Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Člověk člověku vlkem. Stále nepoučeni

V těchto dnech si připomínáme 70 let od osvobození tábora smrti v Osvětimi, jehož zdi (stejně jako zdi desítek dalších vyhlazovacích a pracovních lágrů) se staly svědkem obludného experimentu, kdy svoboda a lidská důstojnost, dvě nejpřirozenější vlastnosti každého jedince, utrpěly pod jařmem člověčí nenávisti a zloby. Lidská přirozenost, schovaná za masku ušlechtilejší nadřazené rasy, dala dokonale vyniknout temné stránce našeho já. Dozvěděli jsme se, že život jednoho má vyšší hodnotu než život druhého, a že ten druhý má stěží právo na existenci a právo svobodně dýchat. Dozvěděli jsme se, že jinakost a pluralita nemá být znakem vyspělé společnosti, ale naopak překážkou na cestě za jediným, shora nalajnovaným štěstím. Dozvěděli jsme se, že po staletí lopotně budovaná morální velikost má své trhliny, a sice trhliny hluboce zakořeněné v samotné lidské přirozenosti.

Tehdy, když spojenecká vojska se zděšením odhalovala zrůdnosti nacistické mašinérie, svět ani nemohl uvěřit, že člověk by byl něčeho takového schopný. Přestože se za války proslýchalo, že holocaust je a bude, nikdo se neodvážil podniknout kroky za jeho vymýcení. Hitlerovi odpůrci se nechali příliš dlouho konejšit tím, že je to záležitost druhých a že oni s tím nemají nic společného. Jaképak prozření, když onen osudný appeasement selhal.

Úlevu a radost z konce trýznění však brzy vystřídalo (navěky) přítomné memento. Ne bis in idem – ne dvakrát, ne znovu. Ale co se tím přesně myslí? Znamená to, že jsme se poučili z vlastních ohavností a nyní se budeme chovat lépe a tolerantněji vůči svému okolí i sobě samým? A jak dlouho nám tahle paměť vydrží?

Častokrát si kladu otázku, zdali je člověk schopný opět „zblbnout“ a napáchat podobné zlo jako v minulosti. Kdysi jsem o tom napsal drobnou úvahu poté, co jsem zhlédl mrazivý německý film Die Welle. Ano, dnes máme účinnější nástroje jak se vyvarovat tomu, aby se podobná zvěrstva neopakovala. Máme mezinárodní právo podpořené Všeobecnou deklarací lidských práv, Ženevskými konvencemi a dalšími normami, máme síť mezinárodních institucí vymáhající tyto normy a pravidla, máme mechanismy, které diplomaticky, ekonomicky či vojensky mohou zabránit velkým kolizím mezinárodního systému. Přesto to často nestačí. Příklady z poválečné historie nám totiž ukazují, že jsme neustále vystaveni temné stránce naší přirozenosti. V duchu hobbesovského homo homini lupus probíhaly monstrprocesy s třídními nepřáteli v komunistických zemích východního bloku, vyvražďovaly se vesnice ve Vietnamu a Kambodži, navždy mizeli ne-vyznavači jihoamerických diktatur, utkávali se mezi sebou příslušníci jiných etnických či náboženských skupin jako ve Rwandě, na Balkáně či na Středním východě.

Je nepřesné všechny tyto konflikty zařazovat do jedné škatulky, to pak zavání zjednodušováním a zplošťováním, nedbaje přitom místních specifik.  V něčem se přesto podobají, a proto se sem mohou řadit i všechny formy aktuálního terorismu. Odmítají liberální pojetí dnešního života, založené na nezištné úctě a toleranci k bližním (ne nutně se shodující s etikou křesťanskou). Odmítají onu příslovečnou jinakost a pluralitu, ať už se jedná o jinakost etnickou, rasovou, náboženskou, genderovou, ideovou, jazykovou nebo třeba kulturní. Odmítají uznat univerzalitu lidské nedotknutelnosti.

 „Každý teroristický útok je připomenutím naší (nenáviděné) minulosti“, píše ve svém posledním článku Tomáš Sedláček. Pozorně sleduji, jak se jinakosti obávají islámští fundamentalisté, kteří na začátku ledna vystříleli redakci pařížského časopisu Charlie Hebdo. Pozorně také sleduji, jak se jinakosti obávají i hordy extremistů a populistů, jež v posledních týdnech zaplavili evropská města se sloganem „Islám v Evropě nechceme“.

A tak se sám sebe ptám. Jsme už opravdu schopni odhodit lákadlo líbivých hesel a při vědomí historické zkušenosti se nenechat strhnout krátkodobým a zjednodušeným řešením současných výzev?

Autor: Petr Vrchota | neděle 25.1.2015 17:21 | karma článku: 8,86 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let

18. května 2024  10:48

Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Rozstřel Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.