Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýty kolem jaderné energetiky - hrozí nám radioaktivní nádobí?

Váš hrnec mohl být dříve jaderným reaktorem, tvrdí aktivisté, bojující proti jaderné energetice. Je to pravda, nebo je to jen další vylhaný pseudoargument, který má vystrašit publikum? (délka blogu 5 min.)

“Argumenty” odpůrců jaderné energetiky jsou často nejen nelogické ale dokonce i legrační. Tvrdí například, že se při likvidaci jaderné elektrárny recyklují kovy tak, že se z nich dělají hrnce na vaření. Spotřebitel pak samozřejmě nemá šanci zjistit, jestli je právě jeho hrnec radioaktivní a zdraví škodlivý - vždyť radioaktivita není ani vidět ani cítit. 

Hrát na strunu strachu je pro “odborníky” z řad aktivistů běžná praxe. Jak je tomu ale ve skutečnosti? Opravdu se z kovových a “radioaktivních” částí bývalých jaderných elektráren dělají spotřební předměty - a tedy i hrnce nebo jiné nádobí? 

Kdyby jen hrnce…!

Hrnce a nádobí zřejmě nebyly aktivistům dost úderné, takže si v průběhu let vymýšleli další a další předměty, ve kterých se podle nich recykluje radioaktivní nádoba reaktoru. Za všechny uvěřitelné i neuvěřitelné příklady uvedu jen jeden: rovnátka na zuby našich dětí. Co k tomu dodat…?

V praxi se skutečně některé části jaderné elektrárny recyklují. Bylo by hloupé nerecyklovat materiál jen proto, že se nacházel na území s nějakým speciálním označením (zde “jaderná elektrárna”). Jedná se o radioaktivně nezamořené kovy, materiál budov (beton), apod. Všechny recyklované materiály musí před uvolněním do “oběhu” projít měřením. 

Situace je tedy úplně jednoduchá. Zásadně jsou totiž všechny materiály, ze kterých se skládá daná technologie, hlídány příslušným úřadem. Pokud se mají z objemu hlídaných materiálů vyčlenit (a poslat se do běžného koloběhu surovin), musí projít konečným měřením, které potvrdí, že nejsou “radioaktivní”- tedy že se z nich neuvolňuje nadměrné množství ionizujícího záření. 

Co znamená pojem nadměrné množství ionizujícího záření? 

Na naší planetě se vyskytují prvky s aktivními izotopy v určitém zastoupení. Zdaleka to není tak, že bychom se s radioaktivitou setkávali jen v palivu jaderné elektrárny.  Ve skutečnosti je obsahují také téměř všechny stavební materiály, ty se totiž dělají ze směsí různých hornin. V přírodních horninách se ovšem nacházejí stopy a příměsi prvků, které mají určitý podíl radioaktivních izotopů - například uranu nebo thoria. A tak se nacházejí radioaktivní látky například v uhlí - ale také v cementu a cihlách, mramoru, apod. 

Pokud se beton z budovy, která stála na území vyčleněném pro jadernou elektrárnu recykluje, nemusí mít samozřejmě nulovou aktivitu (to aby ani nešlo) - naopak stačí, když  má aktivitu, která odpovídá běžně vyrobenému betonu. 

Recyklace

Materiál, který má být recyklován, je tedy v praxi nejprve proměřen detektory - je kontrolována jeho aktivita. Pokud je shledán bezpečným, smí se pak odepsat z objemu hlídaných materiálů a odvézt. 

Jinak se postupuje v případě, že daný materiál skutečně vykazuje radioaktivní zamoření. Dokonce i v takovém objektu jakým je jaderná elektrárna, se nachází jen malé množství materiálu, který vůbec kdy přišel do styku se zdrojem radioaktivity, takže se mohl sám aktivovat (díky neutronovému záření) nebo kontaminovat příslušnými radioaktivními látkami (když se látky usadily na jeho povrchu nebo vnikly do pórů v materiálu). 

Ta část, která byla “jen” kontaminována pak může být navíc pomocí dekontaminace zbavena radionuklidů, takže se stává bezpečnou. 

V praxi to znamená, že se při likvidaci jaderné elektrárny dá znovu využít kolem 97% celkové hmotnosti použitých materiálů. 

Koncept 10 mikrosievert

Materiál, který  opouští jadernou elektrárnu, aby se dále účastnil “běžného života” po své recyklaci, smí vykazovat takovou aktivitu, která odpovídá dávce 10 mikrosievert za rok. To znamená, že osoby, která přijdou do styku s tímto materiálem, zvýší svou osobní dávku o deset mikrosievert ročně. 

Srovnejme toto číslo s přirozeným ionizujícím zářením. Ve střední Evropě se pohybuje kolem hodnoty 2400 mikrosievert ročně.  

Pro úplnost - v běžném pracovním procesu se akceptuje dodatečná dávka ionizujícího záření, která odpovídá 1000 mikrosievert ročně … a u osob, které jsou hlídány příslušným úřadem (protože oficiálně pracují v podmínkách se zvýšenou radiací) se běžně akceptuje roční dávka 20 000 mikrosievert. 

Na lidské zdraví mají prokazatelné účinky až dávky kolem 400 000 - 500 000 mikrosievert. 

Doplňkové “zamoření” dávkou 10 mikrosievert (slovy DESET mikrosievert) se tedy dá s klidným svědomím označit jako irelevantní - i kdyby měla tato aktivita vycházet z hrnců, vidliček nebo třeba … rovnátek na zuby.

Další zdroje: https://www.bund.net/fileadmin/user_upload_bund/publikationen/atomkraft/atomkraft_radioaktive_stoffe_freigabe.pdf, https://www.bund.net/fileadmin/user_upload_bund/publikationen/atomkraft/atomkraft_freimessung_studie.pdf

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 8.7.2019 8:00 | karma článku: 35,49 | přečteno: 2159x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Kdy je nejlepší osolit vodu k vaření těstovin?

Dokonce i ten, kdo vaří málo a nerad, určitě nejednou vařil těstoviny. Možná jste přitom také přemýšleli nad tím, kdy je nejlepší osolit vodu. Předtím, než se začne vařit nebo až poté?

4.7.2024 v 8:00 | Karma: 28,62 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Pravidlo tří vteřin

Jídlo, které upadlo na zem, se prý může jíst, když neleželo na zemi moc dlouho. Co je pravdy na lidové pověře? (délka blogu 2 min.)

1.7.2024 v 8:00 | Karma: 28,75 | Přečteno: 867x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Voyager 1 - sonda je zachráněna

Na staré sondě, která startovala do vesmíru ze Země v roce 1977, stále ještě fungují čtyři přístroje. Voyager 1 se nyní nachází zhruba 24 miliard kilometrů od Země. Opustil Sluneční soustavu a nachází se v mezihvězdném prostoru.

27.6.2024 v 8:03 | Karma: 25,71 | Přečteno: 356x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč se někdy nepovede dort nebo koláč?

Už se vám někdy při pečení „srazil“ dort, i když jste dodrželi recept i pracovní postup? Pečení dortového korpusu nebo koláčů je komplikovaná záležitost. Na vině je (a vy to tušíte) ... chemie a někdy i fyzika.

24.6.2024 v 8:00 | Karma: 24,84 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Jak funguje lidová medicína?

Jsou cibulové, tvarohové a octové zábaly spíš jen pro uklidnění nervů - nebo mají skutečný léčebný vliv? Dá se vysvětlit působení lidové medicíny vědeckými metodami?

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,76 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 990
  • Celková karma 20,52
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.