích junáci budou jistě označovat za proruského švába, kolaboranta apod. Já si naopak myslím, že kolaborace s Ruskem je spíše slepota, hluchota a tupá černobílá blbost. Tuto zbytečnou válku nemůže vyhrát ani Rusko, ani Ukrajina. Po vysílení zřejmě obou stran se vleklý konflikt zakope do amorálních zákopů studené války. Bohatnou, a ještě více zbohatnou zejména zbrojaři, pro jejichž potěšení se toto divadlo koná. Dnes lze jistě vyhrát dobře připravenou bitvu, ale trvale udržet nepřátelské území nedokáže nikdo. Dokázal to především Afghánistán.

USA nechtějí pokračovat s Ruskem v mírových dohodách o jaderných zbraních, které přinesly konec studené války a svobodu do mnoha zemí bez jediného výstřelu armád. Násilí bylo překvapivě málo, ale nyní si to chceme zlomyslně vynahradit na ukrajinské frontě? Každý odpovědný člověk to musí odmítnout.

Pro řadu jednoduchých junáků je nepochopitelné nebýt jednoznačně na straně Ukrajiny. Nejsem prostě na straně Zelenského, jemuž nyní již vypršel potichu prezidentský mandát. Neobdivuji to zbytečné hrdinství, které je neudržitelné a neprosaditelné. Nejsem na straně Putina, který se podobá více ruskému carovi než Hitlerovi. Opět by se dala ukazovat fakta, že je to zcela umělá paralela. Není žádná rasová teorie. Nejsou žádné rasové zákony. Jistě jsou zrůdné válečné excesy, nejen na Ukrajině, ale nikdo nedělá třeba z Netanjahua Hitlera, ačkoliv neexistující Palestinec je mnohem ohroženější než ukrajinský živel. Ale to je zase jiná pohádka.

Autor: Zdenek Horner | středa 15.5.2024 9:18 | karma článku: 33,41 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Zdenek Horner

S kolektivní vinou nedojdeme daleko

Můj poslední článek mi vynesl obviňování z nenávisti vůči židům. Pravděpodobně každý, kdo se nevyjádří pochvalně o nějaké kontroverzi v světě, musí se nyní smířit se spíláním vnitřních barbarů.

26.7.2024 v 11:55 | Karma: 14,55 | Přečteno: 353x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Netanjahův nepříčetný bonmot

Nejedná se o střet civilizací. Je to střet mezi barbarstvím a civilizací. Je to střet mezi těmi, kdo oslavují smrt, a těmi, kdo světí život. Tolik Netanjahu v Kongresu USA, jenž mu zčásti tleskal ve stoje.

25.7.2024 v 13:13 | Karma: 15,12 | Přečteno: 534x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Děti v Gaze se staly pouhým objektem msty

Msta není morálním dilematem, ale je často úkladnou vraždou. Vysloužilý cynický psychiatr se nám snaží namluvit, že rozhodnutí o útoku armády je soukromé rozhodnutí. Armáda je instituce a vede válku v zákonných dimenzích.

15.7.2024 v 21:58 | Karma: 18,63 | Přečteno: 560x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Netanjahu jako klon Putina

Jak je ošidné se jeden den zastat agresora a druhý den se agresor odvděčí tím, že provede ještě horší útok, o kterém jsme se domnívali, že nelze srovnávat s ruským barbarstvím.

14.7.2024 v 15:05 | Karma: 19,66 | Přečteno: 439x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Brutální útoky nelze tolerovat nikomu

Ať se brutálního útoku dopustí kdokoli, je nutno se proti tomu vymezit. Ruský útok na nemocnici nelze ničím hájit. Izraelský útok na civilní objekty také nelze ničím hájit. Nechci to nikomu odpouštět, přesto je mír nejvyšší metou.

10.7.2024 v 12:50 | Karma: 18,97 | Přečteno: 502x | Diskuse | Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 849
  • Celková karma 24,79
  • Průměrná čtenost 966x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik