Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Venezuela potřebuje novou vládu, Putin je zločinec

Je to opět důkaz toho, že socialismus vede státy ke katastrofě. Jihoamerická země s největšími zásobami ropy na světě se zmítá v těžké hospodářské krizi. Viníkem tragédie je jednoznačně levičácký prezident Nicolas Maduro.  

Moudří lidé se umí poučit z chyb druhých. To však evidentně neplatí pro bývalého řidiče autobus a diktátora Madura, který se mohl vzít příklad z toho, jak chilský prezident Salvador Allende přivedl svými socialistickými experimenty v letech 1970 – 1973 svoji zemi ke katastrofě. V obchodech chybělo základní zboží, na chleba se stály hodinové fronty, životní náklady za jeho éru stouply o 705% a inflace dosáhla 1172 %. Ta znehodnotila výdělky obyvatel a tak se nelze divit, že proti režimu stávkoval kde kdo, například autodopravci, ale i horníci ze znárodněných měděných dolů, kteří měli být oporou režimu. Nastal dokonce takový paradox, kdy opoziční centristická Národní strana zorganizovala sbírku pro stávkující dělníky, aby ve svém protestu vytrvali.

A Venezuela pod vedením socialistů Allendovo Chile zdatně překonala. Inflace v minulém roce přesáhla hranici milion procent, což se dá srovnat snad pouze se situací v Německu ve dvacátých letech minulého století.

Tento jihoamerický stát je v těžké krizi, ekonomika klesá už několik let po sobě, vloni to bylo o zhruba 20 %. V obchodech chybí základní věci, jako jsou chleba, mléko, vajíčka, mýdlo atd. V zemi vládne obrovská bída, miliony lidí uprchly ze země a třetina obyvatel si může dopřát jen jedno skrovné jídlo denně. Logickým důsledkem je masivní nespokojenost s Madurovým režimem. Znakem těch dnů jsou statisícové opoziční demonstrace, vyrabované obchody, vypálené policejní stanice a prázdné spíže a lednice v domácnostech.

Šílená chudoba je rovněž podhoubím pro obrovskou zločinnost, lidé se tady vraždí kvůli bochníku chleba nebo kilogramu mouky. Počet vražd v přepočtu na počet obyvatel je jeden z největších na světě, loupeže a únosy jsou běžnou koloritem. V hlavním městě Caracasu, ale i dalších je hazardem s vlastním životem vycházet po setmění ven.

Viníkem této tragédie antických rozměrů je především Madurův režim a jeho nezodpovědné socialistické experimenty se znárodněním klíčových odvětví, zavedením pevných cen (ty za současné situace akorát povzbuzují černý trh) a velkorysých sociálních dávek, na které ovšem nejsou peníze. Maduro jako bývalý autobusák a člověk hodně jednoduchý není schopný řídit zemi.                      

Venezuela skomírá už několik let Nelze se tedy divit tomu, že v minulých parlamentních volbách zvítězila opozice. Maduro problém vyřešil typickým způsobem pro diktátory a demokratický zvolený parlament nechal protiústavně rozpustit. Brutálně potlačuje opoziční protesty a výsledkem jsou desítky mrtvých lidí. Nelze se tedy divit tomu, že šéf parlamentu a opoziční předák Juan Guaidó se prohlásil v souladu s venezuelskou ústavou za prezidenta.

Těžko říci, jak celá situace dopadne? Najde se nějaký venezuelský Pinochet? Spíše ne, protože velení armády stále stojí za Madurem, i když mnozí vojáci i důstojníci my vypovídají poslušnost a přecházejí na stranu opozice. Devastace země však nemůže pokračovat donekonečna. Obnovení tržní ekonomiky, kterou prosazuje Guaidó, je nyní jedinou šancí pro Venezuelu.   

To, že ruský prezident Vladimír Putin podpořil zločince a vraha Madura, nepřekvapuje. Vládce Kremlu, na jehož rukou je krev stovek tisíc nevinných lidí, si může s venezuelským řezníkem podat ruce. Inu vrána k vráně, respektive gauner ke gaunerovi sedá.

Důležitá je rovněž skutečnost, že většina zemí uznává za legitimního vládce Juana Guaidóa a to včetně těch jihoamerických. To je fakt, který ani místní ozbrojené složky nemohou přehlížet.                

Autor: Jan Ziegler | úterý 29.1.2019 20:38 | karma článku: 28,77 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

16.5.2024 v 13:05 | Karma: 36,00 | Přečteno: 4248x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

110 korun za pivo na hokejovém mistrovství je přiměřená cena

Někteří fanoušci šílí, jiní zase tvrdí, že je to v pořádku, já patřím k těm druhým. Cenu za půl litru plzně na zápasech hokejového mistrovství světa ve fanzónách považuji po zkušenosti z NHL za normální.

15.5.2024 v 13:52 | Karma: 10,93 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 23,70 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,44 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 19,86 | Přečteno: 590x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,14
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz