Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

Při jednom ze svých propadů, kdy jsem bloudila tmou svých vlastních úzkostí a hledala odpovědi na své otázky, jsem uviděla, jak se to stane, že z dítěte, které je samo ze sebe nadšené, vyrosteme v nespokojené dospělé, kteří pak vlastně celý svůj život zasvětí tomu, že bojují s vlastními větrnými mlýny.

Malé děti si dělají věci po svém. Z čehokoliv, co vytvoří, jsou nadšené. Mají radost z toho, co se jim povede. Mají radost sami ze sebe. To trvá, dokud jim do toho nezačne mluvit svět. Nejdřív rodiče, potom paní učitelky ve školce, následně paní učitelky ve škole a všichni další, kdo mají pocit, že vědí, jak by měl vypadat ideální výsledek a jaké normy by měl člověk naplňovat, aby jej společnost uznala přinejmenším za plnohodnotného.

A tak se postupně radost z procesu tvoření i ze života samotného vytrácí. Pohltí ji lidské normy, což je z pohledu dětí nuda, a mají recht. Děti postupně objevují, co od nich svět očekává a dle svého individuálního nastavení na tato očekávání reagují a volí si svoji cestu životem. Někdo prahne po uznání a zvolí si cestu naplňování očekávání druhých, někdo je rebel a volí některou z opačných strategií. Cest je nekonečně mnoho.

Svět, namísto toho aby dítě podporoval v jeho Jedinečnosti, začne jej tlačit do norem, a začne ty malé jedinečné bytůstky podle šablon formovat k obrazu svému, a tak se stane, že se v sobě ztratíme. Ten tenoučký hlásek našich tužeb, který jsme jako děti slyšely tak jasně, se najednou ztratí v záplavě hlasů, které se překřikují jeden přes druhý a říkají nám, jací bychom měli být a jací naopak ne a co bychom měli dělat a co určitě ne. A v tom chaosu vnějších a vnitřních hlasů si ještě my sami na sebe začneme utvářet názor a zhmotňovat dokonalou iluzi nás samých.

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami. Je to opravdu dokonalé.

V první řadě je důležité si uvědomit, že není na koho se zlobit ani koho vinit. Ať se nám to líbí nebo ne, je to naše cesta a vždy byla. Do něčeho jsme se narodili s nějakým nastavením, což naši cestu předurčilo. Stejně jako nás vytvaroval příběh, který jsme si doteď odžili. Je dobré přijmout to jako fakt. Je to minulost a tu nelze změnit. Ovlivnit můžeme pouze přítomnost. Zůstaneme-li připoutaní ke svým minulým zážitkům tím, že je vnímáme jako příkoří, které se nám stalo, nebo hněváme-li se na někoho a viníme-li jej z prožitého utrpení, jako bychom sami sebe odsoudili k tomu zůstat zakletí v minulosti, čímž si opět před sebe stavíme zeď, za kterou nás to nepustí.

K čemukoliv se poutáme, stává se to naším limitem. Všechny naše závislosti, zášť, křivdy, všechny naše rádo by „jistoty“, všechna naše přesvědčení o světě a především o nás samých jsou jako železná pouta, která jsme si dobrovolně nasadili a ve kterých setrváváme většina z nás absolutně nevědomě, jen je cítíme a chtěli bychom se jich zbavit, ale zpravidla vůbec netušíme jak, a tak rozpoutáme boj s větrnými mlýny. Čím více však usilujeme o to, abychom se svých pout zbavili, tím těsněji nás začnou obepínat. S každým přesvědčením jako bychom zavřeli dveře před jakoukoliv jinou alternativou, a může být tisíckrát lepší, k nám se nedostane, neboť my jsme uzavření v našich přesvědčeních, naše dveře jsou zavřené.

Pravdu i svobodu máme všichni přímo před nosem. Není třeba ji hledat, je tady všude kolem nás. Není třeba o ni usilovat, je nám stále plně k dispozici, máme k ní neomezený přístup v každém okamžiku, dělí nás od ní jen hustá mlha našich přesvědčení/myšlenek.

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 11.4.2024 17:00 | karma článku: 9,81 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Kolik "facek" potřebuješ ty, abys pochopil/a? ;-)

Dokud věříme, že za mizérii našich životů mohou ti druzí, tak máme jednu velkou jistotu a to, že v podstatě nemáme šanci se z té mizérie dostat. A to neplatí jen pro partnerský život ale pro život obecně.

29.2.2024 v 17:00 | Karma: 14,77 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.