Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na …

Samozřejmě, že nemám čas na to, co jsem zde psal dříve, ono toho času je opravdu méně a méně a život? Ten prostě nabral jisté obrátky.

Už ani nedávám tolik tomu, jak jsem dříve psával ty reportáže o kultuře tady u nás na ostravsku. Pravda, asi to není úplně to pravé ořechové, co by tak zaujalo čtenáře a blogery a placené diskutéry politických stran. Žádný Karel Gott, Helenka Vondráčková, ani Zeťová, ta už tedy taky ne moc. Ani nevím kde zmizela.

A spousta dalších. Prostě co, normální punk a hardcore, nic co by lidi zajímalo. Teda některé, ty rádoby kulturní fajnšmekry, smetánku či jak o sobě smýšlí. prostě typické české kulturní barbary. Ano, barbary. Přišel jsem na to, že kultura a kultura těla zrovna nejsou na prvním místě hodnot naší, řekněme společnosti. Každý, kdo se kdysi kulturou zabýval, tak se začal cpát do politiky a hrát si na dalšího důležitého. Klasické přísloví o funkci a kolotoči nebo letadlu a nějak zapomněl na to o tom ševci a kopytu.

Možná chtějí tím něco změnit, škoda jen, že žádný z nich v resortu toho, co dělal celý život. Prostě jenom další velké divadlo s ještě kvalitnějšími herci, než byli oni sami. Šaráda je šaráda, ale klub, teda ten rockový, je prostě klub a festival je festival a tam se také pořád něco děje. Události. Stejné jako jinde ve světě a v jiných oblastech. Život. Život jako každý jiný. Nic víc a nic méně. Akorát mi z toho vyplývá, zcela logicky, že pokud je kultura ve vnímání lidí, podle toho o čem a jak se baví a co upřednostňují, někde až na třetím místě za politikou a ekonomikou, tedy finančnictvím či penězy respektive, tak nelze hovořit o kulturní společnosti ani o kulturním národu, nýbyrž jen o zpolitizované a nekulturní chásce. Byť každý ze sebe dělá toho nejkulturnějšího tvora na celé planetě. Před ostatními pouze. Aby byl tak brán či prezentován spíše. Přesně brán takový, jakým doopravdy ve skutečnosti není.

Takže co jsem chtěl říct jsem řekl, co jsem chtěl udělat jsem tímto i učinil a těším se někde někdy třeba na viděnou. Své názory o tom celém dění, o kterém lidé žvaní a žvaní bez ustání, raději vkládám do té hudby.

A ty peníze vydělané také. Prostě normálka.

Autor: Martin Vontor | sobota 19.7.2014 0:00 | karma článku: 3,54 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Povídka na motiv předvánoční

Někdy se stane, že si tak lidé, obvykle z nudy, něco povídají. A někdy, to se zase stane, že sem tam někoho něco napadne a nakonec se z toho vyklube zcela úplně něco jiného. Změní to směr. Jeden by řekl, že to tak píše život, ty příběhy, povídky a různé další jiné věci, ale není tomu tak. To máte jako tehdy, zcela nepatrnou diskuzi či debatu na téma to a letní v čase předvánočním. Divné, že? Já vím. Život podle mne nepíše nic, ten jen buďto vytváří nějaké situace anebo se ty situace dějí běžně tím životem, jak jej známe a máme, akorát někdy jen se o tom mlčky zmíníme, jenom tak, mezi řeči, aby ta řeč prostě nestála. A najednou tu máme scénku, jako vystřiženou z filmu:

30.11.2013 v 15:08 | Karma: 5,44 | Přečteno: 194x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...