Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 2

Pro babičky je zpravidla charakteristický vyšší věk a k tomu už obvykle patří také větší množství zdravotních problémů. Babičky už na ně prostě mají nárok a je potřeba to tak brát.

 

Hypochondrická babička

 Jenže pro některé z nich jsou jejich zdravotní potíže téměř jediným tématem hovoru. Přibývají pořád nové a nové choroby, některé z nich mohou být poněkud bizarní. 

Tyto babičky obvykle vyžadují časté návštěvy nemocnic, pokud možno za vašeho doprovodu. Některé naopak zatvrzele odmítají jít k lékaři a prohlašují, že u nich je to už stejně jedno, že beztak brzy umřou a že to už hold nějak doklepou i bez cizí pomoci. O smrti obecně mluví dost často a rády zdůrazňují, že už tu s námi dlouho nebudou.

Jak s ní vyjít?

Máte doma babičku, na kterou sedí tento popis? Napadá vás někdy, jestli to trošku nepřehání, aby na sebe upoutala pozornost? 

Někteří lidé doopravdy využívají své zdravotní obtíže, ať už jsou skutečné nebo ne, k manipulaci s okolím. Ale jak už jsem psala na začátku, tak to, že mají babičky potíže se zdravím je víceméně přirozené a stejně tak je přirozené, že mají potřebu mluvit o smrti. Pokud vám však babička každý den volá, že musíte přijet, protože například umírá na zápal plic a vy pak zjistíte, že má ve skutečnosti jen rýmu, lehký kašel a teplotu 36,8, pravděpodobně se pouze snaží získat vaši pozornost. Je celkem logické, že se toho pokouší dosáhnout skrz své zdraví, protože to ve vás vzbudí starosti pravděpodobněji než jiné téma. Háček je také v tom, že ve skutečnosti nemůžete nikdy s určitostí vědět, jak se druhý člověk cítí a možná máte strach, abyste náhodou něco nezanedbali. Proto mnozí radši za babičkou přijedou, než aby riskovali, že je to tentokrát doopravdy vážné.

Pokud se toto děje ve vaší rodině a vy víte, že vaší babičce ve skutečnosti až tak zle není, stejně není dobré začít její stesky naprosto ignorovat. Můžete ji vyslechnout, pobavit se s ní o tom, co ji trápí, ale zkuste jemně odvést řeč na jiné téma, aby viděla, že na sebe nemusí upozorňovat pouze tím, co ji bolí. Nicméně není vaší povinností (a babičce to ani moc neprospívá) absolvovat s ní všechna (zbytečná) vyšetření a jet za ní kvůli každému zanaříkání.

Co se týče řečí o umírání, které babičky mívají, tak je rovněž dobré si s ní o smrti promluvit. Zkuste se jí například zeptat, čeho se na ní bojí, co očekává, že po ní bude apod. Rozhovor o smrti vám určitě neuškodí, beztak to jednou čeká nás všechny a je dobré, aby byl člověk s tímto tématem v rámci možností srovnaný.

 

 

Vydírající babička

Vyčítá vám vaše babička to, že za ní vůbec nejezdíte? Pláče pokaždé, když jste u ní, že už vás neviděla věky a že jste se na ni vykašlali?

Babičky se mohou cítit osamělé a snaží se mít svoji rodinu co nejvíce u sebe. Jenže často nemáme dostatek času ani na své povinnosti nebo nám jiné objektivní důvody mohou bránit vídat babičku tak často, jak by si ona (a případně i vy) ideálně představovala. Ale někdy to babičky prostě nejsou s to pochopit a tak neustále vyčítají, takzvaně hrají na city a do hry mohou vtahovat i věty typu: „Já jsem se ti tak věnovala, když jsi byl malý a ty se na mě ani nepřijedeš podívat“ nebo „To je teda hezké, takhle se vykašlat na starou nemocnou bábu. Už pro tebe nejsem nijak zajímavá.“ 

Jak s ní vyjít?

Nejprve si upřímně odpovězte na to, jestli doopravdy babičku tak trochu bezdůvodně nezanedbáváte. Pokud si na tuto otázku odpovíte ne, tak buď máte nějaké důvody, proč jedete za babičkou například jen jednou za čtvrt roku nebo jste  u ní ve skutečnosti poměrně často, ale jí to jednoduše nestačí.

Jestliže je to tak, zřejmě jediným řešením bude babičce znovu a znovu trpělivě situaci vysvětlovat, zdůrazňovat, že ji máte rádi a doufat, že to jednou pochopí.

 

... pokračování příště

Autor: Alexandra Bobelová | sobota 17.11.2012 14:59 | karma článku: 7,95 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Alexandra Bobelová

Proč se bojíme jít k psychologovi

Přestože v některých zemích už je celkem běžné mít svého psychologa, stejně jako zubaře, kadeřníka a fitness trenéra, u nás tomu tak ještě není. Důvody, proč lidé nechodí k psychologovi, jsou různé. Buď nemají žádné vážnější problémy nebo pokud je mají, poradí si s nimi sami. Případně mají dobré kamarády, kteří jim psychologa nahradí (kamarádská pomoc se ale od té odborné liší). Často však lidem brání v návštěvě psychologa různé obavy nebo předsudky. A jaké jsou ty nejčastější?

18.1.2013 v 15:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Musíme si vybírat mezi rodinou a kariérou?

Před sto lety tuto otázku zpravidla nikdo řešit nemusel. Převládal tradiční model rodiny, kdy muž vydělával a žena se starala o domácnost a děti. Dnes tomu už tak není. Ženy se mohu realizovat i v profesní oblasti a v zaměstnání mají šanci zastávat stejné pozice jako muži. A i kdyby toužily zůstat doma, vařit, uklízet a věnovat se dětem, ve většině případů by to nebylo možné. Obvykle totiž jeden plat na uživení rodiny nestačí.

12.12.2012 v 18:33 | Karma: 7,83 | Přečteno: 898x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 3

Toto je poslední část typologie babiček. Je dost možné, že ta vaše do žádného z uvedených typů nepasuje. Jak jsem psala již v úvodu prvního dílu, tak nevycházím z ničeho vědeckého, ale jen z osobních zkušeností. Takže pokud tu svou babičku nenajdete, tak je to proto, že jsem ji pravděpodobně nikdy nepotkala.

19.11.2012 v 17:45 | Karma: 7,47 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Jaké je být operátorem call centra

Zřejmě každému z vás se už někdy stalo, že se vám rozezvonil mobil, na němž se zobrazilo neznámé číslo. Vy jste nic zlého netušili (aspoň poprvé) a hovor jste tedy přijali. A v telefonu se ozval více nebo méně podbízivý hlas, který vám začal nabízet (nebo spíš vnucovat) něco úžasného, co prostě musíte mít (hrnce, deky, internet, tarif, kapsle na praní, finančního poradce, televizi, kreditní kartu, ponožky...). Ve většině případů člověk po chvilce šokovaného mlčení vysvětlí (nebo se o to pokusí), že nic takového nepotřebuje a tím hovor skončí. Prodejci mívají různě dobrou vytrvalost a od toho se také odvíjí to, jak moc rozladění po telefonátu budete.

17.11.2012 v 18:26 | Karma: 40,46 | Přečteno: 18173x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 1

Jak už název napovídá, tak tento článek bude o babičkách. Hned na začátku bych ráda podotkla, že zde nebudu psát o žádných vědeckých teoriích, ale budu vycházet pouze ze svých zkušeností. To je taky důvod, proč se článek týká jen babiček a nikoliv dědečků. S nimi totiž prakticky žádnou osobní zkušenost nemám. S babičkami je to jiné. Ty mám obě a z mých zážitků s nimi by mohl vzniknout román. Kdybych přidala vyprávění mých přátel, tak možná i dva. Zatím však předkládám pouze následující text, který píšu z pozice vnučky, přestože vy v něm můžete „najít“ svou matku, sestru nebo nějakou jinou příbuznou nebo známou.

12.11.2012 v 16:10 | Karma: 9,51 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.