Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak jsem to zase projela

Už to tak je, že ten můj život není jednoduchý, že mi Osud do kolébky dal těžký kříž, který musím nést. Někdo by se na mém místě už dávno zbláznil, ale já se stále snažím vše přijímat a hlavně nekolabovat.

Motto "Pošetilec znevažuje otcovské kárání, kdežto kdo na domluvy dbá, jedná chytře". (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 15.5)

Už to tak je, že ten můj život není jednoduchý, že mi Osud do kolébky dal těžký kříž, který musím nést. Někdo by se na mém místě už dávno  zbláznil, ale já se stále snažím vše přijímat a hlavně nekolabovat.

Být rodičem považuji za nejtěžší úkol, který v životě máme. Je to především velká odpovědnost svého potomka vychovat, něco mu předat, ale jakmile dospěje, musíme jej nechat jít vlastní cestou. Pustit jej do divočiny, jenž se nazývá život v dospělosti. Stejně jako v přírodě by se měly mámy chovat jako samice, které svá mláďata učí vše podstatné, co je nutno znát pro život ve volné přírodě. Samec se stará o potravu. 

Jenže. My lidé si vše dokážeme pořádně zkomplikovat, odkláníme se mnohdy od zákonů přírody a ono to pak podle toho tak vypadá. Ženy zůstávají opuštěné se svými dětmi, některé si v zájmu udržení nového partnera pořizují další dítě, čímž vzniká ještě více komplikovaný vztahový chaos. Do ničeho takového jsem se nikdy nepustila a myslím si, že to bylo dobře. Vzhledem ke svému konzervatismu preferuji pouze jednoho výrobce.

Láska je svoboda, jestliže milujeme, nesmíme se stát kamenem svému milovanému protějšku. Platí o jakékoli lásce bez rozdílu, platí i o lásce mateřské. Matka nesmí lpět na svém dítěti, když dospěje, matka či žádný rodič nesmí programovat své nesplněné ambice do svého potomka. Dala jsem tedy svému dospělému synovi volnost a musela jsem se vyrovnat se skutečností, že bude žít v Norsku. Nevím, zda jsem prožívala cosi, co se dnes označuje za syndrom prázdného hnízda. Zřejmě ne, protože jsem se v životě naučila kompenzovat vše, co mi chybí. Kompenzací se mi staly knihy, které miluji od svého dětství, stala se mi jí i hudba, jež dokáže vstoupit do zjitřené duše, kompenzací se mi stala moje práce, moje kreativita, moje cestování. Když to vše pospojujete dohromady, pak se dají rány Osudu přežít, pak se dá nést onen pomyslný kříž na vašich bedrech. Každý další nový šrám vás posilujete a vy si uvědomujete, že nejdůležitější osobou ve vašem životě jste vy sami a záleží jen na vás, jak svůj život prožijete, zda tu po vás něco zůstane, či se stanete jen pouhým lidským obalem, jenž skončí kdesi v kontejneru.

Vánoční návštěvu svého syna jsem neustála. Jaksi jsem se nedokázala přenést přes to, že jeho nová milá na nejrodinnější svátky roku dorazí ve špinavém, uváleném oblečení a na Boží hod bude vámi manipulovat, že si přece musí vyprat. I když jsem byla já na svém teritoriu, přesto jsem její manipulaci ustoupila a raději odjela pryč. A když jsem se vrátila domů a viděla na sušáku naházené její doslova hadry, džíny, ponožky, svetr, kalhotky, vše vyprala najednou, to už bylo na mě jaksi moc. A své jsem si řekla. Protože když už si s někým nepadnete do oka, musí nastoupit etiketa, již je nutno dodržet. A ani tu synova nová milá neznala. Nevím, jestli je to má chyba, když ctím pravidla společenského chování, a potkám-li se s někým, kdo toto neuznává, neprahnu po tom být v jeho společnosti.

Syn se zastal své milé a raději sbalil kufry a oba zmizeli. A mě tu nechali. S mými zásadami, s mou morálkou. Neříkám, že se cítím nějak obstojně, nicméně každý si volí ve svém životě cestu. Jestliže váš syn volí partnerku o patnáct let starší, je to jeho volba. Postrádá-li jeho milá základní společenskou normu, je to synova volba, že mu to nevadí. 

Říkám si, že od života a ostatních lidí nechci mnoho, že je to v podstatě velmi málo. Umět se slušně chovat. Jenže v dnešní době je to zřejmě moc, do našich životů necháváme stále více vstupovat nevychovanost, neomalenost a hrubost. Lidé spolu nedokáží komunikovat, neumějí jeden druhému naslouchat, odcizují se sobě navzájem. Může se to stát i v případě vašeho dítěte. Že se vzájemně jeden druhému odcizíte. Ale i to je život, jenž zabolí, a vy jej přesto nesmíte vzdát, musíte se nadechnout a kráčet dál...

Autor: Helena Vlachová | neděle 29.12.2019 13:01 | karma článku: 26,43 | přečteno: 1932x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Soudcům bych nepřidala ani korunu

Jsem-li dobře v obraze, soudci požadují vyšší platy? Naskýtá se otázka, co je k tomu vede. Kdyby bylo na mně, nepřidala bych jim ani korunu.

29.5.2024 v 18:56 | Karma: 23,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

My jsme nosili tepláky na hraní venku

Považuji za velký přešlap vůči dress codu, když někdo chodí v teplácích do obchodu, když chodí žáci do školy v teplácích

28.5.2024 v 13:58 | Karma: 20,60 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nenávist vůči církvi nechápu

Svým založením jsem velmi liberální. Spíš mě přitahuje svět duchovní. Zatím jsem nedokázala rozluštit, proč je tolik Čechů nenávistných vůči církvi...

26.5.2024 v 13:14 | Karma: 20,02 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máme být tolerantní vůči emigrantům z 80. let?

Něco jiného bylo emigrovat v padesátých letech, případně šedesátých, ale mám jisté výhrady vůči těm, kteří opustili vlast v osmdesátkách.

22.5.2024 v 19:45 | Karma: 21,03 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

  • Počet článků 1268
  • Celková karma 21,82
  • Průměrná čtenost 1114x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik