Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 3

Toto je poslední část typologie babiček. Je dost možné, že ta vaše do žádného z uvedených typů nepasuje. Jak jsem psala již v úvodu prvního dílu, tak nevycházím z ničeho vědeckého, ale jen z osobních zkušeností. Takže pokud tu svou babičku nenajdete, tak je to proto, že jsem ji pravděpodobně nikdy nepotkala. 

Aktivní babička

Tyto babičky jsou mé nejoblíbenější. Mají totiž široký okruh zájmů, kterým se věnují a bývají proto v jednom kole. Nehrozí u nich, že by se někdy nudily, protože svůj čas vyplňují výlety, prací na zahrádce, návštěvami divadla, setkáváním s přáteli, procházkami, bazénem, četbou atd. Díky tomu si s nimi pokaždé máte o čem povídat a třeba se od nich i dozvědět něco nového. 

 

Jak s ní vyjít?

Pokud vaše babička patří mezi ty aktivní, buďte rádi. Je to tak lepší pro ni i pro vás. Možná vám ale sem tam řekne, ať k ní nejezdíte, protože na vás z nějakého důvodu nebude mít čas. Neberte si to nijak osobně. Vám se určitě taky stává, že někdy máte tak plný program, že se do něj prostě už nevejde ani člověk, kterého máte rádi.

U tohoto typu babiček vás může zneklidňovat to, jestli by se ve svém věku doopravdy měly takto přetěžovat. Co když se jim něco stane? Uvědomte si však, že pokud je vaše babička šťastná, když jede na padesátikilometrový výlet na kole, tak je to jen její volba a neměli byste jí kazit radost proslovy na téma, co všechno by se jí mohlo přihodit. Buďte rádi, že je spokojená a nezapomínejte, že ona má svůj vlastní rozum.

 

Tyranská babička

Tento typ babičky je (doufám) poměrně ojedinělý. Je pro ni charakteristické to, že se snaží manipulovat svým okolím a využívá k tomu téměř veškeré dostupné prostředky. A to ať už výše zmíněné citové vydírání a zdravotní problémy nebo jednoduše lži a jiné úskoky. Člověk z ní může mít pocit, že se snaží si ho zotročit a někdy mu i ublížit. Dokáže se totiž chovat opravdu zlomyslně.

Jejich specialitou bývá to, že jsou schopné vám říct věci, které vás skutečně zabolí. Jejich talent vyhmátnout vaše citlivé místo je až neuvěřitelně dobrý. Pokud neútočí přímo na vás, často si vyberou někoho, koho máte hodně rádi a na něm nenechají nit suchou.

Proč se takto babička chová, nemusí být zcela jasné. Může se jen cítit sama a toto jsou její způsoby, jak získat vaši pozornost. Jedna moudrá osoba mi jednou řekla, že babičky někdy říkají tak zraňující věci proto, že jim to umožňuje s námi navázat skutečný kontakt, že teprve v té chvíli je naplno vnímáme. Nebo aspoň ony mají ten pocit, že ano.

 

Jak s ní vyjít?

Takovéto babičky mohou být opravdu k zbláznění. Když s nimi mluvíte, málokdy je vám konverzace příjemná a brzy se můžete cítit naprosto otrávení a bez energie. Leckdy to vypadá, že je tato babička prostě zlá. Pokud vás něco podobného napadlo, možná vás pak přepadly výčitky svědomí, že takto smýšlíte o vlastní babičce. Že ona je přece jen stará, nemocná, osamělá atd., ale to, co dělá, ve skutečnosti nemyslí zle. Uvěřit tomu, že vaše vlastní babička není dobrý člověk, je navíc dost těžké a smířit se s tím taky.

Ať už je to tak, že to s vámi vaše babička zle myslí nebo ne, pravdou je, že výše popsané chování je přinejmenším nefér a k ničemu dobrému nevede. S těmito babičkami nebývá lehké pořízení, proto je potřeba, abyste byli ve svém jednání vůči nim opravdu důslední. Zkuste babičce vysvětlit, co vám vadí na jejich chování a na tom, co mají ve zvyku povídat a navrhněte jiné téma, o kterém byste s ní mluvili rádi. Můžete taky babičce sdělit, že pokud například nepřestane nadávat na vaši matku, tak ji nebudete poslouchat a jednoduše odejdete. Jakou variantu si babička vybere, závisí zcela na ní, ale vy potom dodržte to, co jste jí řekli, i když třeba bude opravdu nutné odejít. Jestliže se tak stane, pokud možno si to nevyčítejte. Nikdo nemá právo chovat se k vám špatně, ani vaše babička.

 

Na závěr bych jen podotkla, že málokterý z typů se vyskytuje v čisté formě, většinou jde o kombinaci více z nich. Ať už se vaše babička chová jakkoliv, tak ve většině případů vás má doopravdy ráda a nesnaží se nikomu ublížit. Aspoň já osobně tomu pořád ještě věřím...

 

Autor: Alexandra Bobelová | pondělí 19.11.2012 17:45 | karma článku: 7,47 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Alexandra Bobelová

Proč se bojíme jít k psychologovi

Přestože v některých zemích už je celkem běžné mít svého psychologa, stejně jako zubaře, kadeřníka a fitness trenéra, u nás tomu tak ještě není. Důvody, proč lidé nechodí k psychologovi, jsou různé. Buď nemají žádné vážnější problémy nebo pokud je mají, poradí si s nimi sami. Případně mají dobré kamarády, kteří jim psychologa nahradí (kamarádská pomoc se ale od té odborné liší). Často však lidem brání v návštěvě psychologa různé obavy nebo předsudky. A jaké jsou ty nejčastější?

18.1.2013 v 15:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Musíme si vybírat mezi rodinou a kariérou?

Před sto lety tuto otázku zpravidla nikdo řešit nemusel. Převládal tradiční model rodiny, kdy muž vydělával a žena se starala o domácnost a děti. Dnes tomu už tak není. Ženy se mohu realizovat i v profesní oblasti a v zaměstnání mají šanci zastávat stejné pozice jako muži. A i kdyby toužily zůstat doma, vařit, uklízet a věnovat se dětem, ve většině případů by to nebylo možné. Obvykle totiž jeden plat na uživení rodiny nestačí.

12.12.2012 v 18:33 | Karma: 7,83 | Přečteno: 898x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Jaké je být operátorem call centra

Zřejmě každému z vás se už někdy stalo, že se vám rozezvonil mobil, na němž se zobrazilo neznámé číslo. Vy jste nic zlého netušili (aspoň poprvé) a hovor jste tedy přijali. A v telefonu se ozval více nebo méně podbízivý hlas, který vám začal nabízet (nebo spíš vnucovat) něco úžasného, co prostě musíte mít (hrnce, deky, internet, tarif, kapsle na praní, finančního poradce, televizi, kreditní kartu, ponožky...). Ve většině případů člověk po chvilce šokovaného mlčení vysvětlí (nebo se o to pokusí), že nic takového nepotřebuje a tím hovor skončí. Prodejci mívají různě dobrou vytrvalost a od toho se také odvíjí to, jak moc rozladění po telefonátu budete.

17.11.2012 v 18:26 | Karma: 40,46 | Přečteno: 18173x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 2

Pro babičky je zpravidla charakteristický vyšší věk a k tomu už obvykle patří také větší množství zdravotních problémů. Babičky už na ně prostě mají nárok a je potřeba to tak brát.

17.11.2012 v 14:59 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 1

Jak už název napovídá, tak tento článek bude o babičkách. Hned na začátku bych ráda podotkla, že zde nebudu psát o žádných vědeckých teoriích, ale budu vycházet pouze ze svých zkušeností. To je taky důvod, proč se článek týká jen babiček a nikoliv dědečků. S nimi totiž prakticky žádnou osobní zkušenost nemám. S babičkami je to jiné. Ty mám obě a z mých zážitků s nimi by mohl vzniknout román. Kdybych přidala vyprávění mých přátel, tak možná i dva. Zatím však předkládám pouze následující text, který píšu z pozice vnučky, přestože vy v něm můžete „najít“ svou matku, sestru nebo nějakou jinou příbuznou nebo známou.

12.11.2012 v 16:10 | Karma: 9,51 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.