Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

Včera jsem na ČT 2 viděla dokument o Josefu Bryksovi. Zapůsobil na mě tak, že jsem se nemohla ubránit slzám, opět jsem si uvědomila, jak je komunistická ideologie zvrácená a nebezpečná.

Josef Bryks (18. 3. 1916 Lašťany – 11. 8. 1957 Jáchymov) byl absolventem Vojenské akademie v Hranicích, od roku 1937 si zvyšoval svou specializaci v prostějovském leteckém učilišti pro poručíky letectva. V polovině dubna 1939 byla československá branná moc německou protektorární správou rozpuštěna a Josef Bryks byl propuštěn na trvalou dovolenou.

V době 2. světové války se dostal do anglického Liverpoolu, to se psal červenec roku 1940. Následující měsíc byl přijat do Britského královského letectva. Zpočátku sloužil u 310. československé stíhací peruti RAF v Duxfordu. V Anglii se seznámil se svou budoucí ženou Trudie Tellerovou. V červnu 1941 byl Bryks sestřelen špičkou německé Luftwaffe, majorem Gallandem. Poté jej nacisté našli a uvěznili. Z vězení se mu spolu s pěti dalšími muži podařilo utéct, ale byl opět dopaden a převezen do táboru ve Wartburgu. Kdybych měla tuto jeho etapu života shrnout, tato se sestávala z útěků a opakovaného uvěznění v jiných německých táborech.

Po skončení druhé světové války se Josef Bryks léčil v Anglii, prodělal několik operací a oženil se s Trudie Tellerovou. V říjnu 1945 se vrátil do Československa i se svou ženou. O rok později se jim narodila dcera Sonia. Vzhledem k následkům svých zranění z války už nemohl být pilotem, byl přidělen do Leteckého učiliště v Olomouci, kde vyučoval teorii létání a angličtinu. Obrdžel také Řád britského impéria, Britové o něm v roce 1946 natočili film The Captive Heart (Srdce v zajetí).

Po komunistickém puči 1948 se Josef Bryks stal obětí čistek v armádě, jako bývalý pilot RAF byl z armády propuštěn. Proto se rozhodl i se svou rodinou emigrovat. Nejprve se rozhodl pomoci své ženě i dceři, pak měl v plánu za nimi odjet. K tomu už bohužel nedošlo. Ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen k deseti letům těžkého žaláře za zločin zběhnutí a pokus zločinu vojenské zrady. Jeho žena posílala protestní dopisy státním orgánům, rovněž organizátorovi monstrprocesů a čistek, generálnímu tajemníku ÚV KSČ Rudolfu Slánskému, ale vše bylo marné.

Josef Bryks byl nejprve věžněn na Pankráci, pak v plzeňských Borech, Mladé Boleslavi, Leopoldově. V roce 1955 byl přemístěn do pracovně-nápravného tábora v Jáchymově. Tady se snažil pracovat co nejlépe, aby mohl posílat vydělané peníze své ženě i svému otci. Komunisté mu však toto zarazili s tím, že nelze podporovat někoho ze Západu. Jeho to dosti zlomilo, trpěl depresemi, ozývala se stará zranění z války, dostával se do konfliktů s bachaři. To vše vyústilo v to, že začal trpět srdečními problémy, srdce nakonec jeho život ukončilo. Utrpěl rozsáhlý infarkt, jemuž podlehl 11. srpna 1957.

Když Josef Bryks zemřel, komunisté odmítli vydat pozůstalým jeho tělo. Nechali je spálit a nikdo z jeho rodiny se nikdy nedozvěděl, kde skončila urna s popelem jejich blízkého. Nikdy jej nemohli pohřbít sami.

Po listopadu 1989 žádala vdova po Josefu Bryksovi o odškodnění. V roce 2007 byl její muž rehabilitován (po 17 letech od Sametové revoluce), zároveň byl vynesen rozsudek jménem republiky, v němž byla paní Trudie Bryksové odškodněna částkou 200 Kč. Toť opravdu výsměch ze strany soudce, jenž tuto kauzu rozhodl. Až později dostala paní Bryksová odškodnění ve výši něco přes 200 tisíc korun českých.

Změnou politické situace v listopadu 1989 se u nás nezměnily zákony, na soudech mohli i nadále soudit a soudí lidé s komunistickou minulostí. Podle toho to u nás tak vypadá. Podle toho jsme se jako země k panu Josefu Bryksovi zachovali. Až za prezidentování Václava Klause byl vyznamenán Československou medailí Za chrabrost před nepřítelem...

Komunistická zvěrstva jsou neomluvitelná. Když vidím současnost, cítím, že jsme se s komunisty dosud nevypořádali. V tomto směru udělal velkou chybu Václav Havel, když komunistickou stranu nezakázal. Někteří současní politici mají plná ústa míru, republiky, frází, že dělají vše pro lidi. Zářným příkladem je bývalý bolševik Andrej Babiš. Místo toho, abychom s takovými skoncovali po změně politické situace 1989, umožnili jsme mu (a nejen jemu), aby využil svých kontaktů, jež pracovně navázal coby aktivní komunista za vlády soudruhů, k obohacování se v divoké privatizaci 90. letech, dá se říci, že jsme mu vyklidili pole i na politické scéně. A to je velmi smutný obraz naší země dnes...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 9.5.2024 7:04 | karma článku: 25,23 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1682x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

Českem se v noci prohnala supercela. Padaly i čtyřcentimetrové kroupy

20. května 2024  8:12

Českem se v neděli prohnala supercela, která přinesla krupobití a silné nárazy větru. Bouřky...

Policie zadržela muže s neonacistickými nášivkami. A eviduje další falešné lístky

20. května 2024  8:11

Pražská policie zadržela o víkendu u O2 areny, kde se koná hokejové mistrovství světa, dva muže s...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik