Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrcadlo, zrcadlo, kdo jsem?

Vše, co se tu odehrává, je jen velké divadlo, a my jsme loutky v něm. Pramálo zmůžeme se svým vlastním životem, ale o tom co druzí dělají špatně a jak by měli žít, máme naprosto jasnou představu. 

Včera mi došlo, jak snadné by bylo v tomto světě propadnout sociální fobii, uvěřit tomu, že lidé jsou zlí a nebezpeční. Všechno jsou to ale iluze, to jak vidíme svět. Ať jej vidíme černě nebo růžově, je to o brýlích, které si zrovna nasadíme. To, co vidíme a jak to vidíme, tedy nevypovídá nic o světě, ale vypovídá to vše o nás samotných. 

Vlastně tu nejsou žádní lidé, jen miliony odrazů nás samotných, které nás vybízí k tomu jít hlouběji do svého nitra a čelit tak sobě samým, postavit se jednou pro vždy svým předsudkům, svým strachům, svým emocím. Spíš než soustředit se na druhé, máme se naučit hledat v sobě samých. Jedině tam najdeme pravdu o tom, proč vidíme kolem sebe tolik bolesti, nenávisti, zloby a špíny.

Vše, co se tu odehrává, je jen velké divadlo, a my jsme loutky v něm. Pramálo zmůžeme se svým vlastním životem, ale o tom co druzí dělají špatně a jak by měli žít, máme naprosto jasnou představu. 

Lovím v paměti, koho jsem za poslední dny či hodiny potkala. Dva muže, kteří o mně neví zhola nic, a přesto nade mnou bez mrknutí oka vyřkli X soudů, které byli jen bezcenným hodnocením plným předsudků a toxických výpadů.

Jsou-li lidé, kteří mi přicházejí do života, odrazem mě samotné, ptám se, co je to ve mně, že je vidím? Verši Václava Kunfta "smečka zdivočelých psů bez cti a beze studu, oči krvavé nenávistí". Co mi ti zdivočelí psi přišli říct? Jsem snad stále hodnotící, stále na nějaké úrovni lidi soudím?

Ač mi ti dva způsobili neklid, ne že ne, dospěla jsem k závěrům ve skrze pozitivním. Uvědomila jsem si totiž, že tihle lidé už mi nemůžou ublížit, neboť já vím, že jsem všechno a zároveň nejsem nic. Zacloumali mým egem, abych si hned poté uvědomila, že už nelpím na tom, aby o mně lidé měli dobré mínění. Nezodpovídám se nikomu jen sama sobě.

Smečka zdivočelých psů bez cti a beze studu přišla pokoušet mé temné já. Všichni ho máme. Oči krvavé nenávistí nás uhranou a probudí tu nestvůru, která v nás dřímá. Záleží jen, jestli ji dokážeme zkrotit a nebo se necháme strhnout a přidáme se ke smečce. Nebo se proměníme v bezbranného beránka a necháme se zardousit. 

Co si myslí druzí, neovlivním a ani to nemám v úmyslu. Vidí-li ve mně někdo lůzra, vidí ve mně sám sebe. Vnímá-li mě někdo jako arogantní, pak je to jeho arogance, která se mu ve mně zrcadlí.

Pro mě to naopak byla lekce, jak jsem na tom se svým sebevědomím. Už nestavím svoji hodnotu na hodnoceních druhých lidí. Už nejsem beránkem, který se nechá zardousit, ale ani neběhám se smečkou. Necítím se jako mistr ani jako lůzr. Jsem vším a zároveň ničím. Všichni jsme jedno, já jsem ty a ty jsi já.

Zajímavé je, že dva dny před touto událostí, jsem měla dva zážitky na opačném protipólu. Nezávisle na sobě mi dva lidé vysekli pochvalu v tom smyslu, že dělám svoji práci dobře, a že jsem člověk na svém místě. I tehdy se mé ego zatřáslo, tehdy se sice zatetelilo blahem, ale já jsem v té chvíli přesto věděla, že i toto je zkouška, jak jsem na tom se svým sebevědomím, resp. jak jsem si sama sebe vědomá.

I tehdy, když jsem byla zahrnuta chválou, jsem sešla do hlubin svého já a tam jsem pocítila vlastně to stejné jako včera, kdy jsem byla nazvána arogantní lůzerkou bez sociální percepce a bez talentu. Jsem vším a zároveň ničím. To, že ve mně někdo vidí něco úžasného, není ničím jiným než jeho odrazem ve mně. Já jsem vším a zároveň ničím. Všichni jsem jedno, já jsem ty a ty jsi já.

Neptejme se tedy, co je špatně se světem, když kolem sebe spatřujeme bolest, zlobu, nenávist a špínu. Ptejme se, co je to v nás? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | pondělí 17.4.2023 21:55 | karma článku: 11,82 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Iva Votočková

Já a Vesmír: Když jsem se stěhovala.

Poslední dny jsem si několikrát sáhla až na dno svých sil. Sešlo se toho mnoho najednou. Vážné onemocnění mojí mamky. Bouřlivý průběh puberty mé dcery. No, a k tomu všemu přišlo ještě stěhování.

7.5.2024 v 18:29 | Karma: 9,22 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  12:52

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

  • Počet článků 114
  • Celková karma 13,05
  • Průměrná čtenost 633x
JednoDuše jsem.