Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země Česká aneb Kdo anebo co je víc ... (Döch of Time act 23.)

...Táto otázka poslední dobou zřejmě trápí nejenom Lenku,Mne,ale možná,že i nějakou škálu různorodých lidí či bytostí.Možná,že netrápí,jen se jí zabýváme více.Ono poslední dobou člověk žije pod přívalem různých zpráv a informací odevšad,některé jej potěší či zahřejí na duši a jiné? Ty zase pro změnu mohou rozčílit či rozohnit.Záleží jak se kdo na ty věci dívá a kolikráte to člověčí bytosti nedá spát,ale je to o tom co koho a jak konkrétně zajímá a kdy,protože i to zajímání se pro některé je proměnlivé či relativní,jak by to nazval technokraticky smýšlející člověk.

"Jsem si asl myslela,že už mi konečně sdělíš,jak dlouho se vlastně a odkud se známe a proč se to tak všechno děje?" položila Lenka tuto otázku hned po ránu.

"Víš,Leni,ono jde o čas.Tedy tak trochu i to radio ČAS,které si vždycky pustím hned po ránu,když ještě rozjímám u kávy a s cigaretou a přemýšlím či si také vytvářím kolem sebe jistou clonu.Dokonce si představ,že i jedna z moderatorek toho radia bydlí v našem vchodě.Mamka mi to říkala a Já o tom ani nevěděl.No někdy dobré vědět."

Někdy však pustím radio a trefím zrovna informace či zprávy jako dnes a už tohle ovlivňuje celý ten děj a chod věcí,který je nutno zachovat.

"Jak nutno zachovat?" pozeptala se Lenka,podivená nad jistým mechanismem nemechanických věcí.

Pravda je,že si jednoho dne řekla:"Hmm,tak se mi poněkud zdá,že mne pomalu a systématicky zpracovává,ale proč?",než se pustila do víru svých věcí vlastních,tak jako si každý večer poslední dobou říká:"Každopádně Ti díky za úpřimnost."

Jak obdivuhodné,to se dneska totiž moc nenosí,anebo jen se to skrývá.Nevím.Nevím tak,jako že spoustu věcí ještě třeba taky nevím,ale co vím,je to,že ...

"Co se stane s vodou,když se octne pojednou v plamenech?" pozeptala se.

"No co by,zřejmě OHNIVÁ VODA,tak jako když i ta řeka zdá se býti v plamenech."

"Ty zacházíš až někam do dob Divokého západu,koneckonců ono vážně to s Tebou někdy přijde jako docela slušná kovbojka." konstatuje Lenka "Ty,ale stejně,víš co by Mne zajímalo?"

"Netuším." odpověděl ten jenž někdy ve dne,jindy v noci oplývá čarovnou mocí.

"No co jako s tou Vladivojnou probíráte,o čem se bavíte a tak..."

"Ale tomu bys možná neporozuměla.No,abys ale byla tak nějak v obraze,tak prostě o takových těch věcech spíše astrologických a tajuplných,jako jak to je,když se teď ty věci jež dlouho byly psány jen na Nebi odehehrávají na Zemi,když má někdo přízeň či nepřízeň hvězd či jestli se dá hvězdy naklonit a pak zase pokud je přízeň Osudu a podobně,prostě tak nějak,ale spíše se bavíme o tom zda i hvězdy mají nějaký ten obal kolem sebe nebo ne."

"No a to si nemůžeš jako kliknout či najet na nějaké ty vědecké stránky a tam si to jako přečíst?"

"Mno,mohl bych,ale ono přišlo by mi to tak nějak,poněkud nudné a spíše nezáživné či neživoucí."

"No to máš pravdu,mne taky někdy ty kecy a ty různé rozbory nebaví číst,to je samá mate...matematika a čísla,kterým běžný člověk nerozumí kolikrát a kdo se má všechno učit.A matematika často mate,proto se jí říká matematika."

"Chytrá holka,ale ono tím životem se stejně dopracuješ ke všemu tak nějak."

"A co jako tam povídali v těch zprávách?"

"No,že a představ si,další zcela logicky nepochopitelnou věc,něco o odměnách a tak v té Zemi ČESKÉ."

"No něco jsem také zaslechla a trochu mne to našponovalo i když chápeš,my holky tak nějak jsme..."

"Já vím,spíše na anebo pro parádu.prostě to máte tak trochu jinak zařízený na tom světě." dobíral si Lenku čaroděj.

"Ty seš ale blbej." vrátila mu to vzápětí,ale on se nenechal.

"Ty nekoukalas náhodou tak včera na Kameňák s Janou Paulovou?"

"Ne,co bych s Ní jako dělala,ani nevím kde je,Já jsem teď touhle dobou v Ostravě a v televizi stejně nic takového nedávají a navíc,mám jiný žánr."

"Ale představ si,že tam říkali něco o těch odměnách.Jako,mozek mi to nebere,že vždycky jsem si myslel,že jako hlava státu je asi nejvíce odměňovaná a představ si,že v tom nynějším jakoby demokratickém světě je to tak,že ti pod ním mají více než on a to se ještě vlastně mu postarali o to,aby jeho ploat byl zdaněný.Nezdá se ti to divné? Prý odměny,což o to,odměnu si každý sem tam zaslouží,ale odměna má být vždy za nějakou práci a viditelný pozitivní výsledek,což u nich nelze vidět.Nechápu."

"No to Já také nechápu,až se mi oči začaly z toho koulet dokolečka,jak jsem slyšela ty cifry." doplnila tuto debatu,do které by možná za jiných okolností každý kolemčtecí vyjádřil svůj názor,protože peníze jsou pořád nějaké věčné to téma.

"Ono vážně je to u nás jako v pohádce..."

"Prostě nechápu jak někdo,čistě z hierarchického hlediska,jenž je nižšší či podřízen může mítí vyšší příjem než ten kdo je výše.Přijde mi to jako,krom toho,že je to spíše výsměch autority a funkce prezidenta vypadá jako spíše post Starce či seniora na vejminku a dostává jen čisté odslužné či výslužné,protože také si musí jezdit do světa přivydělávat sám,svými kidy,které si sice možná sem tam někdo poslechne,ale kdo ví,jestli mu to baští,a stejně pořád nechápu za co se tam ty odměny jako dávají,tohle mi prostě nejde do hlavyi když ony ty důvody se jistě najdou,tedy krom toho,že v podstatě jde o peníze z veřejných rozpočtů,takže ve své podstatě Zdeňkovi ŠKROMACHOVI rozumím,co tím chtěl básník jiné poézie naznačit..."

"Ty říkáš politikům básníci?"

"No proč ne,vždyť oni také před volbama jen básní o tom jak bude výhledově lépe a časem se ukáže,že to bylo jen opojení pod vlivem nějaké té jejích Múzy a že vše co řekli je jen fantazie."

"No,ale ty jejích proslovy se často nerýmují." podotkla Lenka.

"No ono Leničko,ono to totiž spíše zachází a přechází od satyry přes drama a míří to od tragédie rovnou až k hororu a tam není čas na nějaké veršovánky."

"Víš,mne sice také tak napadlo,

ale jen tak od oka,

že možná zasloužil by sis tak cenu Radocka."

"Nejspíše,

jenže ono to je o tak trochu o návrhu,

ač zdá se,že tou dobou se spíše jeden upíše,

ale to je tak,jako o Tvých básních,

jenž podložená jsou hudbou

a slova Tvá jsou jen Ty třešně na povrchu

a Tys sama jako šlehačka,

jen slíznout."

"No stejně Mne zajímá co a jak bude dál?" ptá se Lenka,protože každá žena,láskou postižena,potřebuje míti jistotu do budoucna,pokud si maluje své představy případně ztotožněné se životem.

Vlastně je to o tom,vždy co bude potom,protože existuje v tom cítění a vnímání sebe a vědomí toho,že je to něco více jistý základ na kterých se vždy staví či může začít stavět,přesně tak jak to tvrdí reklama na Stavební spoření s Liškou,ale ani ne s Ondřejem,co by snad ještě předsedou STRANY ZELENÝCH a ani Pavlem,tím dosti dobrým komikem a hercem.

"Myslíš jako,kdybychom takhle zůstali spolem?" optal se Jí čáropisec.

"No."

"Nevím,prostě záleží jak to chodí,protože ono když vlastně se rozhodneš,že to tak zůstane,tak je nutno se spíše zabývat tím,že to tak bude věčně,zatímco Ty třeba jen přemýšlíš nad tím,jestli to náhodou není jen taková momentální...

" Jééé POMÁDA,ještě že mi to připomněl,okamžitě se budu muset podívat do drogérie." řekla a vzápětí cvakly dveře a auž byla v cuku letu pryč,jen podpatky bylo slyšet klapat schodištěm...

No a co,že to vlastně má společného s politikou?Vlastně ono jak láska či vztah anebo jen případné štěstí v něm anebo životě je kolikrát též taková politika i když pravda,někdy poněkud trochu jiná...

Autor: Martin Vontor | čtvrtek 28.7.2011 7:44 | karma článku: 5,78 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na ...

19.7.2014 v 0:00 | Karma: 3,54 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ Čech. Místy budou velmi silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  16:17

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...