Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neměli by Češi svátek 28. října raději zrušit?

Je to provokativní myšlenka, ale má racionální jádro. Vždyť se slaví svátek státu, který už neexistuje a mnoho jeho obyvatel jej odmítalo. Monarchisté budou tento den pochodovat v Praze z Václavského na Malostranské náměstí. 

Stoupenci českého krále, kteří požadují konec republiky a návrat monarchie, vyrazí v pátek 28. října ve 14 hodin z Václavského náměstí přes staromák na Malostranské náměstí, kde kdysi stávala nádherné sousoší slavného českého vojevůdce polního maršála Jana Josefa Václava Radeckého z Radče. A já pevně věřím, že se sem opět vrátí.

K vyhlášení čs. republiky 28 října 1918 napsal Dušan Bednárik v diskusi na Facebooku. „Češi by si měli tento svátek zrušit. Československo byl uměle vytvořený stát, který neměli rádi ani Němci ani Slováci ani Maďaři a dopadl, jak dopadl, sesypal se jak domeček z karet i bez přičinění Hitlera. To co nyní probíhá na Hradě je jen nepovedené divadlo, nezdařeného státu.“

To jsou hodně silná slova. A já ještě dodám, ani Poláci ho nemuseli, takže velká část jeho obyvatel skutečně Československo nemusela. A jeho rozpad v březnu 1939 se uskutečnil bez většího odporu obyvatel. Ještě tvrdší vůči československé myšlence je pak článek v Tiscali. Pravdou ovšem je, že národ československý byl výmyslem a umělou konstrukcí, a velká většina Slováků jí rázně odmítala.   

Je potřeba si poctivě přiznat, že Češi v jeho vedení se dopustili mnoha chyb. Slíbenou autonomii přiznali Slovákům teprve v říjnu 1938 po odstoupení Sudet Německu, tedy pozdě a až pod tlakem nepříznivých událostí. Pak se nelze divit, že v období první republiky na Slovensku pravidelně vyhrávala volby Hlinkova slovenská strana lidová, která výhledově prosazovala slovenskou nezávislost s mezistupněm autonomie. Přitom autonomie byla Slovensku v rámci společného státu s Čechy slíbena Pittsburskou dohodou v květnu 1918. Její de facto nedodržení společnému státu na Slovensku neprospělo. Československo rovněž nevyvinulo téměř žádné úsilí o rozumné vztahy s Polskem. Tehdejší ministr zahraničí Edvard Beneš to odmítal s tím, že „oni by nás zatáhli do války se Sovětským svazem.“

Na druhé straně je nezpochybnitelným faktem, že za II. světové války naši vojáci v zahraničních armádách, jak letci ve Velké Británii, tak i jednotky Svobodova armádního sboru, bojovali a umírali za obnovu Československa.

Ovšem pravdou je, že na Rakousko-Uhersko se nakydala spousta špíny. Především to nebyl žádný žalář národů, respektive jeho rakouská část, což moderní historici přesvědčivě dokazují. Rakousko se v roce 1867, po vzniku dualismu s Uhrami, stalo de facto svobodnou demokratickou zemí, a zajišťovalo svým občanům základní lidská práva, jako svobodu projevu, tiskovou, shromažďovací, spolčovací, tiskovou, nedotknutelnost obydlí, dodržování listovního tajemství a další. Češi nebyli nijak národnostně utiskováni, měli své základní a střední školy, dále dvě vysoké technické školy v Praze a v Brně a Karlo-Ferdinandovu univerzitu v Praze s vyučovacím českým jazykem. Dále vycházely české tiskoviny, hrála se česká divadla, existoval Sokol a mnoho dalších českých kulturních, sportovních či vlastivědných spolků a institucí.              

Habsburská monarchie i zásluhou liberálních ekonomických zákonů umožnila svým zemím mohutný rozvoj a Království české patřilo po Dolních Rakousích (kde ovšem sídlily vedení mnoha společností včetně bank a ústřední orgány a jejichž součástí byla i metropole Vídeň) k druhé hospodářsky nejvýkonnější zemi v Předlitavsku. Císař František Josef I. rozhodně nebyl nepřítelem Čechů a například výstavbu českého Národního divadla opakovaně podpořil štědrými peněžními dary. On akorát neměl rád nacionalismus, a to jak český, tak německý a vůbec jakýkoliv.

Československo už neexistuje, a jeho rozpad by logický, protože Slováci k němu měli vždy poněkud odtažitý vztah. Vidím to tedy jako ideální příležitost k tomu, aby na Pražském Hradě opět sídlil a vládl český král.    

http://zpravy.tiscali.cz/na-hrad-patri-kral-misto-amoralnich-vekslackych-poskoku-255084

Autor: Jan Ziegler | úterý 25.10.2016 18:24 | karma článku: 30,51 | přečteno: 1798x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

16.5.2024 v 13:05 | Karma: 36,42 | Přečteno: 4458x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

110 korun za pivo na hokejovém mistrovství je přiměřená cena

Někteří fanoušci šílí, jiní zase tvrdí, že je to v pořádku, já patřím k těm druhým. Cenu za půl litru plzně na zápasech hokejového mistrovství světa ve fanzónách považuji po zkušenosti z NHL za normální.

15.5.2024 v 13:52 | Karma: 10,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 23,85 | Přečteno: 592x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 20,06 | Přečteno: 592x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:33

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,43
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz