Proměny v českých kuchyních
Máloco podléhá trendům právě tak jako gastronomie. Spolu s módou se dá říct, že je to obor, kde to, co bylo včera, dnes již neplatí. V naší domovské kotlině tomu ovšem nebylo tak vždycky. Unifikovaná pravidla a normy ve veřejném stravování spolu s neuvěřitelnou mírou přilepšování si do vlastních kapes a nemožností učit se tam, kde se odehrával pokrok a zmíněné trendy se udávaly, učinil z našeho restauračního stravování v drtivé míře naprostou příšernost. Nezdravou, nezáživnou, bez kouska fantazie. Čest výjimkám.
V letech devadesátých, po povolení stavidel, se bohužel nestalo to, že by soutěžní prostředí šmahem vyřešilo veškeré problémy a celý byznys se vydal kupředu s akcentem na kvalitu, aby si zákazník mohl vybrat právě "tu lepší" restauraci. Dílem se restauratéři vrhli na zahraniční turisty, boom jejich množství v prvních "posametových" letech byl obrovský. A stejně tak neskutečně velká byla sbírka triků, "jak je odrbat". Ti méně šťastní se museli na konkurenčním trhu soustředit na tuzemského zákazníka a při jeho podstatně menší kupní síle se zúžil i způsob fíglů, jak uspět. Bojovalo se množstvím jídla na talíři za co nejnižší cenu. A již počátkem "devadesátek" se z gastra stal takový stát ve státě. Nízká cena našich jídel a meníček byla zaplacena neodváděním daní či nepřiznáváním mezd personálu. Z bludného kruhu šedé ekonomiky se sektor zcela nevymotal dodnes a nepomohlo tomu ani EET.
Talíře v našich restauracích ovládaly na straně jedné často neuměle zpracované kreace z nejroztodivnějších surovin, které málokdo uměl správně připravit, a na straně druhé obří porce skutečné šlichty za pár korun. Opět čest výjimkám, ale bylo jich málo.
No, ale nakonec se tohle všechno pomalu, ale jistě začalo blížit k šťastnějšímu rozuzlení. A zcela upřímně se domnívám, že za to mohou dva faktory. Za prvé - i přes veškerou zmíněnou bídu oboru se někdy počátkem milénia začala prosazovat poměrně silná skupina šéfkuchařů, která to "takhle" dělat nechtěla právě pod vlivem nasbíraných zkušeností ze zahraničí. A za druhé, což bylo podstatné pro zákazníky tzv. "normálních" restaurací, nás zasáhla vlna kuchařských show, která přinesla nebývalý zájem veřejnosti o to, co a jak dostávám na talíř.
Ne, že by se vše podařilo vyléčit jak mávnutím kouzelného proutku, ale chceme-li dnes potkat pěkné české jídlo moderního střihu, nemusíme za každou cenu jezdit do pár vybraných restaurací, stává se to poměrně standardem. Jídlo je módou. Jinak než před čtvrtstoletím se na něj dívá nejen zákazník, ale i valná část majitelů, pro něž přestalo být kreditem, kolik toho naloupit, ale důležitou se stala prestiž podniku. A konec konců k němu přistupuje jinak i většina kuchařů samotných. Sezónnost, regionálnost a čerstvost jsou prostě super směr.
No a příště, příště si dáme zase nějakou zábavnou historku, třeba o tom, jakým zážitkem je vařit cikánskou svatbu pro dvě stovky lidí a čeho se pak za pár dní můžete leknout.
Filip Vracovský
Francouzské volby. Zamyšlení laického komentátora.
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
Sladká Francie zdá se poslední roky nějak hořkne. Nemáte ten dojem ? Je to nejen škoda, ale určitě to ovlivní i naše životy...
Filip Vracovský
Televizní poplatky, daň z nemovitosti... Čeká nás světlá budoucnost v našem skanzenu ČR?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
Svátek, nesvátek... Sobota nesobota. Zkrátka mě to nedalo. Vstupte na vlastní nebezpečí. Za nic neručím...
Filip Vracovský
Co všechno, může zákazník najít v jídelním lístku a nemusí z toho být dvakrát moudrý...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
O prázdninách, na cestách a během dovolených se v restauracích stravujeme většinou víc než jindy... Třeba se vám pár mých slov bude hodit ...
Filip Vracovský
Místo rumu kousek melounu ? To nic, to se ti jen mění preference. Ty starej vole...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
... není třeba hned propadat panice. Ale za menší zamyšlení to určitě stojí. A nebyl bych to já, kdych do něj nezamotal i pár dalších věcí...
Filip Vracovský
Všem nám schází zakouřená putyka...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
To je pořád řečí o rozdělený společnosti... Tak se mrkneme na to, kde se to kouzlo spojování ztratilo...
Další články autora |
Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí
Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...
Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu
Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...
Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody
Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...
ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli
Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...
Odborníci varují před rizikem tsunami ve Středomoří. Španělé se začali chystat
Odborníci varují před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout španělské pobřeží v příštích třiceti...
U Protivína při čelním střetu s kamionem zemřel řidič, z auta zbyl jen šrot
Tragická nehoda ráno uzavřela na několik hodin hlavní tah z Českých Budějovic na Písek. Před...
Macron to podělal, hodnotí úspěch krajní levice Vondra, Konečná jásá
Úspěch krajní levice ve Francii, kde parlamentní volby překvapivě ovládla Nová lidová fronta, s...
Detektiv NCOZ čelí obvinění, že vynášel informace pražským politikům
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila detektiva Národní centrály proti...
Čeká nás tropický týden, ve středu bude až 36 stupňů
V novém týdnu očekávají meteorologové vysoké teploty, místy překročí i tropických 30 stupňů....
- Počet článků 679
- Celková karma 21,56
- Průměrná čtenost 2120x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...