Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Titanic 2012 aneb historie se nejen opakuje, také inovuje (166.)

HISTORIE SE OPAKUJE !!! - Tuto větu asi v životě nejenže slyšel, ale také kolikrát vyřknul nejeden z nás. Ono proč to neopakovat i dnes, když přesně před sto léty došlo k jedné veliké tragédii, která se ale vzepsala do dějin světa. Havárie Titanicu, té nerozitné lodi, jak byla propagována před necelými sto léty bez dvou měsíců. Před sto léty TITANIC a dnes COSTA CONCORDIA, nehoda vskutku stejná, také náraz na skálu nezaznamenanou na lodních možských mapách dle kapitána. U Titanicu by se to vzhledem k době dalo připustit, ale dnes, když díky technice je zmapováno skoro vše?

Snad ano, protože je, není, může být, mohlo by  být.

Každopádně následky nejsou tak katastrofické jako při nedokonalosti lidstva či doby někdy kolem dubna 1912. Prý za to může i česká top modelka, která pokřtila láhví šampaňského navzdory pověrám lodnickým onu třináctipatrovou zaoceánskou loď.

Ach ta nešťastná třináctka, povzdechne si možná leckdo. Ale může za to top modelka, mohou za to pověry a může za to ta nešťastná třináctka, která vlastně byla znamením pátku a pak v jisté setrvačnosti lidského myšlení a přesvědčení dosáhla důsledků toho, že i třináctipatrový námořní kolos se uvelebil na bok či jen opět selhání lidského - tedy lodivodovo faktoru?

Těžko soudit, je to čerstvé a ačkoli je leden sice, tak oněch sedmnáct lidských životů z cca 4000 nic neznamená v poměru k jiným různým tragédiím. každopádně to nemění na tom faktu, že prostě se historie opakuje a možná jen to je tím, že lidé ve svých představách romantických by se chtěli vrátit do dob potopení  právě onoho TITANICU na základě těch filmů, koneckonců proč ne? Proč si to znovu nevyzkoušet ať se zase může o čem psát a o čem povídat a za dalších XY let natočit film s hollywoodským obsazením COSTA CONCORDIA?

CONCORDIA -  zvláštní to název pro loď. Ve Švýcarsku nebo Německu se tímto jménem honosí jedno slavné jezero, v Česku typ pohřebního auta, ale ať je to jak je to, tak výsledek či dopad je vlastně stejný a jistě by ani ona česká top modelka jí takto nenazvala, vždyť tam byla jen proto, aby po pár úsměvech do objektivů místních fotoreporterů svými křehkými prsty upustila onu nitku s láhvi šampaňského jež se roztříštila o bok oné lodi.

Zbytek začal až poté, kdy si lodníci řekli, že je to neštěstí, věřící svým vlastním ani ne tak pověrám, ale přesvědčením. Prostě tohleto mi nikdo nevymluví stejně jako s věcmi souvisejícími ohledně dávnější železniční tragédie ve Studénce při nárazu vlaku Intercity do hroutícího se nedostavěného či rozestavěného mostu, která se ještě nyní řeší.

Vždycky se děje či stává každému to, v co věří a o čem je přesvědčen i když to sebou sem tam vezme na svědomí i poněkud nevinné či metafyzicky a myšlenkově osoby tzv. nezúčastněné, ale kdo ví, každopádně v dnešní době náraz na skálu bez jakékoliv silné bouře je spíše k zamyšlení než k vzetí v potaz.

Politická česká loď naráží na skálu i v tento 9. den tzv. INTERREGNA, ale o tom se moc nechci zmiňovat, jen tak letmo, aby to nevypadlo z kontextu dějin Země České v tento světově tragický den, protože jsou lidé a jsou lidé a o politických soutěžích život zase až tak není i když má velice silný dopad na životy běžné. Vlastně politika ani tak né, jako spíše jen další lidé z nichž každý má šanci se i v tento den kdykoli rozhodnout a změnit nejen své přesvědčení či smýšlení a ubrat se tím směrem správným když již cca dvě třetiny české populace si něco přeje, chce, případně má o něco zájem a k tomu má další lidi, jež na základě svého slibu by takto měli či mohli jednat, protože svoboda rozhodnutí nikdy nikoho ještě nikterak neomezovala a každý má právo výběru. Ti jež jsou jinými určení k vykonávání jistých dalších věcí a díky nimž se ti jiní mohou ptát: Proč když něco chceme, přejeme, tak se to neděje?

Ani vlastně při té skutečností, že se stále dějí věci jak tragické, tak i povzbuzující nevím co bych řekl kdyby

se předemnou zničeho nic objevila nějaká tá víla a zeptala se mne: " V co vlastně věříš?" jestli bych Jí odpověděl: " No v ironii Osudu." anebo " No, věřím v ironii osudů." protože osobně si myslím, že výsledek výjde na stejno.

Každopádně řekněme, že i při těchto událostech, ať již charakteru českého či evropského se  sem tam stane něco pozitivního i mně. Třeba to, že mi prostě napíše ať už přes facebook anebo zavolá jeden starý známý a zeptá se mne: " Nechceš se stát redaktorem mých stránek www.pryncypall.cz ? "

" Chci, to bych rád." odpovím mu po jisté slovní konfrontaci o to, co a jak píši a udávám tempu běhů událostí i na facebooku.

... Prostě jsou věci a věci, pořád se něco děje, ale zachyť to všechno... říkám si, zcela nevědíc toho, co by tomu řekli jiní. Třeba ti, kteří zase jiným říkají momentálně něco jiného ač by  v podstatě již neměli či nemuseli, ale je to jejich věc. Sami jsou strůjci svých osudů a buď o věcech ještě neví anebo jen dělají že neví a stále se snaží prolomit něco s čím již stejně nehnou.

 

Autor: Martin Vontor | neděle 15.1.2012 23:11 | karma článku: 6,73 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na ...

19.7.2014 v 0:00 | Karma: 3,54 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ Čech. Místy budou velmi silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  16:17

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...