Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Se zlodějskými směnárnami se vylilo i to pověstné dítě z vaničky

Konečně, chtělo by se zvolat k novému opatření ČNB proti podvodným směnárnám. Říkám, že teprve čas ukáže. Prodejní šmejdi si také vždy najdou kličku v zákoně a jsou o krok před státem.

Nejdřív malinko úvodu pro neznalé. Praha se pyšní jako návštěvnická top destinace světa. Množství turistů i přes známé problémy stále stoupá. Jedním z těch problémů byly (nebo stále budou?) směnárny. Každý turista potřebuje hotovost. Nehodnoťme jejich inteligenci. Každý má jiné zvyky. Já bych třeba v zahraničí nikdy neměnil, ale jsou lidé, kteří zase dělají jen to.

A naše směnárny toho dokázaly moc dobře využít. Jako první s tím přišla jedna firma hned v devadesátých létech. Ta dnes již neexistuje. Je skoro až symbolické, že spolumajitelkou byla tenkrát ČSOB. K tomu později. A triky směnáren byly více než známé. Kurzovní lístek napsaný v pořadí PRODEJ-NÁKUP (logicky je opačně). A tak nebohý (dle mě hloupý) turista viděl první vyšší číslo, směnu provedl a už se nestačil divit. To bylo to jednodušší.

Trochu sofistikovanější bylo, že byly kurzy dva – normální a tzv. VIP. Ten platil pouze pro majitele kartiček, nebo při směně nad např. 1000 Euro, což žádný běžný turista neprovede. Na směnárně se samozřejmě velkými písmeny skvěl ten VIP kurz, ten normální se krčil někde v koutě.

Pak poplatky. Velkými písmeny napsáno, že poplatek je 2%, malými dodáno, že minimálně ale 90 korun. Při kurzu 25 korun za Euro jste na ta 2% dosáhli při směně 180 Euro a výše. I tuto sumu měnil málokdo. Pod 180 Euro poplatek lineárně stoupal.

Nejsofistikovanější bylo, když pod poměrně lákavý kurz bylo malými písmeny pouze NAPSÁNO např. toto: Poplatek je třináct haléřů z každé vyměněné koruny, minimálně však dvěstě korun. Když bylo štěstí, tak to směnárna uvedla nejen v češtině, ale i v angličtině.

Turisté, kteří provedli směnu a najednou místo plánovaných 2500 korun třímali v ruce třeba jen 1500, se dožadovali vrácení peněz. To směnárníci samozřejmě odmítali. A tak jste v centru Prahy často vídali křičící a hádající se cizince. Kolemjdoucí měli o zábavu postaráno. Ti zdatnější zavolali policii, která po příjezdu jen konstatovala, že turista směnou peněz souhlasil s podmínkami a zase odjela. A o ostudu bylo postaráno.

Tak tomu všemu by měl být konec, uvidíme. Spíše je šílené, že tento strašlivý stav trval asi čtvrt století než naši zákonodárci konečně nějak zasáhli. A to vidím zase jako příznačné.

Ne všechny směnárny jsou zlodějské. V Praze je dokonce hodně směnáren, které mají velmi férové kurzy. Mnohem lepší než velké banky. O některých se to již rozkřiklo (myslím v zahraničí) a celé dny jsou před nimi velké fronty. Tvoří je z drtivé většiny cizinci z východních zemí. Na Němce, Španěla, Angličana… tam v podstatě nenarazíte. I to je vypovídající. Lidé, kteří jsou zvyklí, že doma panuje džungle, si v zahraničí dávají pozor a pečlivě vybírají. Lidé, kteří nejsou na takové praktiky zvyklí, pak u nás doposud většinou narazili.

Tyto směnárny mají rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem i pod 1%! A tím se dostávají svou nabídkou i pod devizové kurzy velkých společností a bank (devizový kurz je pro bezhotovostní operace a v každé bance je vždy výhodnější než kurz valutový, tedy směnárenský, tedy pro hotovost). A to je už tedy síla.

Ale co je nejsmutnější? Všechny tyto dobré směnárny, alespoň ty v Praze co znám, vlastní cizinci. Občas jsou vidět otevřené dveře do kanceláře a tam se někdo ze směnárníků modlí pověstným kloněním se k zemi. 

Opět se tu spustí povyk, že směnou u nich se podporuje islám apod. apod. To je pěkné, při jejich rozpětí směny 1%. Jistě tu někdo dá tip na ryze českou firmu, která nabídne stejné podmínky. Já ji neznám. A to mě na tom mrzí nejvíc. Zásah ČNB tak nemířil na zahraniční, ale povětšinou české podnikatele. Smutné. 

Dvě velké české banky již oznámily, že se směnárenskou činností končí. Já to chápu. Banka je velký aparát a možnost, že by podle nového zákona přišel zákazník do tří hodin zpět a požadoval zrušení transakce, je nemyslitelná. Banky nikdy nepatřily k nejlepším. Jejich kurzové rozpětí mezi NÁKUPEM a PRODEJEM je všude tak kolem 4%. Ale hlavně tam nehrozí žádný podraz. A to je to typické vylité dítko i s vodou z vaničky. Nejparadoxnější je, že ten konec směnárenské činnosti oznámila právě ČSOB, která jako spolumajitelka jedné té zlodějské firmy v devadesátých létech všechno začala.

Autor: Tomáš Flaška | úterý 2.4.2019 11:42 | karma článku: 22,87 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Začala přístupová jednání s Ukrajinou o vstupu do EU

Sice to ještě nic neznamená, ale lepší zprávu svět tento měsíc asi nepřinesl. Představme si, co by se stalo, až Ukrajina opravdu vstoupí.

26.6.2024 v 3:46 | Karma: 30,91 | Přečteno: 2590x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Na kole z Itálie přes Francii do Monaka a kolem moře jinudy zpět

Letos jsme se rozrostli na 6 účastníků. Tradičně za 8 dnů asi 700 km s převýšením necelých 8000 metrů a nové objevy, nové trasy a skvělá gastronomie.

19.6.2024 v 17:06 | Karma: 18,46 | Přečteno: 342x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Fotbal, to je hnusná hra zvaná sport

Ale opravdu je to sport? A patří třeba na olympiádu? Co fair play? Jak se na něj dívám, čím dál tím více, jsem jen a jen znechucen.

18.6.2024 v 14:29 | Karma: 39,27 | Přečteno: 3523x | Diskuse| Sport

Tomáš Flaška

Nějak se nám tu rozmohl takový předvolební nešvar

Pamatujete? Po vyhraných volbách pohlavár tehdejší vítězné strany prohlásil: Naše předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce.

17.6.2024 v 6:31 | Karma: 34,16 | Přečteno: 2218x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Atentát na Fica: jak to vlastně bylo?

Ochranka na záběrech z atentátu na mě působila tak trochu komunisticky. Takoví namachrovaní boucháci, co jen ukazují okolí nadřazenost.

6.6.2024 v 15:31 | Karma: 41,34 | Přečteno: 6773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 1326
  • Celková karma 30,59
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.