Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Sup01

22. 10. 2010 16:30
Průser

pokud není evoluce, a v této oblasti funguje Bůh - je to docela průser. Představa, že Bůh je fušer s chorobnou vášní pro brouky mně děsí :-/

0 0
možnosti
TVE

tučňák v exilu

22. 10. 2010 16:31
Re: Průser

Pokud se tak ještě nestalo, doporučuji přečíst "Poslední kontinent" od Pratchetta ;-)

0 0
možnosti
C

Cynyc_

22. 10. 2010 16:08
Kdo se domnívá,

že otázka, zda existuje Bůh, má smysl, vůbec nechápe situaci. A co se evoluce týče, ta není domněnkou o nic více, než teorie relativity.

0 0
možnosti
TVE

tučňák v exilu

22. 10. 2010 16:22
Re: Kdo se domnívá,

Problém jakýchkoli teorií popisujících vývoj druhů je to, že NIKDY nebudou mít kompletní materiál, kvůli charakteru fosilního záznamu. Nalezené kostičky nám jen potvrdí, že někdy zhruba tehdy a tehdy takové zvíře existovalo, ale neřeknou moc o předchůdcích nebo následnících... A šance na ulovení nějaké "jasně" přechodné formy moc není, díky tomu, že ten přechod bude rozplizlý přes min. několik století a znaky se budou měnit pomalu.

A kostičky všech potvor, co tady kdy běhaly, nikdy nenajdeme. Prostě ne všude byly vhodné podmínky... A tím pádem se vždy bude dát ukázat na "ha, tady chybí přechodný článek mezi archeopteryxem a ptákem" (třeba), "Evoluce nefunguje!"

Evoluční teorii zachraňuje jediná věc: Nic lepšího zatím není. Jsou hypotézy, které "vypadají" lépe (aspoň pro někoho), jako třeba ID, ale vnesení nějakého toho designéra vnáší do teorie mnohé trhliny, zejména to, že byl inteligentní designér asi pěkný blbec ;)

0 0
možnosti
M

Mibal

22. 10. 2010 16:08
Vlastíku Vlastíku

Zažil jsi regulovanou vzpouru, paráda, snad sis to užil. A pak šupky dupky do postýlky k mamince církvi, víře, náboženství. Ale hlavně mezi své staré známé sociologické vazby; ty jsou tou skutečnou hodnotou, tady 100% souhlas. Nicméně je to i ve tvém případě jako s chlastem: na chvíli jsi vystřízlivěl, ale vyděsila tě realita světa, ve kterém bys byl sám. Marek O. Vácha (katolický kněz, mimo jiné) jednou kdesi řekl: "kreacionalismus je potřeba." Náboženství, víra, nadsvětno, zásvětno, transcendentno a já nevím co ještě, je přesně totéž: potřeba, zoufalá a nesnadná, najít modus vivendi ve světě, kde nic nelze trvale garantovat. V tomto smyslu je pro mě legitimní vytvářet si svůj vlastní svět umožňující udržet si duševní zdraví (bez ohledu na to, nakolik je "pravdivý"). Nicméně mělká argumentace založená na "regulované bouři, kterou jsi zažil ve sklenici vody" je slabá. Ale jinak dobrý, piš, Barde, střádám. Až ti vyjde další kniha, zúčtujeme. Měj se ok.

0 0
možnosti
PR

pá_ja

22. 10. 2010 16:02
V mládí

mi jeden kamarád věřící řekl:

Jestli Bůh existuje, tak je to pro lidi špatně

ale jestli bůh neexistuje pak je to ještě horší!

0 0
možnosti
VP

Sípomat

22. 10. 2010 16:06
Re: V mládí

A zeptal jste se proč?

0 0
možnosti
R

realateista

22. 10. 2010 15:59
V Boha jsem přestal věřit po přečtení Bible

Spoléhání na to, že dobře bude až po smrti, je ohromný podvod. Správné je bojovat za dobro již v tomto světě, náboženský pacifismus velmi vyhovuje "vrchnosti", ta nás ovládá médii a náboženstvím.

Proč nevěřím v Boha, ani žádnou "sílu".

1. Vše funguje a je vysvětlitelné podle přírodních a spol. zákonů. Vše je jen důsledkem vlastností hmoty i láska a víra. S rozvojem vědy se prostor pro Boha zmenšuje. 2.Kdyby byl Bůh všemocný a dobrý, stvořil by svět mnohem dokonalejší. Proč se musí zvířata navzájem zabíjet a lidé soutěžit o zdroje? Stačilo by být roboty s počítačem, mít sluneční kolektory a "opravny" lidí. 3.Náboženství je politika. I kdyby lidé věděli, že Bůh není, vymysleli by si ho k ovládání davu. Jistě má náboženství mnoho pozitiv, ale to má komunismus také.

4. Jak říká M. Zeman: " V komunismus jsem přestal věřit, když jsem si přečetl Kapitál, v Boha jsem přestal věřit, když jsem si přečetl Bibli".

Musíte ji číst kriticky a mezi řádky. 

0 0
možnosti
B

Bobrufka

22. 10. 2010 15:52
Zdravím vás,

víte, mně ani tak netrápí otázka, zda Bůh existuje. Ale včera večer mne tak napadlo, jak je to se svatými. nedávno byla svatořečená nějaká polská jeptiška. Nechci jí upírat zásluhy, ale tím, že se "nějací lidé" s papežem, což je v podstatě taky jen člověk rozhodnou, tak tím se někdo stane svatým ? Navíc pochybuji o tom, že papež je Božím poslem nebo prostředníkem mezi lidmi a Bohem.

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

22. 10. 2010 15:51
Evoluce je založena na faktech

a to zcela prokázaných. Ale je to jen teorie, proto se o ní diskutuje a proto se tak, jak se získávají nová fakta, mění. Ale na základě čeho je vymyšlena existence boha? Úmyslně píšu malé b.

0 0
možnosti
MI

Xavon

22. 10. 2010 15:49
uvažovat

o tom, že by Bůh nebyl, je podobné, jako, obrazně řečeno, kdyby hrned tvrdil, že neexistuje žádný hrnčíř, nebo socha kdyby tvrdila, že neexistuje žádný sochař

0 0
možnosti
DK

drkva

22. 10. 2010 15:49
Aha

"Začal jsem si totiž uvědomovat, že evoluce je založena více na domněnkách než na faktech. Bylo v ní příliš mnoho mezer, než abych na ní mohl vsadit svou věčnost i svůj každodenní život." - Aha, takže výklad o stvoření světa entitou, jež se zve Bůh, tyto mezery nemá a není založena na doměnkách, ale na zcela prokazatelných faktech... To je vskutku revoluční myšlenka...

Na otázku z titulku jste neodpověděl...

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,34
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.