Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gavrilo Princip zavraždil arcivévodu usilujícího o mír a přispěl k hrozné válce

Odsouzeníhodný teroristický čin, při kterém zahynuli arcivévoda František Ferdinand d’Este a jeho manželka Žofie, nakonec vedl k první světové válce. Velký podíl na rozpoutání vojenského konfliktu mají také Rusko a Srbsko.

To muselo být dílo šílence. Před 110 lety byli 28. června 1914 v Sarajevu zavražděni srbským teroristou Gavrilo Principem rakouskouherský následník trůnu František Ferdinand d’Este a jeho žena Žofie pocházející z českého hraběcího rodu Chotků. K vrahům patřili příslušníci organizace Mladá Bosna, kteří byli řízeni přímo ze Srbska tamním šéfem vojenské rozvědky a vůdcem nacionalistické skupiny Černá ruka Dragutinem Dimitrijevičem. Ten zosnoval více teroristických útoků, mimo jiné v roce 1911 naplánoval nezdařený pokus o atentát na císaře Františka Josefa I. Jejich cílem byl vznik velkého Srbska s odtržením Bosny a Hercegoviny a dalších jihoslovanských území od habsburské monarchie. Bosna a Hercegovina s metropolí Sarajevo byla Rakouskem-Uherskem anektována v roce 1908. O tom, že velká část Bosňanů s však vládu Vídně tolerovala, svědčí i fakt, že Princip a jeho druhové byli po vraždě napadeni místními obyvateli.

V knize Vražda arcivévody uvádějí její autoři, že Rusko o teroristických útocích plánovaných Srbskem vědělo a podporovalo je. I z toho důvodu patřilo k viníkům první světové války.

Pamatuji si, že v dějepise na základní škole nám učitelka na komunistickou dobu dost odvážná, tuším že se jmenovala Jitka Muroňová, řekla, že atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda byl chybou, protože dotyčný usiloval o přeměnu Rakouska-Uherska ve federaci rovnoprávných národů. Ano, to je pravda. Následníka trůnu inspirovala návštěva Spojených států amerických a jejich státní řízení, které hodlal aplikovat i na habsburskou monarchii, něco ve stylu Spojené státy Velkého Rakouska. Viděl v tom jedinou šanci, jak ji zachránit před rozpadem.

Jenomže právě to mohlo podle Wikipedie Dimitrijevičovi vadit. Kdyby se totiž arcivévodovi povedly uskutečnit uvažované změny a důsledně federalizovat Rakousko-Uhersko včetně udělení autonomie jižním Slovanům, tak by cesta k velkosrbskému snu bělehradských radikálů byla hodně ztížena.

Atentát respektive zbabělá vražda následníka trůnu a jeho manželky nakonec umožnila spustit válečný mechanismus. Přitom arcivévoda František Ferdinand byl v monarchii hlavou tzv. mírové strany. Odmítal válku proti Srbsku a především proti Rusku. „Nikdy nepovedu válku proti Rusku. Obětuji všechno, aby k ní nedošlo, protože tato válka by skončila buď svržením Romanovců nebo Habsburků – anebo možná i svržením obou dynastií,“ tvrdil arcivévoda. Později se ukázalo, jak prorocká slova to byla. Ve svých dopisech také zdůrazňoval, že Conrada je třeba držet na uzdě. Směřovalo to k náčelníkovi generálního štábu rakousko-uherské armády Franzi hraběti Conradu von Hötzendorfovi, který patřil k stoupencům tzv. válečné strany, jež prosazovala válku se Srbskem. Paradoxem je, že k jeho funkci mu v roce 1906 pomohl sám František Ferdinand, který se později stal generálním inspektorem rakousko-uherské branné moci.

V jeho osobě pak ztratila mírová strana svého hlavního představitele a cesta k válce byla otevřena. Von Hötzendorfovi už nic nebránilo v jeho úmyslu napadnout Srbsko. Domníval se, že půjde o krátkodobé lokální střetnutí, velmi se však zmýlil. Je paradoxem, že světový válečný konflikt s miliony mrtvých se rozpoutal po vraždě člověka, který válčit nechtěl a usiloval o zachování míru. Spouštěcích mechanismů bylo víc, nicméně Rusko a Srbsko mají také svůj podíl na vyvolání první světové války.

V současné době i mnozí Bosňané považuji Principův čin za terorismus a vraždu. Z místa činu v Sarajevu byla sejmuta pamětní deska oslavující čin srbského nacionalisty a nahrazena tabulkou s informativním historickým textem. Odstraněny byly i další artefakty velebící tento zločin. Sarajevské muzeum let 1878 – 1918 připomíná pozitivní záležitosti, kterými přispěla rakousko-uherská vláda k rozvoji Bosny a Hercegoviny. K vidění jsou zde i voskové figuríny Františka Ferdinanda a jeho manželky Žofie.

Zdroje:

Vražda arcivévody, Greg King a Sue Woolmansová, nakladatelství Bourdon, Praha 2017

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Ferdinand_d%27Este

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/atentat-v-sarajevu-velkou-valku-zahajil-co-ji-ale-zpusobilo-332954

Odkaz

Autor: Jan Ziegler | pátek 28.6.2024 13:35 | karma článku: 17,30 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Beslan aneb dal Putin de facto pokyn k vraždě nevinných lidí?

Brzy bude dvacáté výročí nejstrašnějšího teroristického útoku v historii Ruska. Islamisté v severoosetinském Beslanu zajali přes 1100 lidí, z nichž třetina zahynula. Velmi neprofesionální však byl zásah bezpečnostních složek.

26.6.2024 v 13:10 | Karma: 18,03 | Přečteno: 434x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Nacisté nám hospodu nechali, komunisté nám ji sebrali

Petr se mnou sloužil na vojně v půlce osmdesátých let v Prachaticích a takto rázně a otevřeně to řekl dokonce před soudruhem poručíkem- velitelem čety. Tento jinak kovaný komunista se naštěstí zachoval rozumně a nechal to být.

25.6.2024 v 11:50 | Karma: 22,43 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Výlet do jihočeského Kadova a okolí stojí za to

Jižní Čechy nabízejí spoustu krás, známých i méně známých. Vesnička Kadov na Blatensku patří k těm druhým. Ke známým pozoruhodnostem patří tzv. kadovský viklan, v okolí obce se nacházejí rybníky, kamenné útvary, turistické trasy.

20.6.2024 v 17:29 | Karma: 14,20 | Přečteno: 244x | Diskuse| Cestování

Jan Ziegler

Raději budu žít ve Francově Španělsku než ve Stalinově Rusku

Tato slova pronesl Sir Winston Churchill a přesně vystihují situaci ve Španělsku po vítězství konzervativních sil vedených generálem Francem v občanské válce v roce 1939. Nebyl to zápas dobra se zlem a dobro nezvítězilo.

19.6.2024 v 12:47 | Karma: 20,85 | Přečteno: 493x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Další podlá ruská lež, Madeleine Albrightová nechtěla Rusku ukrást Sibiř

Bublina splaskla, výrok: „Sibiř je příliš velké území, než aby mohlo patřit jednomu státu“ bývalá americká ministryně zahraničních věcí nikdy neřekla. Nejspíš se jednalo o pomatenou mysl a halucinace generála Rogozina.

18.6.2024 v 15:37 | Karma: 21,56 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Odstoupí Biden z voleb? Radil se s rodinou, rozhodující vliv má první dáma

1. července 2024  10:32

Americký prezident Joe Biden se v neděli setkal s velkou částí své rodiny ve venkovském sídle v...

Rozvodněné řeky, zatopené domy i tábory. Bez proudu jsou tisíce odběratelů

1. července 2024  6:56,  aktualizováno  10:28

Silné bouřky v neděli udeřily převážně ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Katastrofa. Macronova éra skončila, píší o výsledku voleb francouzská média

1. července 2024  9:22,  aktualizováno  10:26

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii bylo katastrofou pro prezidenta Emmanuela...

Muž se uvěznil v rozpáleném autě a zkolaboval. Vytáhnout ho museli hasiči

1. července 2024  10:03,  aktualizováno  10:23

Neobvyklý případ řešili v neděli hasiči ve Frýdku-Místku. Zatímco záchrana dětí a zvířat z útrob...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3350
  • Celková karma 22,43
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz