Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Máme být tolerantní vůči emigrantům z 80. let?

Něco jiného bylo emigrovat v padesátých letech, případně šedesátých, ale mám jisté výhrady vůči těm, kteří opustili vlast v osmdesátkách.

Opustit svou vlast. Lze považovat za určitý projev zbabělosti, toť můj názor. Nechat ostatní lidi, ať si vychutnají čas, kdy je jejich vlast nejhůř, nesvědčí o charakteru těch, kteří od nás utekli.

Báseň českého básníka Vikdora Dyka „Země mluví“. Co se praví v samotném závěru básně. „Opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš.“ Velmi výmluvná slova a ta by měla být poplatná vůči všem, kteří nechají vlastní zem na holičkách

Dokážu pochopit motivaci lidí, kteří z naší země utekli v 50. či 60. letech. Rok 1948 znamenal konec všem demokratických ideálů. Rok 1968 rozhodl, aby lidé, kteří si to mohli dovolit, utekli před sovětskou okupací. Ti, kteří tu zůstali, si to tzv. vyžrali...

Jak vnímat české emigranty, kteří utekli v 80. letech? Řekla bych, že osmdesátky byly laskavější, že i ten, kdo měl nějaké ambice, si je mohl splnit a mohl tu zůstat.

Ale vezměme si příklad člověka, jenž v 80. letech utekl z Československa. Vzdělání nic moc, ale přesto se mohl nějak ve své rodné zemi realizovat. Možná měl obavy z dvouleté vojenské služby. Tento člověk si však zvollil útěk, měl namířeno do Austrálie, která bohužel nepřijímala. Musel vzít za vděk USA. A USA jsou velmi tvrdou zemí, pokud jde o sociální i zdravotní systém.

Náš emigrant se v 80. letech ocitl v USA, pro něj tato země mohla být zemí neomezených možností, nicméně Austrálie či Kanada skýtaly lepší podmínky pro život, tam se však náš český emigrant nedostal. On bohužel musel projít všemi americkými nejhůř placenými profesemi. Avšak přišel listopad 1989, konec tohoto roku přinesl v Československu i výměnu nového prezidenta, stal se jím demokratický prezident Václav Havel. Ten rehabilitoval všechny, kteří byli komunistickými soudy odsouzeni za emigraci a kteří utekli z Československa. Čechoslováci měli možnost zažádat si o navrácení českého či slovenského občanství. Ale ne všichni tak učinili. I člověk, o němž píšu, opustil Československo v 80. letech, nezažádal o navrácení českého občanství po listopadu 1989. Vzhledem k tomu, že prošvihl dobu, kdy bylo možno navrátit občanství, nebylo mu toto později uděleno, navíc je tento občan uváděn jako konfident státní bezpečnosti...I když tento třikrát zažádal o navrácení českého občanství, bylo mu toto opakovně odmítnuto. Když někdo nechá svou vlast ve štychu a dovršením důchodového věku si myslí, že jeho rodná vlast je o poznání lepší než USA, nejde o nic jiného než o kalkul z jeho strany. A teď jako důchodce chce opětovně získat občanství ve své rodné zemi, protože by se mu to vyplatilo. A kalkulace je něco, co má v životě takového člověka prim. Má se takovýmto Pseudočechům vycházet vstříc? Když jsou v důchodovém věku a vidí, že země, kam utekli, je vůči nim mnohonásobně nepřátelštější než jejich mateřská? Proč by takovýmto utečencům měla být Česká republika vstřícná? Na to ať si ten, jenž opustil svou rodnou zemi v jejích nejhorších dobách, odpoví sám. Ale měli bychom si na to odpovědět i sami Češi.

Naskýtá se otázka pro naši zem. Je naše země povinna udělit občanství všem českým emigrantům, kteří prošvihli termín o opětovné udělení občanství? Má být naše země vstřícná vůči těm, kteří opustili vlast v 80. letech a chtějí se navrátit zpět jen z toho důvodu, kdy dosáhli důchodového věku, tudíž je jejich motivací, aby využívali naši lékařskou péči a sociální systém? Vždyť ti, kteří naši zemi zradili v kritických letech, by se měli obracet na zemi, již vyměnili za naši. Např. za USA, což je země, kde nemůžete počítat s pomocí od státu, v tomto směru jsou USA nekompromisní a nikomu nic nedají zadarmo...Máme zpět přijímat lidi, kteří nás opustili v čase, jenž byl pro naši zemi těžký? Máme jim poskytovat výhody sociálního i zdravotního systému?

Autor: Helena Vlachová | středa 22.5.2024 19:45 | karma článku: 21,22 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Helena Vlachová

O české závisti

Už jsem o tom psala. O lidské závisti, jež velmi kvete v českých vodách. Řekla bych, že se jí tu daří jako rakovině. Napadne orgán a jede. Za tím vším vidím postkomunistický syndrom.

26.7.2024 v 12:40 | Karma: 14,48 | Přečteno: 451x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

O neobyčejných lidech

Škoda, že se na sociálních sítích i médiích objevují lidé, kteří se rádi prezentují trapností a ubohostí svého života. Jako příklad lze uvést bezduchost influencerky Agáty Hanychové. Ale o ní psát nechci

21.7.2024 v 8:31 | Karma: 21,08 | Přečteno: 714x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

Člověk by se neměl vzdávat

Ve svém předchozím blogu jsem psala o své zkušenosti se státním úředníkem. I když tento na nejnižší pozici, choval se jako mocipán, přesto bychom neměli jeho rozhodnutí brát jako konečné

11.7.2024 v 15:47 | Karma: 12,54 | Přečteno: 470x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

Někteří státní úředníci by měli přijít o místo

Kdo z nás rád chodí na úřady, tipuji, že nikdo. Státních úředníků se rozrostlo, aniž by něco pro naši ekonomiku produkovali. Jediné, co jsou někteří z nich vyprodukovat, je neochota, arogance, jednání z pozice síly.

10.7.2024 v 13:05 | Karma: 20,61 | Přečteno: 828x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

Stále tu panují postbolševické praktiky

Už nejsem mladá, něco pamatuji, proto se mohu vyjádřit k tomu, co se v současnosti v naší zemi odehrává. Dnešní blog bude o školství, v němž lze najít nekvalifikované učitele.

28.6.2024 v 16:08 | Karma: 23,96 | Přečteno: 961x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

  • Počet článků 1276
  • Celková karma 19,16
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik