Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Musíme si vybírat mezi rodinou a kariérou?

Před sto lety tuto otázku zpravidla nikdo řešit nemusel. Převládal tradiční model rodiny, kdy muž vydělával a žena se starala o domácnost a děti. Dnes tomu už tak není. Ženy se mohu realizovat i v profesní oblasti a v zaměstnání mají šanci zastávat stejné pozice jako muži. A i kdyby toužily zůstat doma, vařit, uklízet a věnovat se dětem, ve většině případů by to nebylo možné. Obvykle totiž jeden plat na uživení rodiny nestačí.

Pro ženy je tedy v dnešní době otevřeno více možností než v minulosti. To nepřináší jen pozitiva, ale i negativa. Vyvstává totiž otázka, kdo teď vlastně bude mít na starosti ty „ženské“ práce a jestli nebude mít na děti negativní dopad to, že nebudou mít celý den mámu při ruce. I přes veškerý pokrok zůstává u některých lidí zakódováno přesvědčení, že domácnost a děti jsou starostí ženy a pokud se podílí i muž, je to čistě jeho dobrá vůle. A i v případě, že sami muži tvrdí, jak chtějí mít povinnosti s partnerkou napůl, v praxi většinou skutek utek… Dřív to mělo svou logiku, ale dnes, když pracují oba dva, přece není důvod, aby šel jeden z partnerů prakticky z jedné práce do druhé a ten druhý nikoliv.

Ještě o něco složitější bývá situace v tzv. dvoukariérových rodinách. Jak už vyplývá ze samotného označení, jedná se o rodiny, kde se oba partneři věnují své kariéře, tedy mají zaměstnání, které vyžaduje vysoké pracovní nasazení a průběžné vzdělávání. Někoho by mohlo napadnout, že tyto rodiny tedy budou logicky více ve stresu, aby vše uspokojivě zvládly.

Výzkumy však ukazují opak. Zjistilo se, že budování pracovní kariéry není překážkou a v některých aspektech jsou dvoukariérové rodiny dokonce spokojenější než jiné. Partneři například vypovídali, že si velmi váží toho, že jejich protějšek je na podobné ekonomické a vzdělaností úrovni, což také zlepšuje kvalitu komunikace mezi nimi (1980; in Viers, Prouty, 2001).

A co děti? Ty přece potřebují pro zdravý vývoj dostatečné množství času, který jim rodiče věnují. A splňují toto dvoukariérové rodiny? Co si o tomto myslí samotné děti jsem sice nezjistila, ale několik výzkumníků (např. I. Plaňava) udává, že v dvoukariérových rodinách bývá dítě vytyčeno jako priorita a kvalita vztahu s rodiči není poznamenána. Naopak komunikace mezi nimi bývá pozitivnější a společný čas spolu tráví kvalitnějšími způsoby. Ženy tu však musí řešit konflikt pracovní a mateřské role daleko častěji než v jiných rodinách a mohou mít proto k rodičovství poněkud komplikovanější postoj. Možná proto lidé s vyšším vzděláním mívají děti v pozdějším věku než ti ostatní. To však má i své výhody . Osoby ve střední dospělosti již obvykle mají vyšší pocit sebejistoty, je u nich větší šance, že mají srovnané své životní hodnoty, jsou zkušenější a cítí se být na dítě připravenější. Navíc se ukázalo, že když lidé založí rodinu až po stabilizaci kariéry, lépe pak zvládají vyvážit nároky obou oblastí (Viers, Prouty, 2001). 

Pokud budu vycházet z výzkumů, tak dosáhnout uspokojivé rovnováhy mezi prací a rodinou možné je. Důležité je, aby se oba dva soustředili spíš na vyvážení obou oblastí než o dokonalost v jedné z nich. Neměli by se zaměřovat na osobní výhody, ale dávat přednost spíš těm párovým a rodinným. Záleží tedy na tom, jestli jsou schopni se dohodnout na společných cílech a zároveň je sladit s těmi individuálními, rovnoměrně si rozdělit povinnosti a s postupem času se flexibilně přizpůsobovat novým nárokům.

To vyplývá z výzkumů. U výzkumů je ten problém, že si nikdy nemůžeme být stoprocentně jistí, jakým způsobem probíhaly, jestli účastníci odpovídali upřímně a nesnažili se pouze stylizovat do role všezvládajících apod. Vlastní názor si můžete udělat ze svých zkušeností nebo podle toho, co vidíte ve svém okolí. Jisté je pouze to, že situace záleží především na konkrétní rodině a výsledky žádného výzkumu nelze zobecňovat na úplně celou populaci.

 

Literatura

Plaňava, I., & Pilát, M. (Eds.). (2002). Děti, mládež a rodiny v období transformace. Brno: Barrister & Principal.

Viers, D., & Prouty, A. M. (2001). We've come a long way? An overview of research of dual--career couples' stressors and strengths. Journal of Feminist Family Therapy, 13(2-3), 169-190. [Dostupné též z databáze EBSCO, cit. 2011-02-21].

Autor: Alexandra Bobelová | středa 12.12.2012 18:33 | karma článku: 7,83 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Alexandra Bobelová

Proč se bojíme jít k psychologovi

Přestože v některých zemích už je celkem běžné mít svého psychologa, stejně jako zubaře, kadeřníka a fitness trenéra, u nás tomu tak ještě není. Důvody, proč lidé nechodí k psychologovi, jsou různé. Buď nemají žádné vážnější problémy nebo pokud je mají, poradí si s nimi sami. Případně mají dobré kamarády, kteří jim psychologa nahradí (kamarádská pomoc se ale od té odborné liší). Často však lidem brání v návštěvě psychologa různé obavy nebo předsudky. A jaké jsou ty nejčastější?

18.1.2013 v 15:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 3

Toto je poslední část typologie babiček. Je dost možné, že ta vaše do žádného z uvedených typů nepasuje. Jak jsem psala již v úvodu prvního dílu, tak nevycházím z ničeho vědeckého, ale jen z osobních zkušeností. Takže pokud tu svou babičku nenajdete, tak je to proto, že jsem ji pravděpodobně nikdy nepotkala.

19.11.2012 v 17:45 | Karma: 7,47 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Jaké je být operátorem call centra

Zřejmě každému z vás se už někdy stalo, že se vám rozezvonil mobil, na němž se zobrazilo neznámé číslo. Vy jste nic zlého netušili (aspoň poprvé) a hovor jste tedy přijali. A v telefonu se ozval více nebo méně podbízivý hlas, který vám začal nabízet (nebo spíš vnucovat) něco úžasného, co prostě musíte mít (hrnce, deky, internet, tarif, kapsle na praní, finančního poradce, televizi, kreditní kartu, ponožky...). Ve většině případů člověk po chvilce šokovaného mlčení vysvětlí (nebo se o to pokusí), že nic takového nepotřebuje a tím hovor skončí. Prodejci mívají různě dobrou vytrvalost a od toho se také odvíjí to, jak moc rozladění po telefonátu budete.

17.11.2012 v 18:26 | Karma: 40,46 | Přečteno: 18173x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 2

Pro babičky je zpravidla charakteristický vyšší věk a k tomu už obvykle patří také větší množství zdravotních problémů. Babičky už na ně prostě mají nárok a je potřeba to tak brát.

17.11.2012 v 14:59 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 1

Jak už název napovídá, tak tento článek bude o babičkách. Hned na začátku bych ráda podotkla, že zde nebudu psát o žádných vědeckých teoriích, ale budu vycházet pouze ze svých zkušeností. To je taky důvod, proč se článek týká jen babiček a nikoliv dědečků. S nimi totiž prakticky žádnou osobní zkušenost nemám. S babičkami je to jiné. Ty mám obě a z mých zážitků s nimi by mohl vzniknout román. Kdybych přidala vyprávění mých přátel, tak možná i dva. Zatím však předkládám pouze následující text, který píšu z pozice vnučky, přestože vy v něm můžete „najít“ svou matku, sestru nebo nějakou jinou příbuznou nebo známou.

12.11.2012 v 16:10 | Karma: 9,51 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.