Foto

Opáčko fakt:

-V roce 1990 vyhlásila Verchovna rada Ukrajiny (parlament) suverenitu země, nezávislost pak byla oficiálně vyhlášena 24. srpna 1991. Prohlášení nezávislosti bylo potvrzeno referendem o nezávislosti Ukrajiny téhož roku za podpory 90,3 % voličů.

- V roce 1994 v Budapešti podepsána mezinárodní smlouva za účasti zástupců Ukrajiny, Ruska, Velké Británie a USA, jíž se Ukrajina vzdala držení jaderných zbraní a všichni signatáři se zavázali respektovat a garantovat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny.

- Rusko tuto smlouvu opakovaně porušovalo pokusy o zasahování do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

- Obyvatelé Ukrajiny v krizových situacích (jako Majdan 2004 a Majdan 2014) opakovaně potvrdili pevnou vůli k samostatnému demokratickému vývoji své země a rázně odmítli jakýkoliv ruský vliv na dění na Ukrajině.

- Válečná agrese Ruska proti Ukrajině, celá, počínaje rokem 2014, je hrubým porušením mezinárodního práva. A je z podstaty věci válečným zločinem.

- Po otevřené vojenské invazi v únoru 2022 se sešlo Valné shromáždění OSN, jednoznačně odsoudilo ruskou agresi proti Ukrajině a vyzvalo k jejímu okamžitému ukončení.

Všechno ostatní, jakože prý údajně mělo Rusko "na cosi právo", jsou jen vylhané omáčky. Nemělo žádné právo. Tečka.

AM

Takže copak se panu Homerovi do příběhu nehodilo a tak to vynechal: Strana regionů i Janukovyč měli v programu vstup do EU. A celý majdan vznikl poté, co odmítl podepsat zahájení přístupových rozhovorů a chtěl podepsat smlouvu s Putinem. Všichni si snad pamatují demonstrace po celé Ukrajině, kdy vlály ukrajinská a EU vlajka vedle sebe. Takže místo totálně mimoňského příběhu se Slovenskem si představme, že Václav Klaus stopne naše směřování do EU a rozhodne se udělat smlouvu s Ruskem...

A třeba to s Merkelovou, co všichni tak rádi opakujete -- ve skutečnosti řekla, že všem západním politikům bylo jasné, že Rusko Ukrajinu vojensky napadne, minsk neminsk, a ukrajinská armáda byla v zoufalém stavu. Takže to byl čas, o který se v dohodách hrálo, nic jiného. A nemýlili se, jak je vidět.

(A zároveň čas nasvítil ruský blábol, že se Ukrajina s podporou Západu chystá už už napadnout a zničit Rusko. Já myslel, že takové chlemty jsou určené čistě pro Rusy, kteří si nemohou a nechtějí tenhle blábol ověřit, ale v tomhle duchu se tady běžně argumentuje, třeba Paroubek a další...)

A vůbec.

AM

Takže vlastně bylo jedno, že Ukrajina chtěla do NATO. Aby se Rusko neopovážilo UK napadnout, musel by ten vstup proběhnout rychle a jednoznačně. To ale nebylo možné a nějaké sliby o budoucím vstupu (a to ještě možná) ruskou agresi nemohly odvrátit...

A mimochodem, to co se teď děje na východní Ukrajině, na obsazených územích, je genocida. Když promluvíš ukrajinsky, umučí tě v nějakém špinavém sklepě, děti jsou unášeny na "převýchovu", když odmítneš ruský pas, nedostaneš léky, pálí se ukrajinské knihy...)

Foto

Co tady furt řešíte jestli Ukrajina vstupovala nebo nevstupovala do NATO a EU? Pokud uznáváte Ukrajinu jako suverénní a samostatný stát, tak je jen její věcí kam chce nebo nechce vstoupit. Pokud jí to právo upíráte, tak jí jako samostatný stát neuznáváte a jste na úrovni Ruska.

Co je na tom složitého k pochopení?

Foto

J27a31n 44Š13i31k

15. 5. 2024 16:24

Ano, je to zcela jednoduché, můžete to matlat pořád dokola čím chcete. Rusko překročilo hranici a vystřelilo první. Vím, pro Vás je to složité. Velmi, velmi, velmi složité. Proto je nutné žvanit a žvanit a žvanit. Jenže tuto prostinkou věc, která je nad Vaše chápání, nezamatláte. Zkuste ještě vytáhnout Afghánistán, křižácké války a římské legie. A matlejte dál. Třeba se Vám to jednou podaří.

Foto

Autor opomněl asi ten hlavní ruský narativ: "Ukrajinský národ neexistuje, ukrajinský stát nikdy neexistoval. Ukrajinci jsou součástí ruského národa a Ukrajina byla vždy součástí Ruska".

S tímto narativem přišel sám prezident Putin v okamžiku napadení Ukrajiny v únoru 2022.

AM

Navíc přípravy na vojenské napadení Ukrajiny v Rusku začaly někdy v roce 2008, zcela viditelné byly nejpozději 2011.

AT

Popsané důvody vpádu z ruského pohledu určitě oprávněné a bohulibé. Proč byla tedy agrese samotným Putinem prezentovaná jinak? Zlikvidovat fašisty na Ukrajině, sesadit narkomana z čela státu, zlikvidovat laboratoře vyvíjející biologické zbraně, rozšiřování NATO na východ. A samotné činy také mluví jasně: pokus o obsazení Kyjeva a vlastně celé Ukrajiny a odříznutí Ukrajiny od přístupu k moři.

HH

Takže v Kyjevě byla demonstrace a masakry a proto Rusko srovnalo se zemí 20 % území Ukrajiny a masakruje civilisty a denně ostřeluje obytné domy a dětská hřiště?

Na otázku proč je Rusko an Ukrajině zas není odpověď a jen bláboly, že Amerika něco...

Jste morální odpad a odpornej člověk...jako vždy Rusko útočí, ale nemůže za to...lituji Vaši rodinu, že musí trpět takého člověka mezi sebou...

LP

Já tam tu odpověď na otázku vidím. Vy opravdu ne ? A kde pan Horner píše, že Rusko za nic nemůže ? A stejně tak, jako vy litujete jeho rodinu, on může, zcela oprávněně, litovat tu vaši.

PB

P27e57t88r 45B46u24r15i36a40n

15. 5. 2024 13:01

Problém užitečných lhářů je v tom, že svým vlastním lžím skálopevně věří pro "dobrou věc". Problém hloupých užitečných lhářů je nadto ještě v tom, že k tomu navíc lepnou odkaz, který jejich lži vyloženě vyvrací. Vy jste obojí. Pojďme si vaše lži jen tak namátkou ukázat pro tu srandu převelikou.

- z doloženého dokumentu vás nejvíce šokovalo, že demonstranti se ozbrojili. Vůbec s vámi nepohnul fakt, že předtím je speciální jednotky ministerstva vnitra masakrovaly, houfně zatýkaly a postřílely stovky protestujících. Na člověka, který má mindrák i z oddělených wc pro muže a ženy, je to pozoruhodná oráchlost.

Dále jste v šoku z toho, že si demonstranti vůbec dovolili proti vládě a prezidentovi demonstrovat. A to i s vědomím, že je řídili ruští poradci, jak dokument dokládá.

Tedy popořadě: vláda i prezident slíbili asociační dohody s EU. Vláda v listopadu 2013 v nich odmítla pokračovat, nato je prezident rovnou odmítl. První demonstrace. Prezident podepisuje naopak dohodu o podřízenosti s Ruskem-druhá demonstrace. Následuje zákon o zákazu demonstrací a svobodě slova-další demonstrace. Masakr demonstrujících 19.1.2014, dvacet rovnou zastřeleno, stovky zatčeny. Následující den vládní ozbrojenci zapálí centrálu demonstrantů, Odborový dům, a postřílí už rovnou stovku lidí.

Prezident sice podepíše pod tlakem světové veřejnosti jakousi dohodu o příměří s vlastními občany, ale hned následující den prchá krytý ruskou tajnou službou do Ruska. Jeho spolupracovníci a mnozí poslanci jeho Strany regionů také. Parlament ho ještě týž den sesadí z funkce. Jen za pouhé čtyři dny nato obsadí ruští ozbrojenci krymský parlament a pod hlavněmi samopalů ho přinutí vyhlásit referendum o připojení k Rusku. Pozoruhodná rychlost, asi šli zrovna okolo, ne? Janukovyč následující den píše Putinovi oficiální žádost o obsazení Ukrajiny ruskou armádou, za což si vysloužil odsouzení z velezrady. Hned nato obsazují ruští ozbrojenci z Moskvy na východě vládní budovy a rozpoutávají protiukrajinskou válku.

PB

P97e69t57r 91B20u97r96i42a87n

15. 5. 2024 13:04

Vaše konkrétní lži, mimo výše popsaných:

- Pod dojmem puče ... obsadí strategicky Rusko Krym. LEŽ ruští ozbrojenci byli na Krymu připravení už dávno předtím a čekali jen na rozkaz, jak vyplývá z časové osy pouhé čtyři dny po útěku Janukovyče.

- Rovněž lidé na východě Ukrajiny to nepřijali pokojně a odmítli poslušnost režimu nového prezidenta Porošenka. Ten se radikálně ujal moci a poslal proti „teroristům na východě“ armádu. LEŽ, Porošenko vyhrál v prezidentských volbách a úřadu se ujal až 7.června. Na tom není nic radikálního ani březnového, ani dubnového, což jsou měsíce roku 2014, kdy ruští ozbrojenci pod vedením ruského důstojníka tajných služeb na speciální zahraniční operace Girkina obsadili násilně východ Ukrajiny a vyhlásili tam nové ruské republiky. Zuřivé boje o doněcké letiště probíhaly ještě v květnu 2014.

- Následné vyšetřování tyto peripetie nijak neobjasnilo. LEŽ, Majdan byl uzavřen s tím, že se jednalo většinou o aktivitu Janukovyče a Rusko v tomto mělo jen kývací hlas. Z 23 identifikovaných vrahů z Majdanu jich 18 uprchlo za pomoci ruských tajných služeb do Ruska. Hodně stejná písnička, že?

- V každém případě však byl uprchlý prezident legitimním i legálním reprezentantem lidí na východě Ukrajiny. LEŽ, nebyl, parlament ho 22.2 sesadil z funkce, premiér Azarov podal sám demisi 28.1. Hlavou státu se stal předseda parlamentu Turčynov.

- Představme si takovou situaci u nás. Místo jednání vyžene Československá vláda Mečiara ze Slovenska. Slováci si to nenechají líbit a ujmou se sami „svých“ institucí. BLÁBOL na úrovni žáka páté třídy pomocné školy. Taková situace u nás nemohla nastat, protože jsme byli federativním státem, tedy Slováci měli své instituce už dávno obsazené, včetně vlastní vlády a svého parlamentu.

- Minsk I. potom Minsk II. Obě smlouvy uznávají právo ruské menšiny na legální realizaci sebeurčení, DEMAGOGIE, hlavní podmínkou obou smluv bylo stažení cizích vojsk z území Ukrajiny, což nedodrželi ruští okupanti.

VF

Děkuji za pokus. Škoda, že ve Vašem "opáčku" vzpomínáte jen to, co se Vám hodí. Věrohodnější mi připadá to, co píše níže pan Trizuljak.

Přeji Vám příjemný den.

ZH

Ach milý junáče všem připadá věrohodnější co nastudovali mimoškolním samostudiem, ale stydí se dát sem odkazy. Já jediný dávám odkaz na takřka veřejnoprávní publikaci a jsem prý lhář. Příjemný den všem a studujte a zapisujte si, kde jste to četli, abyste to mohli použít při posledním soudu

JZ

Dějiny Ukrajiny nezačaly v roce 2014.

Češi rozumně uznali Slováky po éře nepovedeného čechoslovakismu za samostatný národ. Problém Rusů je, že odmítají uznat Ukrajince za svébytný národ a to je příčinou potíží.

LP

Přesně tak. Dějiny Ukrajiny začaly až dne 24.2.2022

  • Počet článků 834
  • Celková karma 23,40
  • Průměrná čtenost 967x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik