Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme být tolerantní vůči emigrantům z 80. let?

Něco jiného bylo emigrovat v padesátých letech, případně šedesátých, ale mám jisté výhrady vůči těm, kteří opustili vlast v osmdesátkách.

Opustit svou vlast. Lze považovat za určitý projev zbabělosti, toť můj názor. Nechat ostatní lidi, ať si vychutnají čas, kdy je jejich vlast nejhůř, nesvědčí o charakteru těch, kteří od nás utekli.

Báseň českého básníka Vikdora Dyka „Země mluví“. Co se praví v samotném závěru básně. „Opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš.“ Velmi výmluvná slova a ta by měla být poplatná vůči všem, kteří nechají vlastní zem na holičkách

Dokážu pochopit motivaci lidí, kteří z naší země utekli v 50. či 60. letech. Rok 1948 znamenal konec všem demokratických ideálů. Rok 1968 rozhodl, aby lidé, kteří si to mohli dovolit, utekli před sovětskou okupací. Ti, kteří tu zůstali, si to tzv. vyžrali...

Jak vnímat české emigranty, kteří utekli v 80. letech? Řekla bych, že osmdesátky byly laskavější, že i ten, kdo měl nějaké ambice, si je mohl splnit a mohl tu zůstat.

Ale vezměme si příklad člověka, jenž v 80. letech utekl z Československa. Vzdělání nic moc, ale přesto se mohl nějak ve své rodné zemi realizovat. Možná měl obavy z dvouleté vojenské služby. Tento člověk si však zvollil útěk, měl namířeno do Austrálie, která bohužel nepřijímala. Musel vzít za vděk USA. A USA jsou velmi tvrdou zemí, pokud jde o sociální i zdravotní systém.

Náš emigrant se v 80. letech ocitl v USA, pro něj tato země mohla být zemí neomezených možností, nicméně Austrálie či Kanada skýtaly lepší podmínky pro život, tam se však náš český emigrant nedostal. On bohužel musel projít všemi americkými nejhůř placenými profesemi. Avšak přišel listopad 1989, konec tohoto roku přinesl v Československu i výměnu nového prezidenta, stal se jím demokratický prezident Václav Havel. Ten rehabilitoval všechny, kteří byli komunistickými soudy odsouzeni za emigraci a kteří utekli z Československa. Čechoslováci měli možnost zažádat si o navrácení českého či slovenského občanství. Ale ne všichni tak učinili. I člověk, o němž píšu, opustil Československo v 80. letech, nezažádal o navrácení českého občanství po listopadu 1989. Vzhledem k tomu, že prošvihl dobu, kdy bylo možno navrátit občanství, nebylo mu toto později uděleno, navíc je tento občan uváděn jako konfident státní bezpečnosti...I když tento třikrát zažádal o navrácení českého občanství, bylo mu toto opakovně odmítnuto. Když někdo nechá svou vlast ve štychu a dovršením důchodového věku si myslí, že jeho rodná vlast je o poznání lepší než USA, nejde o nic jiného než o kalkul z jeho strany. A teď jako důchodce chce opětovně získat občanství ve své rodné zemi, protože by se mu to vyplatilo. A kalkulace je něco, co má v životě takového člověka prim. Má se takovýmto Pseudočechům vycházet vstříc? Když jsou v důchodovém věku a vidí, že země, kam utekli, je vůči nim mnohonásobně nepřátelštější než jejich mateřská? Proč by takovýmto utečencům měla být Česká republika vstřícná? Na to ať si ten, jenž opustil svou rodnou zemi v jejích nejhorších dobách, odpoví sám. Ale měli bychom si na to odpovědět i sami Češi.

Naskýtá se otázka pro naši zem. Je naše země povinna udělit občanství všem českým emigrantům, kteří prošvihli termín o opětovné udělení občanství? Má být naše země vstřícná vůči těm, kteří opustili vlast v 80. letech a chtějí se navrátit zpět jen z toho důvodu, kdy dosáhli důchodového věku, tudíž je jejich motivací, aby využívali naši lékařskou péči a sociální systém? Vždyť ti, kteří naši zemi zradili v kritických letech, by se měli obracet na zemi, již vyměnili za naši. Např. za USA, což je země, kde nemůžete počítat s pomocí od státu, v tomto směru jsou USA nekompromisní a nikomu nic nedají zadarmo...Máme zpět přijímat lidi, kteří nás opustili v čase, jenž byl pro naši zemi těžký? Máme jim poskytovat výhody sociálního i zdravotního systému?

Autor: Helena Vlachová | středa 22.5.2024 19:45 | karma článku: 21,22 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Žádná matka by neměla obětovat své dítě

Toto jest bohužel moje životní zkušenost, jež se táhne z mého dětství. Na základě svých smutných, dlužno podotknout nejranějších, zážitků jsem dospěla k závěru, že nelze své dítě odsunout na druhou kolej.

15.6.2024 v 13:52 | Karma: 9,41 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Proč žádná z volebních stran neřeší nevymahatelnost práva v ČR?

Už mám jaksi plné zuby, když slyším některé vrcholné politiky hlásání o tom, že jsou tu pro Českou republiku, že dělají vše pro český národ. Pro mě taková slova zní nacionalisticky, jako bychom se ocitli ve fašistickém Německu.

4.6.2024 v 14:52 | Karma: 17,92 | Přečteno: 506x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Soudcům bych nepřidala ani korunu

Jsem-li dobře v obraze, soudci požadují vyšší platy? Naskýtá se otázka, co je k tomu vede. Kdyby bylo na mně, nepřidala bych jim ani korunu.

29.5.2024 v 18:56 | Karma: 23,76 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

My jsme nosili tepláky na hraní venku

Považuji za velký přešlap vůči dress codu, když někdo chodí v teplácích do obchodu, když chodí žáci do školy v teplácích

28.5.2024 v 13:58 | Karma: 20,81 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nenávist vůči církvi nechápu

Svým založením jsem velmi liberální. Spíš mě přitahuje svět duchovní. Zatím jsem nedokázala rozluštit, proč je tolik Čechů nenávistných vůči církvi...

26.5.2024 v 13:14 | Karma: 20,59 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 1270
  • Celková karma 20,56
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik