Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nic vás neprobudí po ránu tak, jako čerstvě uvařená káva…

… kterou vylijete na klávesnici počítače, říká jedno pravdivé přísloví. Proč je někdy káva nakyslá a jindy tak hořká, že ji musíte přisladit cukrem? A proč ji cukr nejen sladí, ale také zbavuje hořkosti? (délka blogu 7 min.)

 

Jak funguje cukr v kávě?

Část hořké příchutě kávy způsobují molekuly kofeinu, rozptýlené ve vodě. Když přidáme do kávy cukr, změní se charakter celého roztoku. Cukr skutečně pomáhá odbourávat hořkost kávy, a to na úrovni jednotlivých molekul.

Cukr a molekuly vody se rády přátelí. Pociťují k sobě navzájem silnou afinitu, takže se molekuly kofeinu vedle nich rázem ocitají v defenzivě. Shlukují se pak, když se snaží molekulám cukru vyhnout – tzv. dimerizují (navzájem se spojují). Dimerizace pak zmenšuje počet volných molekul kofeinu a způsobuje, že je káva méně hořká.

Takový vliv mimochodem nemá jen cukr, ale také některé soli. Dimerizaci podporují tzv. kosmotropní (strukturu vody stabilizující) soli. Opačný vliv mají tzv. chaotropní soli, ty, které strukturu vody destabilizují a dimerizaci kofeinových molekul spíše potlačují. Chuť kávy například vylepší ona pověstná špetka obyčejné kuchyňské soli.

Ionty jsou považovány za kosmotropní a chaotropní v závislosti na jejich schopnosti interagovat s vodou a schopnosti měnit strukturu vody. Specifičnost iontů závisí na schopnosti podporovat (kosmotropní ionty) nebo rozrušovat (chaotropní ionty) vodíkové vazby ve vodě.

Příliš hořká káva

Dokonce i dokonale zpracovaná výchozí surovina a velice kvalitní kávová zrna nedávají jistotu, že výsledný nápoj bude chutný. Při přípravě kávy totiž často děláme několik chyb. Jednou z nich je špatně zvolená teplota vody, kterou kávu zaléváme.

Voda by neměla být vroucí. Příliš horká voda totiž vyplavuje z kávy právě ty látky, které dělají nápoj hořkým. Optimální teplota je 94 °C a nejdůležitější je moment, kdy rozemletá káva přijde do styku s horkou vodou poprvé. Téměř všechny běžné kávovary, které používáme v domácnostech, přitom používají vodu s teplotou kolem 80 °C. Dobrou kávu nemohou udělat už z principu věci. Výjimkou jsou některé automaty na mocca kávu.

Pokud jste zvyklí připravovat kávu jako „turka“, máte daleko lepší šance, že bude výsledek vašeho snažení optimální. Mletá zrna by se ale neměla zalévat čerstvě vřící vodou. Je lepší ji přivést k varu a pak počkat zhruba minutu, než voda vychladne na zmiňovaných 94 stupňů. Až pak by se měla káva vodou zalít. Některé varné konvice dnes mají malý displej s ukazatelem teploty, případně lze na nich i nastavit teplotu kdy se má vaření přerušit. Jsou sice dražší než běžné konvice, jsou ale rozhodně levnější než drahé automaty na kávu.

Hořkost kávy ovlivňuje také stupeň upražení suroviny. Za hořký nápoj je zodpovědné silnější pražení zrn. Naopak čím světlejší praženina, tím vyšší teplotu snese – má totiž méně hořkých komponent. I u nejsvětlejších pražených zrn je ale optimální teplota vody nižší než 100 °C (jedná se přibližně o 96 stupňů).

Příliš kyselá káva

Cukr v kávě potřebuje většina z nás také z jiného důvodu. Je to tehdy, když je nápoj příliš kyselý. Stává se to v případě, když jsou namletá kávová zrna zalévána příliš chladnou vodou, která má méně, než 88 °C.

Největší pravděpodobnost, že se setkáte s kyselou kávou, máte u běžného kuchyňského kávovaru. Chuť přitom vnímáme všichni subjektivně. Pokud jste na nakyslou kávu zvyklí, nebudete nejspíš její chuť vnímat jako negativní. Jiní naopak popisují příchuť nakyslé kávy jako „plechovou“ nebo „plastovou“. Jedná se přitom nejspíš o vliv osobních zkušeností a ne o objektivní příchuť. 

Ať už s mlékem nebo cukrem, kyselejší nebo hořká, jemně nebo hrubě mletá, důležité je, aby v kávě byla hlavně … káva. Někteří výrobci totiž rádi šetří a mletou směs nastavují cukrem nebo dokonce pilinami.

Jistě to dělají z čistého altruismu. Učí nás trávit celulózu. Až se to lidstvo jednoho dne naučí, dostane pojem „všežravec“ úplně jiný, nový význam.    

Příště: Proč se vám nejspíše vyleje káva bez pěny než káva s pěnou... 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 20.7.2017 8:00 | karma článku: 34,00 | přečteno: 3114x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 20,62 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,02 | Přečteno: 537x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2665x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,32 | Přečteno: 714x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,85
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.