Vyhoření mezi hořáky.... pár rad pro začínající šéfkuchaře a nejen je...
Ona to taky není žádná bžunda najít vyhořelého kuchaře, zvlášť mezi hořáky nebo spoustou típnutých cigaret někde vzadu na dvorečku za kuchyní,
Kuchař a cigarety... věčné téma, bánilo se a bánit bude o sto šest.
Já sám jsem odnaučenej kuřák a v dobách své největší kuřácké slávy, jsem se zahalenej obláčky lahodného dýmu řečem o škodlivosti tohoto zlozvyku na vnímání chuti jen smál.
A že jsem se toho nebál. Večer při kartičkách nebo šipkách, to měl člověk jednu cigaretu v pohotovostní pozici za uchem, druhou mazácky v koutku úst, třetí blikala odložená na popelníku...
Jednoho dne jsem se ale rozhodl přestat ( končil jsem na dvakrát, ale je to na samostatný blog) a buuuuuum. To co po čase pocítíte v ústech je úplná exploze čistých chutí, které jsem dřív nevnímal.
Jestliže jsem dřív dokázal připravit dobrý jídlo, od té doby jakoby člověk v případě potřeby ladil symfonie.No, ale to nezní moc skromně co? Ona totiž zbytečná skromnost byla donedávna jednou z mých posledních špatných vlastností, tak jsem s ní zatočil.
Jinak k tomu vyhoření dochází u kuchařů poměrně snadno hlavně díky..https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=713008
K tomu už se nechci vracet. Klíčem díky kterému se podobným nepříjemnostem vyhnete je prostě naučit se odpočívat. A pokud se k tomu přidá partner, který chápe, že gastronomie je prostě časově náročná i o víkendech a svátcích, máte zpola vyhráno. Je dost pravděpodobný, že svěrací kazajka, nebo neobratně podomácku připravená oprátka vás mine.
Já sám mám ještě to štěstí, že momentálně je moje práce hodně pestrá. Krom soutěžní a vyšší gastronomie člověk prostě dělá a vymejšlí i jídlo, které má ve velkém potěšit a nasytit spoustu lidí.
Tak abych tu jen nežvanil, přidám pár fotek z vaření pro klienta jehož cílovou skupinou jsou vodáci.
A vodáci nepotřebují pět deka hoblinek naskládaných do pyramidy a zastříknutých ranní rosou. Potřebují se nadlábnout a pokud to ještě sakra dobře chutná, a mají to čím spláchnout, nic jim nechybí.
krkovice se smetanovou cibulí, šťouchané brambory |
koleno |
burgr |
Ale nakrmit musíte nejen vodáky... ale i vodnice :D , takže kousek salátu neuškodí
salát |
salát |
Tahle fotka je trochu jiný příběh, takhle jsem v časech minulých rozmazloval davy turistů na jenom z exponovaných výletních míst u Plzně. Přijde mi jako tragedie, že se pořád na takových místech bere jako standart smažený polotovar, rychle a ve velkém se dá servírovat třeba i takovýto křupavý bůček s višňovou omáčkou, zvěřinovou klobásou a bramborovou kaší..
bůček |
Jen řekněte, nepatří to k romantickému místu uprostřed lesa víc než smažák?
No a na závěr, výhodou vaření mimo stres skoroutěžních a soutěžních kuchyní je fakt, že si můžete zabláznit aniž se z toho zblázníte...
blázen |
A nebrat vše tak vážně, je dobrá rada nejen pro vaření. Ono ve většině toho, čím se nervujeme nejde o život.
Díky a ahoj Filip
Filip Vracovský
Co všechno, může zákazník najít v jídelním lístku a nemusí z toho být dvakrát moudrý...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
O prázdninách, na cestách a během dovolených se v restauracích stravujeme většinou víc než jindy... Třeba se vám pár mých slov bude hodit ...
Filip Vracovský
Místo rumu kousek melounu ? To nic, to se ti jen mění preference. Ty starej vole...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
... není třeba hned propadat panice. Ale za menší zamyšlení to určitě stojí. A nebyl bych to já, kdych do něj nezamotal i pár dalších věcí...
Filip Vracovský
Všem nám schází zakouřená putyka...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
To je pořád řečí o rozdělený společnosti... Tak se mrkneme na to, kde se to kouzlo spojování ztratilo...
Filip Vracovský
Jaké jsou Ukrajinské děti?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
Po skoro dvou desítkách let kdy jsem zjistil, že je fajn pomáhat Ukrajincům tak nějak celkově , mám za sebou dva roky výuky ...
Filip Vracovský
Drazí soudruzi !
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
Pár slov nejen o skvělém filmu ruské režisérské legendy . Byť dílo samotné je strhující výpovědí o jednom z dílků skládačky...
Další články autora |
Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu
Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...
Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí
Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...
Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody
Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...
600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů
Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...
Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr
Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...
Soud projedná případ muže, který raboval na Ukrajině. Hrozí mu až třicet let
Šestadvacetiletý Čech působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič....
Německý policista ukradl od nehody 180 kilo čedaru. Neukusoval jsem, bránil se
Německý policista, který byl propuštěn kvůli krádeži 180 kilogramů čedaru z místa nehody, kde...
Ve vlaku v Japonsku jezdil 12 hodin mrtvý muž. Všimli si ho až v depu
Ve vlaku v Japonsku jezdilo 12 hodin na tratích kolem Tokia tělo cestujícího, který cestou zemřel....
Rok podle NCOZ: Šíří se u nás ruské narativy, pro migranty jsme tranzitní země
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vloni zahájila 59 trestních stíhání a obvinila...
![Státní ústav pro kontrolu léčiv](//1gr.cz/u/free.gif)
Inspektor/ka Oddělení dohledu nad zpracováním biologických materiálů
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 677
- Celková karma 20,88
- Průměrná čtenost 2116x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...