Výlet do jihočeského Kadova a okolí stojí za to

Jižní Čechy nabízejí spoustu krás, známých i méně známých. Vesnička Kadov na Blatensku patří k těm druhým. Ke známým pozoruhodnostem patří tzv. kadovský viklan, v okolí obce se nacházejí rybníky, kamenné útvary, turistické trasy.

Jedná se o ideální místo pro jednodenní výlet, my jsme sem v neděli dorazili z Českých Budějovic.

Kadovský viklan

Zdejší proslulý kadovský viklan se nachází u obecního úřadu. Jedná se o obří velký žulový kámen o rozměrech o váze 30 tun a obvodu 11 metrů spočívajíc svým těžištěm na skalce. V 19. století byl shozen, definitivně pak usazen v roce 1967 proslulým Pavlem Pavlem z nedalekých Strakonic, který rozhýbal těžké sochy na Velikonočních ostrovech a jeho týmem. Někteří archeologové se domnívají, že zde kdysi dávno bylo obětiště pohanským bohům.

Stará tvrz

V Kadově je také několik ,kulturních památek, mezi ně patří barokní kostel svatého Václava z poloviny 18. století a Kaple Nalezení sv. Kříže s hrobkou hraběcí rodiny Linkerů postavena v novogotickém stylu v letech 1856 - 1863. Nejstarší pamětihodností je pak stará tvrz, která vyrostla na místě původně dřevěného vladyckého hradiště, jež byl na začátku minulého století přestavěna na sýpku.

Kaple Nalezení sv. Kříže s hrobkou

Z Kadova pak vede asi tři kilometry dlouhá žlutě značená cesta do Slatiny. Příjemná cesta půvabnou jihočeskou krajinou s nenáročným převýšením vede převážně lesem a míjí několik skalních útvarů, Čertův náramek, Velký čertův náramek a Obětní kámen. K nim je však třeba odbočit z hlavní trasy.

Čertův náramek

Velký čertův náramek

Ve Slatině nacházející se už v klatovském okrese Plzeňského kraje je pak židovská synagoga z půlky 19. století, v níž se bohoslužby sloužily do roku 1912, židovská komunista žila v obci po staletí, nicméně v roce 1917 se odstěhoval poslední Žid. Židovské osídlení také dokládá starý židovský hřbitov.

Židovský hřbitov ve Slatině

Ideální je dojet do Slatiny nebo Kadova autem, a odtud vyrazit na výlety. Je dobré mít s sebou svačinu protože ani v jedné obci není žádné pohostinství. Pouze v Kadově je večerka s výčepem piva. Nejbližší restaurace v okolí jsou v Blatné, Velkém Boru a Horažďovicích.

Kamenné sluneční hodiny na cestě mezi Slatinou a židovským hřbitovem

Všechny publikované fotky jsem pořídíl osobně.

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 20.6.2024 17:29 | karma článku: 13,36 | přečteno: 238x