DR

"Předpokládejme dále, že Rusko (snad) dostane za uši a bude z Ukrajiny vypráskáno."

Předpokládejme. Ano, to jste napsal dobře. Že budou rusové vypráskáni z Ukrajiny, je totiž zatím na hony vzdálené realitě.

Foto

A Vy z toho máte Vánoce. Ale oceňuji, že aspoň píšete Rusové s malým r.

Foto

Zdravím, tak ono taky půjde nejen o to co si uvědomí, ale míč je také na straně Ukrajiny aby začala , (tam kde může) pracovat na přiblížení se přístupovým kritériím. Teprve pak to bude win-win . Stejně tak je to s tím obilím. Když zmiňujete Turecko.... Je to stát, který je ještě o něco dál v genocidním chování proti svým nepřátelům, než RF proti Ukrajině. Nedává mi vůbec smysl, proč ho zmiňovat v této souvislosti. Jsem rád že není v EU a je smutné, že je to náš spojenec v NATO.

Foto

Nevím, jestli je to tak, ale Turecko je údajně stran financování armády jeden z nejspolehlivějších členů NATO. Což nic nemění na tom, že jde v současnosti o de facto totalitní režim, potlačující menšiny a oposici.

ZK

Správná vize, pane Flaško. Dnes Ukrajinci, jak už bylo řečeno panem Zelenským, statečně bojují i za demokracii celé Evropy. Věřím, stejně jako Vy, že po vítězství nad Ruskem, svým obrovským hospodářským potenciálem, odhodláním a pílí, určitě pozvednou ekonomickou prosperitu celý Evropy. Pak všem chcimírům spadne brada až budeme mít levnou elektřinu a na benzínkách se bude tankovat za dvacku. Výtka, proč to nedokázali už dřív, za třicet let svojí svobody, je samozřejmě podpásovka, bo protože všechno má svůj čas.

Pokud UA splní všechny podmínky pro vstup, proč ne..........opakuji, všechny podmínky.

MV

M76i96l52a56n 97V34i41k

26. 6. 2024 17:33

A kdy si myslíte, že všechny podmínky splní?? Za kolik desítek let??

Foto

Karma. Zahájená jednání s Ukrajinou a Moldavskem jsou každopádně pozitivním krokem. Bude to namáhavý proces ale stojí to za tu námahu.

Lidé velmi dobře vědí, co chtějí. Od počátku 90. let 20. století se kupodivu nikdo nehrnul do ruské náruče, ale celá řada zemí v jeho blízkosti se chtěla co nejdříve připojit k světu založeném na mírovém soužití, na svobodě a demokracii, na občanských svobodách, na platnosti mezinárodního práva. Lidé nechtějí žít ve světě nenávisti, závisti, nesvobody a permanentního válčení, jaký dnes představuje oficiální Rusko a jeho obskurní "partneři" á la Severní Korea.

Nikdo z nás se nechce stát Běloruskem, které toužilo po svobodě a demokracii, dokonce tam demokratické seskupení vyhrálo volby, ale pak byli občané o svoji touhu po svobodě násilně oloupeni. Na dlouhá léta byla brutálně zadupaná do země jejich touha po svobodě. Násilně nastolený totalitní režim se podílel na agresi proti Ukrajině a angažuje se v agresivních nátlakových akcích na polské hranici. Takovou smutnou, ubitou zemí se určitě nechce stát Ukrajina a o nic podobného nestojí ani Moldavsko.

Raduji se ze zahájeného přístupového procesu, i když vím, že to za dané situace vůbec nebude lehké. Poněkud vzdálenou paralelou může být vstup Finska a Švédska do NATO. Také proti tomu Rusko velmi brojilo a různě mu pomáhaly sypat písek do soukolí i další země. Trvalo to nějaký čas, ale podařilo se. Věřím, že se nakonec podaří podobně i vstup Ukrajiny a Moldavska jak do EU, tak i do NATO.

I naše země si tím prošla, taky to bylo obtížné... Můžeme být jenom rádi, že se to podařilo

Foto

Ta myšlenka je hloupá i jako vtip. Kdy začnou přístupová jednání se Zimbabwe?

MT

Zimbabwe je v Evropě?

Ta myšlenka je správná, ale v podmínkách bych neustupoval.

Než sladí legislativu, překopou v celé zemi restaurační kuchyně podle eu norem, až ohnou banány do správného tvaru a 105 000 dalších věcí, tak mají dveře otevřené. ~20-30 let.

EH

To mě těší, že s Ukrajinou v EU nás čekají zítřky, o jakých se nám nesnilo.

Že to EU už nenapadlo dříve, třeba před válkou? Zbytečně bazirovali na pravidlech, když se stačilo zaměřit na rostné a nerostné suroviny.

Teď už je pozdě. Ukrajina už je dávno rozparcelována a benefitovat budou hlavní váleční investoři plus agresor.

Foto

Aha. A kdo jsou ti hlavní váleční investoři? A můžete definovat ty parcely na Ukrajině? Připadám si jak v mladí na přednáškách Marxismu-Leninismu.

Foto

Putin je novodobý Vůdce. Čím víc "facek" dostane, tím líp. Jen hlupák si může myslet, že na Ukrajinu vtrhnul s tím, že je třeba ji denacifikovat a ochránit občany Ruska, kteří tam žijí. Speciální vojenská operace... Prdlačky, sprostá válka.

Foto

U válek se pravé důvody většinou nezveřejňují.

Tak Ukrajinský Prezident dopustil že tři hlavní osoby boje z korupcí jsou odvolaní a komise EU chystá protiopatření a vy je snad v Evropě chcete ihned. Na Ukrajinské zemědělské komodity si stěžovali především velké státy v čele z Polskem a Francii ale že by si tady agrofert stěžoval tak závažně nevím. To že byly zablokované přechody z Ukrajiny do EU víme protože si zemědělci a autodopravci vynucovali ukončení přepravy zboží z Ukrajiny z důvodu nekalé konkurence a kdyby jste sem hodil čísla kolik že tam agrofert poslal strojů a lidí nutných k úspěšné blokádě bude vám ODS+4 nadmíru vděčná a jistě se pro vás najde adekvátní odměna nebo veřejné uznaní u stolu na kterém budou ležet zohavené výrobky agrofertu. )))))

Foto

Mravní dilema je stále stejné, stále aktuální. Bylo stejné i v době rozpínavosti německého nacizmu a v poválečném uchvácení části Evropy komunistickým diktátorem Stalinem. Mezi nacistickým a bolševickým expanzionizmem nebyl prakticky žádný rozdíl. Totéž platí i na současnou ruskou agresi proti Ukrajině a na její podivné podporovatele (viz totalitní státy jako Írán a KLDR).

"Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti, studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost – snad jen dočasně – a šíří se nenávist, mstivost, zmizel smysl pro snášenlivost, pro svobodu myšlení a projevu.

Jak lehce se pravda překroutila v pravý opak a není dovoleno dáti jediného svědectví a důkazu k obhájení pravdy. Je mi líto, že strach ovládl většinu lidí a že se neodvažují říci pravdu, nebo aspoň neříci vyloženou lež..."

(Heliodor Píka, z dopisu na rozloučenou)