Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemusíme nic, abychom byli někdo

"Ti lidi tady jsou cringe. Podívej se, co mají na sobě. Upnutý džíny a k tomu krátká strašidelná vestička. Mně je za ně trapně. To se nosilo tak před 15 lety, ne?" komentovala slečna před námi dvě dívky stojící opodál.

Četla jsem před pár dny článek psaný psychoterapeutkou, ve kterém psala o tom, že stále více mladých lidí se trápí svým vzhledem. Stálo tam, že někteří jsou doslova posedlí tím, jak vypadají, neustále se sledují v zrcadle, prohlíží si své fotografie a jsou k sobě velmi kritičtí. Je pro ně důležité, aby byli oblečení dle nejnovějších módních trendů. Neustále se srovnávají s ostatními a dostávají se tak do víru své vlastní posedlosti po dokonalém vzhledu. 

Článek obsahoval i tipy, jak se z posedlosti postupně vymanit jako snižte nároky na sebe, neporovnávejte se, nepřiživujte toxické vztahy, objevujte své kvality. Tak nad tím jsem se trochu pousmála zase já, to připadá mně jako zastaralé rady. 

Zkuste říct typické puberťačce některou z těchto rad. V tom lepším případě odvrátí na vteřinu svůj zrak od telefonu a řekne vám něco jako: "To víš, že jo, mami." Přičemž vaše sdělení odešlo ven jejím druhým uchem ještě dříve než z jejích úst stihla vyjít jí vyslovená věta, kterou řekla jen proto, aby se vás co nejrychleji zbavila a mohla se dál věnovat sjíždění "důležitých" obsahů na sociálních sítích. Pravděpodobnější je ale varianta, že oči od displeje svého telefonu ani neodtrhne, protože právě sleduje neskutečně zajímavé video dokonale vypadající influencerky, která je jako vystřižená z módního katalogu a doporučuje zrovna některý z těch skvělých kosmetických přípravků, bez kterého dnes člověk, když chce být cool, nemůže vůbec existovat. Může se také stát, že se zvedne a demonstrativním prásknutím dveřmi do svého pokoje vám dá jasně najevo, co si o tom myslí a kam si tu radu můžete strčit nebo vás rovnou pošle někam. A mají recht ti mladí, co my víme o světě, ve kterém oni teď musí žít!

Obecně si nemyslím, že posedlost vzhledem je dnes výsadou mladých lidí. Svůj vzhled řeší stále více lidí, kteří už dávno nejsou mladí. Ano, v pubertě člověk svůj vzhled logicky více řeší a bylo tomu tak nejspíš vždy a souvisí to s bouřlivými hormonálními změnami v lidském těle, vlivem kterých člověk začíná pociťovat touhu po fyzickém kontaktu s protějškem. Začíná se potýkat s tématem fyzické přitažlivosti. V hlavě má na toto téma uložených mnoho informací z domova, od kamarádů, z médií a hlavně ze sociálních sítí. A co teď s tím? Puberta je náročné období samo o sobě, a oni to mají o to těžší, že jsou od narození přehlcováni obrovským množstvím informací, které na ně útočí odevšad. Taková je dnešní doba, s tím musíme počítat!

Přiznám se, že moje úplně první myšlenka při čtení tohoto článku o tom jak nebýt posedlí svým vzhledem byla poslat odkaz na ten článek dceři. Tak bylo by to nejjednodušší, že? Ať se vzdělá a hodí se do latě, holka. ;-) Hned vzápětí jsem si ale naštěstí vzpomněla na to, jak jsem vždycky nesnášela, když mi mamka vystřihovala z novin tyhle rádoby chytré články a chtěla po mně, ať si je přečtu a hlavně, ať se z nich poučím. Měla jsem vždycky sto chutí jí je roztrhat přímo před očima. Neudělala jsem to jen proto, že jsem v hloubi duše věděla, že to se mnou myslí dobře, a že mě jinak podpořit neumí.

My už to ale přece umíme lépe než to uměli naši rodiče, někam jsme se díky svým životním učitelům a lekcím posunuli, a když to správně uchopíme, tak naše děti to budou umět ještě lépe a jejich děti, naše vnoučata už třeba budou vědět, že jsou jedinečné bytosti, které není třeba vylepšovat, protože jsou v pořádku takové, jaké jsou. Budou znát své skutečné kvality, a tudíž nebudou tak snadno zmanipulovatelné a nebudou mít mylný pocit, že respekt a uznání si zaslouží jedině tehdy, budou-li mít "ideální" postavu, na sobě značkovou mikinu a boty za patnáct tisíc. 

Za mě jsme každý do života dostali specifickou výbavu a jsme určitým způsobem nastavení, což nás dělá jedinečnými a předurčuje nás to k tomu nastoupit nějakou životní cestu. Naším úkolem je přes intuici se na tu cestu naladit a jít po ní. Záleží vždy na záměru. Pokud náš záměr vychází ze srdce, je tedy čistý, pak jdeme zřejmě správným směrem. To poznáme tak, že nás život baví a bytí nás naplňuje. Pokud je náš záměr zištný, vychází z ega, tak jsme nejspíš na cestě do peklíčka. To poznáme třeba tak, že propadáme frustracím a pocitům prázdnoty. I to je ale cesta, na níž jsou různé křižovatky, na kterých je vždy šance se zase najít. Vše se stejně děje vždy tak, jak se to dít má. 

Já to třeba mám tak, že mě vyloženě baví formovat svoji postavu, naplňuje mě to, moje tělo mi v podstatě v tomto směru ani nedává možnost volby, ale už vím, že v tom také musím být stále vědomě, protože ne čert ale ego nikdy nespí. Člověk na chvíli ztratí pozornost a najednou zjistí, že byl v nestřeženém okamžiku svým vlastním egem zotročen. Ego nezajímá, že se cítíte být unavení nebo že už vás to cvičení netěší. Ego chce výsledky za každou cenu a když nejsou, tak to je velký špatný. Najednou jako byste ztratili hodnotu, ale tak to není. Hodnotu máme stále stejnou, ať se huntujeme ve fitku nebo ležíme na gauči. To je jen mylná iluze, které jsme uvěřili, že některý člověk má větší hodnotu než jiný člověk, a na pozadí této iluze se odvíjí všechny tyto posedlosti a závislosti a deprese a úzkosti, kdy lidi uvěřili tomu, že je s nimi něco špatně.

Všichni máme stejnou hodnotu. Až si jednou tohle naplno uvědomíme a začneme podle toho žít, pak to jistě pro lidstvo bude nový začátek. Ne, nemusíme nic, abychom byli někdo. Stačí jen jednoduše být, až tak prosté to je. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | středa 25.10.2023 18:13 | karma článku: 14,19 | přečteno: 446x
  • Další články autora

Iva Votočková

Já a Vesmír: Když jsem se stěhovala.

Poslední dny jsem si několikrát sáhla až na dno svých sil. Sešlo se toho mnoho najednou. Vážné onemocnění mojí mamky. Bouřlivý průběh puberty mé dcery. No, a k tomu všemu přišlo ještě stěhování.

7.5.2024 v 18:29 | Karma: 9,23 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 13,05
  • Průměrná čtenost 633x
JednoDuše jsem.