Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 1

Jak už název napovídá, tak tento článek bude o babičkách. Hned na začátku bych ráda podotkla, že zde nebudu psát o žádných vědeckých teoriích, ale budu vycházet pouze ze svých zkušeností. To je taky důvod, proč se článek týká jen babiček a nikoliv dědečků. S nimi totiž prakticky žádnou osobní zkušenost nemám.  S babičkami je to jiné. Ty mám obě a z mých zážitků s nimi by mohl vzniknout román. Kdybych přidala vyprávění mých přátel, tak možná i dva. Zatím však předkládám pouze následující text, který píšu z pozice vnučky, přestože vy v něm můžete „najít“ svou matku, sestru nebo nějakou jinou příbuznou nebo známou.

Ideální babička

Ideální babička je ta, kterou by si přál mít zřejmě každý. Pro každého je sice ideálem něco jiného, ale předpokládám, že by se nikdo nezlobil, pokud by měl babičku, u které by vždy našel hřejivou náruč, uklidňující hlas a upečený koláč. Ideální babička je ta, se kterou si máte vždy co říct, vyslechne vás a nabídne podporu, postará se o vás, ale péčí nezahlcuje, věnuje se vnoučatům a o svých zdravotních problémech si s vámi sice popovídá, ale nejsou jediným tématem hovoru.

Jak s ní vyjít?

Už ze samotného slova „ideální“ vyplývá, že s takovouto babičkou nebývají žádné problémy a pokud ano, dají se při snaze z obou stran poměrně rychle vyřešit. Akorát musím podotknout, že tento druh babiček je v ryzí formě značně vzácný. Takže pokud takovou máte, koukejte si jí vážit.

 

Vykrmující babička

Většina babiček se snaží, aby se u nich její rodina měla dobře. Pro spoustu z nich je však synonymem pro mít se dobře to, že se všichni dobře nají. Bývá proto jejich zvykem, že navaří oběd o několika chodech a tento oběd také obvykle stojí za to.

Na tom není samo o sobě nic špatného. Akorát, že některé babičky zachází do extrémů. Jídla navaří téměř tolik, jakoby hostili vojenský pluk, nerespektují fyzické možnosti ostatních rodinných příslušníků a trvají na tom, že vše musí spořádat. A jestliže to nezvládnete nebo ještě hůř nechcete zvládnout, tak často bědují, vyčítají a neustále přemýšlí, co udělaly špatně, že u nich „vůbec“ nechcete jíst.

Problémem těchto babiček je totiž to, že si už neumí představit jiné způsoby, jak vám dát ze sebe to nejlepší. Nenapadne je, že byste si mohli jen tak popovídat, jít na procházku, zahrát si nějakou stolní hru apod. Pro ně je prostě nejlepší důkaz toho, že je vám s nimi dobře to, že se u nich najíte k prasknutí. To, že vás nakrmí je pro ně symbolem toho, že vám dávají lásku. A to, že ji přijímáte jim dokážete tím, že vše sníte. Když jim tedy řeknete, že víc už jednoduše nemůžete, znamená to pro ně, že je nemáte dost rádi. Je to pro ně forma odmítnutí.

Jak s ní vyjít?

Pobyt s těmito babičkami může být značně vyčerpávající, má-li váš žaludek normální kapacitu. Navíc to, že vaše babička mluví převážně o jídle, komentuje to, co jste snědli a neustále odbíhá připravovat další pokrmy a zkouší vám něco nabízet, nedává moc prostoru ke kvalitnějšímu trávení společného času.

Pro vás tu jsou dvě možnosti. Buď všechno poctivě sníte a babička bude spokojenost sama, ale vám bude špatně. Nebo se o celé situaci s babičkou pobavíte. Můžete jí zkusit vysvětlit, že vám jídlo moc chutná, doopravdy vám udělala radost, že vás tak skvěle pohostila, ale že už jste toho prostě snědli moc a víc se do vás v tuto chvíli určitě nevejde. Řekněte jí, že jste s ní rádi, i když zrovna nic nejíte a navrhněte něco jiného, co byste společně mohli podniknout. Jestli na to babička přistoupí nebo ne, záleží už jen na ní. V každém případě však doporučuji důsledně dodržet to, co jí řeknete. To znamená, že pokud povíte, že už doopravdy nemůžete sníst ani kousek navíc, tak nějakou dobu vážně nic nejezte. Jinak by to byl pro babičku důkaz, že k jídlu se jí přece jen vždycky nějak povede vás přesvědčit a taky by si zřejmě pomyslela, že jste k ní předtím nebyli právě upřímní, když nakonec jíst můžete.

 

V příštím díle se dočtete o hypochondrickém a vydírajícím typu babiček.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alexandra Bobelová | pondělí 12.11.2012 16:10 | karma článku: 9,51 | přečteno: 1493x
  • Další články autora

Alexandra Bobelová

Proč se bojíme jít k psychologovi

Přestože v některých zemích už je celkem běžné mít svého psychologa, stejně jako zubaře, kadeřníka a fitness trenéra, u nás tomu tak ještě není. Důvody, proč lidé nechodí k psychologovi, jsou různé. Buď nemají žádné vážnější problémy nebo pokud je mají, poradí si s nimi sami. Případně mají dobré kamarády, kteří jim psychologa nahradí (kamarádská pomoc se ale od té odborné liší). Často však lidem brání v návštěvě psychologa různé obavy nebo předsudky. A jaké jsou ty nejčastější?

18.1.2013 v 15:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Musíme si vybírat mezi rodinou a kariérou?

Před sto lety tuto otázku zpravidla nikdo řešit nemusel. Převládal tradiční model rodiny, kdy muž vydělával a žena se starala o domácnost a děti. Dnes tomu už tak není. Ženy se mohu realizovat i v profesní oblasti a v zaměstnání mají šanci zastávat stejné pozice jako muži. A i kdyby toužily zůstat doma, vařit, uklízet a věnovat se dětem, ve většině případů by to nebylo možné. Obvykle totiž jeden plat na uživení rodiny nestačí.

12.12.2012 v 18:33 | Karma: 7,83 | Přečteno: 898x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 3

Toto je poslední část typologie babiček. Je dost možné, že ta vaše do žádného z uvedených typů nepasuje. Jak jsem psala již v úvodu prvního dílu, tak nevycházím z ničeho vědeckého, ale jen z osobních zkušeností. Takže pokud tu svou babičku nenajdete, tak je to proto, že jsem ji pravděpodobně nikdy nepotkala.

19.11.2012 v 17:45 | Karma: 7,47 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Jaké je být operátorem call centra

Zřejmě každému z vás se už někdy stalo, že se vám rozezvonil mobil, na němž se zobrazilo neznámé číslo. Vy jste nic zlého netušili (aspoň poprvé) a hovor jste tedy přijali. A v telefonu se ozval více nebo méně podbízivý hlas, který vám začal nabízet (nebo spíš vnucovat) něco úžasného, co prostě musíte mít (hrnce, deky, internet, tarif, kapsle na praní, finančního poradce, televizi, kreditní kartu, ponožky...). Ve většině případů člověk po chvilce šokovaného mlčení vysvětlí (nebo se o to pokusí), že nic takového nepotřebuje a tím hovor skončí. Prodejci mívají různě dobrou vytrvalost a od toho se také odvíjí to, jak moc rozladění po telefonátu budete.

17.11.2012 v 18:26 | Karma: 40,46 | Přečteno: 18173x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 2

Pro babičky je zpravidla charakteristický vyšší věk a k tomu už obvykle patří také větší množství zdravotních problémů. Babičky už na ně prostě mají nárok a je potřeba to tak brát.

17.11.2012 v 14:59 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.