Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvracení lží: Okupaci naší země v osmašedesátém nenařídili Ukrajinci

Na sociálních sítích se šíří hoaxy záměrné poškozující Ukrajinu a Ukrajince. Pravda je však jinde. Tak Chruščov byl etnický Rus, u Brežněva je to sice s národností nejisté, avšak měl ruské rodiče.

Je to s velkou pravděpodobností práce ruských propagandistických a trollích center. Na veřejnosti se množí nehorázné výmysly o Ukrajině, a ten o Ukrajincích v politbyru Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS), kde prý jich bylo sedm a tvořili většinu, má velmi tuhý kořínek, i když byl opakovaně a spolehlivě vyvrácen jako Fake News. To, že k šiřitelům těchto nehorázností patří i expředseda českých komunistů Vojtěch Filip evidovaný jako spolupracovník StB s krycím jménem Falmer, vůbec nepřekvapuje. Ten už byl opakovaně usvědčen z více lží.

Jak správně uvedl web Demagog.cz, kromě generálního tajemníka Ústředního výboru KSSS Leonida Iljiče Brežněva, který střídal ruskou a ukrajinskou národnost, patřilo v roce 1968 do politbyra (hlavní vedení sovětských komunistů) 5 rodilých Rusů (Gennadij Voronov, Andrej Kirilenko, Alexej Kosygin, , Michail Suslov a Alexandr Šeljepin), 1 Bělorus (Kirill Mazurov), 1 Lotyš (Arvid Pelše) a 3 Ukrajinci (Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Petr Šelest). A jak kdo hlasoval, se už nedá zjistit. Pravdou však je, že rozhodnutí všech komunistických totalitních orgánů bývala v drtivé většině jednomyslná. K několika málo výjimkám patří usnesení předsednictva ÚV KSČ k srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, kdy reformisté přehlasovali tvrdé dogmatické jádro.

Velmi důležitou poznámku však uvedl historik Petr Blažek, „princip řízení komunistického systému byl centralizován, bylo to podobné jako v armádě a nešlo o to, kdo byl jaké národnosti, jednalo se o systém, který byl založen na komunistické nomenklatuře“. To je přesné popsání situace.

Často se mluví a píše o tom, že prý Stalinův nástupce ve vedení sovětských komunistů Nikita Sergejevič Chruščov byl Ukrajinec. To je další lež. On se narodil v roce 1894 v obci Kalinovka v Kurské gubernii (nynější Kurská oblast) na území Ruska. Jeho rodiče byli etničtí Rusové. Čili z hlediska původu i místa narození byl Rus. To, že v mládí pracoval na Ukrajině v Doněcku, kdy byly lepší pracovní podmínky a vyšší platy, a že jej Stalin na konci třicátých let minulého století poslal na Ukrajinu dělat šéfa místních komunistů, z něj Ukrajince nedělá. I když měl rád ukrajinskou kulturu. Já mám také rád polskou kulturu a Polsko, ale kvůli tomu se nepovažuji za Poláka.

U Brežněva je to o něco složitější. Je pravdou, že se narodil v roce 1906 v městě Kamjanske (rusky Kamenskoje) na Ukrajině. Jenomže jeho rodiče byli etničtí Rusové, kteří na Ukrajinu přišli za prací z chudé Kurské gubernie. Podobně jako Chruščov. Ano, v ukrajinském Doněcku se tehdy vydělávaly větší peníze a lépe se žilo než v sousedním chudém ruském pohraničí. Na tom přece není nic divného. Já žiji v jižních Čechách a i od nás odchází mnoho lidí za lépe placenou prací do Bavorska nebo Rakouska.

Sám Brežněv střídal ruskou a ukrajinskou národnost, od padesátých let, kdy přesídlil do Moskvy, však tvrdil, že je Rus a jako Rus je uveden i ve svém oficiálním životopise ze sedmdesátých let. Historik Blažek k tomu dodává, že Brežněv mluvil rusky, ukrajinsky neuměl, a i jeho životopisci se neshodnou na tom, jak on sám vnímal svoji národnost. Po většinu svého života se však považoval za Rusa.

Důležitá poznámka k národnostnímu složení jednotek Sovětské armády, které se v srpnu 1968 zúčastnily vpádu do Československa. To nelze z dostupných pramenů určit. Jistě, sloužili v ní také Ukrajinci, ale logicky v ní převažovali Rusové jako nejpočetnější národnost SSSR. Takže tvrzení o tom, že v roce 1945 nás osvobodili Rusové a o třiadvacet let později okupovali Ukrajinci je hloupé a nesmyslné. V obou případech se toho zúčastnili vojáci více národností z tehdejšího Sovětského svazu. Nehledě k tomu, že Ukrajina tenkrát byla de facto porobenou zemí.

Pár faktů k roku 1968 — Demagog.cz

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 11.5.2023 10:49 | karma článku: 27,30 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Chci více kapitalismu, Západ však ničí populismus a tzv. sociální jistoty

Neustále změkčování podmínek, přemrštěné sociální jistoty a vymýšlení nesmyslů jako minimální mzda za 70 tisíc korun a minimální důchod za 50 tisíc korun. I to hlásá nějaká partaj kandidující do Evropského parlamentu.

7.6.2024 v 11:43 | Karma: 19,59 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Hajlující Filip Turek je nevolitelný ostatně jako každý nácek

Upřímně řečeno, ani jsem nevěděl, kdo to je. Takoví jako on mne nezajímají. Jenomže lidé, kteří píší na facebook „zlatej tatíček Hitler“ patří před soud za propagaci nacismu a nikoliv do parlamentu.

6.6.2024 v 15:29 | Karma: 19,39 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Vylodění v Normandii bylo katastrofou, zbytečně umírali lidé

V těchto dnech si připomínáme osmdesáté výročí vylodění spojeneckých vojsk ve francouzské Normandii. Chcimíři však mají jasno, místo válčení se mělo jednat s Hitlerem a nacisty o míru, koncentráky jsou výmyslem.

6.6.2024 v 13:25 | Karma: 21,38 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Zanícený flastenec s ruskou vlajkou si pletl divadlo s muzeem

Účastníci sobotní mírové demonstrace notorického dlužníka Ladislava Vrábela patří k mimořádným duševním gigantům a jeden z nich to přesvědčivě dokázal, když si pletl Národní muzeum s Národním divadlem.

5.6.2024 v 11:19 | Karma: 23,16 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Násilničtí Rusové stejní jako islámští fanatici, musí být tvrdě potrestáni

Čtyři ruští násilníci zranili o víkendu v Praze na Staroměstském náměstí dva dobrovolníky u stánku Pražský Majdan, který podporuje Ukrajinu a upozorňuje na ruská zvěrstva. Byl to skandální útok na demokracii.

4.6.2024 v 10:56 | Karma: 22,04 | Přečteno: 484x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

KOMENTÁŘ: Nad Moskvou nebezpečno. Jak změní válku povolení útočit v Rusku

9. června 2024

Premium Jak změní rusko-ukrajinskou válku fakt, že některé západní vlády povolují Ukrajině svými zbraněmi...

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

Ženu v Zelenči srazilo na poli auto a zemřela. Policie už má podezřelého

8. června 2024  23:52

V sobotu odpoledne byla na poli u obce Zeleneč u Prahy nalezena mrtvá žena. Podle prvotního...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Hlídá nádraží i centra měst

8. června 2024  23:01

Blesková zpráva Česká policie posílila v noci na neděli s okamžitou platností bezpečnostní opatření na veřejných...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

  • Počet článků 3340
  • Celková karma 24,43
  • Průměrná čtenost 1802x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz