Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prahou lodí, bankou do třetice...(act 82. gradibus ad caelum)

... Tou cestou k ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE si promítám v hlavě svůj osobní finanční rozpočet. Ono totiž asi jako každý si sem tam sklopí své oči do tajemna horoskopů, obzvláště těch na celý rok, co tak asi by eventuélně mohl přinést či od čeho se odrazit, na co se více zaměřit či v konečné fázi někdy koncem roku zrekapitulovat, jestli ty věcí se nakonec vyplnily či ne. Vlastně ono i tak to ovlivňuje spíše lidské myšlenky při tom vědomí, že vše se nahraje na pomyslnou myšlenkovou magnetickou pásku našeho podvědomí a pokud se těmto věcem nějak nepostavíme ve snaze je změnit, tak se stanou či se nějak podobně projeví. protože vždycky se děje jen to, čemu člověk vnitřně věří a má zakódováno i když přes ten rok na to zapomene přes ty jiné denní věci.

Vlastně na počátku  tohoto roku i když tomu  věřit nechci mi také v  horoskopu vyšlo, co se  týče peněz, že si finančně  poněkud pohorším a  zkonstatoval jsem, že to  snad asi ani i ne, že když  si to pohlídám, tak hůře  na tom být nemohu i když  vlastně od té doby, co  jsem změnil to pracovní  působiště a nechal se  "převelit" ze Studénky do  Pardubic na základě  jistého nastálého  seznámení a ročního dění  v malých detailech jsem si  pohoršil, protože vlastně  ve Studénce jsem pobíral  stravné na základě  cestovních příkazů a v  Pardubicích byly jídelní  kupóny- stravenky,  kteréžto si člověk musí ze  68% dotovat ze svého narozdíl od cestovního příkazu, což vlastně udělá nějaký ten třístovkový rozdíl v peněžence, ale řekl jsem si že v mé momentální situaci to zase tak hrozné nebude, jelikož zase na nočních a souvisejících příplatcích více peněz odvedu věřitelům a dříve se vyplatím bankovnímu systému.

Avšak ono i když se řekne, že člověk na tom hůře nemůže již být, tak minulý měsíc jsem obdržel jistý dopis v němž vlastně od chvíle, co jsem se naposledy bavil s mou poslední známostí od té chvíle,co jsem opustil mé přechodné bydliště Pardubice s tím, že tedy když to nakonec chtěla dotyčná sama pro sebe a že neví, proč jsem se tak vehementně do něčeho hrnul,padla dohoda, že tedy to zařídí tak, že mne nechá vypsat ze spoluuživatelské smlouvy od 1. března 2011 a se větou, že pokud budu veřejně se o ní zmiňovat, tak že mne dá k soudu a že ať se nebojím, že se o vše postará, protože stejně to chtěla mít jen sama pro sebe, načež mi přišlo vyrozumnění, že jsem za dobu od 1.března do 1. června 2011 dlužen na nájmu 11.000,- Kč z celkových 24.000 za užívání bytových prostor, takže klidně ať si mne k soudu dá, když pravda je skrytá v něčem jiném.

Ok, řekl jsem si, uvidíme, protože ono tím soužitím také člověk pozná spoustu věcí, jak nakonec jsou a i když spíše bych měl dát sám na sebe, což tedy asi byla poslední ani ne, že neoipatrnost, protože jak Jí znám, zase bych slyšel jen, že je to můj problém a že jsem jí neměl věřit. Potom tedy nevím od čeho existuje ve vztahu a už vůbec v lidech nějaká snaha o vzájemnou důvěru.

Tedy domluvil jsem se s majitely na splátkovém kalendáři. Což o to, jedna věc je, že si pohorším finančně a tou druhou je to, že vím, že ty věci nejsou náhodné na základě nějakého neštěstí či smolné situace, ale že opět za tím stojí někdo a jeho něco.

Také jsem uvažoval o podání trestního oznámení, ale stejně, opět by to možná bylo tvrzení podle tvrzení na základě nějakých těch občanských zákoníků a kdo ví jak by to dopadlo, už tak mi to zkomplikovali politici, kteří vůbec nemají žádné představy o jistých dopadech na lidi na základě nějakých jejích neustálých novel. Těžko Anežko s člověkem, když mu voláš, chceš se zeptat a telefón se na druhé straně nebere a spíše se využívá nějakého internetového serveru, kde se pošlou zprávy a druhý to nečte, protože se stejně k tomu aninedostane, jelikož každý má svůj styl věcí, přesto si myslím, že normální telefónní rozhovor tak jak by se lidé zodpovědní měli bavit je směrodatnější. každopádně to není jen můj názor ale i... i když nesluší se očerňovat, ale když je to pravda a ty věci tak jsou, tak si opět odtrhnu od úst a s tím pocitem se blížím k ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE, abych se nabaštil nových informací a zkušeností, posbíral to nejdůležitější jak pro vývoj jistých věcí, tak i pro to, abych se ze srdečnosti mé vlastní o některé věci podělil s jinými, kteří se prostě tam jen tak nemají příležitost dostat. Každopádně nebrečím či nestěžuji si, kdyby náhodou někdo měl tu tendenci si to myslet, prostě jako obvykle jen zcela normálně a průhledně konstatuji realitu.

Expozice ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY "LIDÉ A PENÍZE" vystihující historii a další věci finančního dění ČESKÉ ZEMĚ od dob monarchií a Království až přes první republiku, období Protektorátu ČECHY a MORAVA do dnes a zároveň postavení ČNB a její  funkci na světovém finančím trhu začínala promítnutím dvou filmů. Jednoho někdy z roku 2000 v době, kdy REPUBLIKA ČESKÁ se blížila ke svému snu přijetí eura, nad kterým jsem se nakonec s tím jedenáctiletým odstupem času musel pozasmát narozdíl od toho druhého animovaného humorného pojetí z roku 2011, kteréžto vůbec k smíchu paradoxně nebylo ačkoli průvodkyně výstavou to tak pověděla. každopádně mi v hlavě nastaly jisté dotazy celého toho dejme tomu návratu REPUBLIKY ČESKO z dob komunismu a socialismu do demokracie, kterážto zcela zákonitě musela být postavena jen na základech vybudovaných a vybodovaných komunismem spjatá rovněž z mentalitou osob do jistě doby, dejme tomu vládnoucích i rádoby vládnoucích.

Už jen to vědomí, jemuž jsem byl naučen, že VLAJKA ČESKOSLOVENSKÁ svými třemi barvami charakterizuje spojení zemí ČECH, MORAVY a SLOVENSKA, kteréžto je znázorněno modrým vklíněním, po připojení Slovenska k ČESKÉ REPUBLICE po opětovném odtržení a odloučení zůstala nepozměněná ačkoli původní vlajka ČESKA byla shodnou s tou polskou, to jen pro těch pár, jež kolikrát svými ústy haní ostraváky tím, že BANÍK TO JSOU POLŠTÍ ŽIDI. Možná jsou, ale bez modrého fleku na čele oproti těm jiným tedy polským židům žijících v čechách a především v hlavním městě Praha preferující svůj komunistický team, kde prostě tenkrát, když chtěl hráč reprezentovat tehdejší ČSSR, tak pokud neprošel pražskou Spartou, ta se nechytal, když reprezentaci tvořilo vždy z dvaadvacetí hráčů 15 - 18 sparťanů a potom nejaký ty bratia a sem tam někdo z lig,aby se neřeklo a kde vlastně vždy končilo spousta kvalitních ostravských fotbalistů docela i možně tenkrát na základě té mamulovské vlády za socialismu. Co by nešli, když od tama byla jediná cesta potom do ciziny a kvalitnější ligy, ale i tak ostravský Baník byl většinou druhý třetí za slavnou SPARTOU, což si myslím, že více svědčí o kvalitě mužstva.

Další z věcí, které mne tak nějak zaujaly, tedy krom dříve zmíňované třináctimiliónové zlaté cihly, různých padělků a vlastně i jistiny a také funkci CENTRÁLNÍ BANKY mít a držet dohled na udržením nízké ceny a také nad jinými dalšími spíše podbankami a její nezávislosti na české politice, protože ono tam těch cihel ve skutečnosti bylo více a také i docela zajímavé informace o tom, jaká že má  být kvalita, když už tedy češi skupují to zlato, snad také, jako kdysi, pro posílení měny v dobách Rašína a T.G. Masaryka, kdy se národ skládal na cíl...vytvořit ČESKOU KORUNU co by měnu světovou, tenkrát se tomu dalo i věřit do doby devalvace či bankrotu a snížení ceny koruny, kterážto byla na základě okupace německem jen pro nadřazenost německa automaticky zdegradovaná jako i jiné měny na 30-ti procentní část jedné říšské německé marky a vlastně od té doby se to s ní vleče, nehledě k tomu, že němci jistá bohatsví také odtáhli a sprostě ukradli na západ a stále si něco narokují, potom nevím k čemu byly a na jakém základě ty jisté dohody a soudy a podobně, když po válce se mělo vše dát do původního stavu a o co se kolikrát vede ještě dnes posuta soudních pří a arbitráží, kteréžto pořád nějak záhadně prohráváme a doplacíme na ně.

Docela zajímavá věc byla, že již tehda se za jeden stříbrňák, tedy něco jako když holky mají knoflík na blůzičce jen ze stříbra dalo měsíc bydlet v pohostinství s plnou penzí, jak by se to dalo navat dnes a na ČESKÝCH DUKÁTECH bylo vyraženo: BUDIŽ TI KRISTE JEDNOU VYDÁNO VÉVODSTVÍ JEMUŽ VLÁDNEŠ.

O KRISTOVI, všech těch věcí kolem jsem již  jednou vedl diskuzi na monarchistickém sněmu v Ostravě i s předsedou této strany či politickonepolitického sdružení.

Docela jenoduše byla vidět tehdejší nejenomže zcela jednoduchá, jasná a prozíravá politika a ekonomická politika, jako i Dopisy psané mezi ručně mezi tehdejším Prezidentem a Ministrem Financí či spíše jak bylo uvedeno největším a nejlepším odborníkem na finance tehdejší doby na základě komunikace s různými lidmi jako byl Král Země Srbské apod., také vlastně první vznik bankovek uvedených až pod podrobení či sloučení KRÁLOVSTVÍ ČESKÉHO pod RAKOUSKO-UHERSKOU MONARCHII Císařovnou Marii Terezii a tím, že papírové peníze nejsou povinné pro ty, kteří jim nedůvěřují, ale také především opravdu bylo v ní vidět zájem politika o vyvýšení ZEMĚ ČESKÉ na SVĚTOVOU ÚROVEŇ, což se povedlo a tak je mi divné, proč po osdesátem devátem roce minulého století toto není možné i když mne napadá sposuta věcí proč asi, ale přesto dál se ptám...

...Nevím zda jsem nezapomněl na to již v té rozpočaté KNIZE KNIH, ale když tak se sem tam někdy  k tomu vrátím, každopádně pro tento účel jsem si zakoupil za 3 pětky čili 15 Korun ČESKÝCH z dob Království. TAKŽE PŘEJI KLIDNOU NEDĚLI A JÁ NAMÍSTO TOHO, ABYCH SE TEDY ODEBRAL NA PŮVODNĚ PLÁNOVANOU NÁVŠTĚVU HRADU HELFŠTÝN, kterýžto má dnes v rámci Dne kulturního dědictví památek UNESCO po celý den vstup zdarma se odebírám vzdát čest bramborovému salátu a kuřecímu řízku a snad i trochou toho piva, přeci jen po noční to je po noční a zase dnes jet dop pardubic, no trochu ten čas je takový rozsekaný, tak zatím... S pozdravem ... Martin von Torr alias Karel XIII. - Král Český Poslední -

Kingdom Silesian, Moravian and Bohemian

Autor: Martin Vontor | neděle 11.9.2011 12:48 | karma článku: 4,30 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na ...

19.7.2014 v 0:00 | Karma: 3,54 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ a jih Čech. Místy budou velmi silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  17:02

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...