Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obyčejný pracovní den jednoho železničáře(0019)

Klasické ráno.To pracovní.Stejné jako jakékoliv,třeba to co mne čeká zítra.V půl čtvrté mne z černočerné noci probudí tón budíku nastavený na mobilu.Ještě chvíli,řeknu si s pocitem jistoty,že mně probudí alarm číslo dvě.Alarm číslo dvě a pak ještě jeden,ale to už je zvonění na poplach,kdy šmahem beru nachystanou plnou polní,hrknu do sebe kávu a cestou na zastávku autobusu si zapálím cigaretu. Poněkud se spěchem docházím na zastávku abych zjistil,že vlastně mám ještě deset minut čas než mi jede autobus.Musím jej stíhat.Musím,protože další nejede.Až za hodinu. Někdy si tu chvíli zpříjemníme s Evčou,když zavolá anebo ji prozvoním Já.zatím nemohu volat.Ne pokaždé,jenom když se tak nějak sejdeme.Já na ranní a ona dá se říci,že skoro po noční. Někdy možná i Ona nemůže spát a tak vědoma si toho,že dávno jsem vzhůru mi zavolá.někdy se ji povede předstihnout signál budíku a budíčkem mým příjemným je Ona.Prostě se někdy trefí a jednoduše jej předstihne.Někdy se to tak nějak sejde.Příjemné ráno cestou na nádraží a pak vlakem do Studénky a venku svítá.

Ne dlouho,protože léto se nám pomalu chýlí do své druhé poloviny.Léto..., spíše jen ten letní čas.Co mne čeká v práci?-ptám se v duchu.Poslední dobou je to tam hodně chaotické.nemůžu si prostě plánovat předem nic,protože nevím co bude a jak to bude.za těch skoro dvacet let odpracovaných u železnice,by se dalo říct,že už jsem si mohl zvyknout.Mohl,ale nechci.Prostě nechci si zvykat,každý má rád svý jistý.Vědět,že po ránu příjdu na ono pracovní místo,dát si ještě v klidu kafe a něco k snědku,tak jak to mají právě ti,kteří mi říkají: musíš jet okamžitě do Bílovce,potom do suchdolu...a pak...anebo jiný den to je Nový Jičín,Štrambrek  a podobně.Deset minut na převlečení a čím dýl to kváká,tím rychleji ubíhají vteřiny.

"Čím déle mi to budeš vyprávět,tím více to nestihnu." osočím se a otočím se.někdy je to horší.Stejnou větu slýchám od třech úst.To musí mi říct každý zvlášť? A už nevím kde mi hlava stojí natož zadek.

Vozmistr,jak krásné to a zodpovědné a především potřebné povolání.A díky úsporným opatřením a světovému trendu firmy nejlíp v jeden okamžik jedním zadkem na stopadesáti místech.Copak nečtou předpisy? Copak je neznají? Vždyť i ředitel má informativní znalost předpisů všech,tak jak se potom proboha informuje? že by jen tak u ranní kávy ekonomického náměstka se zeptá  a ten mu odpoví. No asi nějak tak to bude.

Aha,tak už to víme oba...uleví si.Takže Bílovec a hned ráno...škoda,že nejsem ředitel...

Cestou na Bílovec si užívám krásné nebeské úkazy.No nekup to za ty prachy a nechápu to,jak odvolaný ředitel může ČD CARGO a.s. pobírat ještě do konc roku 400 tisíc hrubého,když vlastně už nic nedělá.Řadový pracovník toto privilégium zřejmě nemá.ten musí odejít z hodiny na hodinu či dle dohody a dostane odstupne šestiměsíční.Odvolaný ředitel Bazala,si může do konce roku lebedit hezky doma do Silvestra a samozřejmě,že mezitím si najde nějaký další šolich,jako konkurenční firma jeho manželky.myjsme také nemuseli do práce,ale mzda nám klesla na 60% anebo,že by těch 400 tisíc bylo těch 60%? nevím jak chce potom ČD CARGO šetřit.Vlastně opět klasickým způsobem.Až zase jednou půjde do tuhého,tak opět dají příkaz propustit nějké pracovníky a tím se ušetří úpár peněz na úkor toho,že v kolejišti má člověk být stále ve střehu a že bude srhanější a nakladou na něj více zodpovědnosti za ty jiné.To tehda teprve asi příjde tzv.HONĚNÍ BYCHŮ...a pak zase v další etapě a další etapě až nakonec zůste dozorčí rada ČD sama samotinká a joystickem bude ovládat dráhy po celé ČR anebo to rozprodá těm menším dopravním společnostem,tedy konkurenci.taková je totiž dopravní politika podobu Římanového působení.Samozřejmě po vzoru západu,aby náhodou se nikdo nezašpinil zatímco jiní si už nestíhají ani vyprat špinavé montérky.kde že jsou ty časy,kdy člověk po dvaceti létech mohl jít na vyšší post i bez nějakého vzdělání,tak jak to bylo kdysi.Vždyť to přeci nejde,jsou daleko vzdělanější,perspektivnější,školenější.

Vychcanější,řekl bych.Protože jak se tak za tu dobu jeden kouká na to,jak to jde od...Jó,kdyby k od desíti k pěti,ale myslím si,že se dávno prolomil led a všichni se topí někde pod čarou,ale ze škol k nám přichází čerstvé síly zachranářů školených tak akorát na to,že vše je o prvizích a tak nejslepší je vždy uzavřit nějaký nejmenovaný kontrkt s nějakou zemí v tichomoří.každý přece musíme myslet na stáří a pokrýt si zadní rátka a potom,co kdyby se náhodou na to přišlo a vylili mne,tak abych se nemusel starat.

Prostě člověk má uvažovat ekonomicky a tržně,nám čtyřikrát do roka někdy trojmo v měsíci školaři tlučou do hlavy.No to říkejte těm nahoře,snažíme se oponovat.někdy mi to příjde jako ty debaty v televizi mezi pravici a levici o tom,kdo na čem nese větší vinu jen s tím rozdílem,že nakonec se všichni shodneme,že víme jak to je a proti větrným mlýnům se toho moc nenabojuje.

Z Bílovce pak do Suchdolu nad Odrou jen kvůli nějakým nejapným kšeftům jiných,které by se daly řešit daleko jednodušším a snad i ekonomičtějším způsobem,jen kdyby ti,jež sídlí na těch jakoby horních patrech měli nějakou praxi,ale co ono tak mohou vědět o životě těch,jež vlastně je živí a díky nim by oni nemohli nevědomě sedět na ých místech a říkat si: však my platíme vás.

S hudbou? Poslední dobou taky nic valného,ale přesto se mi zdá,že jednou jak se říká o ŠTĚSTÍ,za dobrým ŽIVOTEM přichází ŠTĚSTÍ jako stín.Tedy ke ŠTĚSTÍ  pak patří už jen bohatství,úspěch a sláv,tedy takové hodnoty si lidé představuji od pojmem štěstí.Jo a úspěch,na ten jsem zapomněl.

jenže úspěšné lidi zase dělají jen jiní lidi.někdy si sem tam někdo něco zařídí sám,ale jiní mu pomáhají.Dal jsem se na psaní a někdy si říkám,dalo by se tím také něco získat.vydělat si pár šestáků na přilepšenou,vždyť i psaní je práce a tak se jeden snaží.

někdy na to nemá čas a paradoxně,když nemůže psát,tak mu do hlavy picházejí geniální věci a když může,tak zase na to nemá čas anebo mu do hlavy nejde nic.nezbývá než si rozepsanou věc uložit do té chvíle než se k tomu dostane znovu.jenomže mezitím,co to má uložené,třeba tady,v podobě neaktivního článku,třeba jen proto,aby to těm,jež to budou číst dalo nějaký smysl,tak si to přečte šefredaktor a může využít ten čas ve svůj prospěch.protož ti administratořidávno všechno vidí a sledjí.Bodejť by ne,když to musí cenzurovat a schvalovat či jiné věci kolem toho dělat.To se jim to dělá potom,říkám si...no jo Praha...dnes.cz..vše řízeno z médii...

Do politiky se také jeden těžko prosazuje.Vždyť než by se prodral někde nahoru,tak by ho spousta těch lumpů smetlo či sundalo jistými lobbingy,které za těch dvacet let znají...tudíž nezbývá nic jiného,než prvně tuto zemi nějak očistit od všech hajzlůk už ani ty veřejné záchody nejsou tak voňavé jako kdysi astojíí minimálně pětkrát tolik a to má člověk ještě štěstí,pokud najde nějaký odemčený a provozuschopnýbejvávalo..by se jeden vážně někdy s chutí udělal rovnou na ulici  a možná,že ne jenom jeden.,stejně mi ti starší říkali,žo člověku tu nakonec zbyde pouze hovno,což jde koneckonců vidět vlastně všude kam se podívám,ale vylučovací systém funguje naopak.nevím,ale polemizuji si chvíli nad nesmrtelnosti brouka.navíc tak vědět,kterou stranu si tak vybrat,když všechny co znám jsou za tu dobu zcela prohnilé a tak mi nezbývá než se snad zeptat samotného boha a čekat co mi odpoví.Kde jej však hledat?

Už jsem prošel tolik měst a navštívil tolik hospod a Bůh? Nikde,kde se fláká? a hlavou se mi honí jeden vtípek,cmně jednou přišel na email:

VTÍPEK Z NEBE...A PAK ODKUD TY VĚTRY VANOU...
Přijde takhle Karel Schwarzenberg
do nebe a prochází se se svatým Petrem po nebi. Za chvíli dojdou k
pozlacené zdi a Schwarzenberg vidí, že celá zeď je pokrytá malými
hodinami, které se každou chvíli otáčejí o pět minut. Tak se zeptá:
..."Svatý Petře, proč tu máte ty hodiny?"
Svatý Petr odpoví: "Víš, to je tak. Každý politik tady má svoje
hodiny, a když udělá nějakou hloupost, otočí se ručička u hodin o pět
minut. Tak například: p. Topolánek teď vymyslej jednou děsně blbou
reformu a tak se mu posunula ručička od hodin o pět minut" Schwarzenberg
na to: "Aha, a nevíte, kde má ty hodiny p. Paroubek?" - "No", usměje se
svatý Petr, "Paroubkovi hodiny má Pán Bůh na stole a používá je místo
ventilátoru!"

A Já si říkám odkud se poslední dobou ty tornáda v Čechách berou a vybavuji si PROROCTVÍ KRÁLOVNY ZE SÁBY O ZEMI ČESKÉ,která psala,že pokud města Rakovník,soběslav a tuším Tábor nebudou žít dle nějakých Božích řádu či víry nastolené,tak zle se jim povede.jako by to nějak touhltou dobou opravdu všechno zapadalo do sebe.

* * *

"Tak zkus TOPKU.Kníže je fakt dobrej." řekla mi jednou Evča a dávám ji nakonec za pravdu.Sám totiž nevím kterou z barev si vyb a oranžové mám za ty roky docela plné kecky.Vlastně pracovní boty.Spíše se přikláním k nějaké te radikalněkší.jenomže která to je,když se všechno u nás dělí jen  na pravici a levici a problémy se mají řešit hned.už tak je ale úspěch,že se to nějak hnulo i když to nepřinese asi sladké ovoce.jenomže co se dá čekat,když po dvacet let česka politická scéna spala na vavřínech jako Šípková Růženka,kterou sice v pohádce políbil princ,ale tady to s pohádkami nemá nic společného.Takže jak probudit onu pověstnou princeznu bez prince? Snad jen kbelíkem ledové vody po kterém kdekdo rychle vystřízliví i když spíše by to chtělo daleko rozsáhlejší sprchu,nejlépe pořádnou odněkud z vrchu,ale to už jsem tou dobou tak nějak v suchdole nad odrou.není nad to objet či oběhnout za jeden den skoro celé novojičínsko.

A tak se ironicky těším na to,až sednbu večer někdy k tomu psaní a ten co o cech nemá ani zdání mi tady zase napíše nějakou nemístnout kritiku,však co,když se chce,tak v podstatě toho prý máme všichni plný kecky a v duchu si pomyslí,co je to za blázna či za blbce co sice podle něj nememá ani základní vzdělání,ale narozdíl od něj se jednou nohou pohybuje v podstatě za mřížemi,kde jej kolikrát pošlou či mohou poslat právě ti,kteří by už tam tak mohli za tu dobu,kdyby na věc přišlo,být tak už třikrát,pětkrát anebo jednou,pořádně,preventivně.

Nevím,můžem mít toho plné kecky anebo i zadek,pravda,ale také nemusíme.

Ale někdo má to více,musí  žít s hlasy či myšlenkami jiných lidí,kteří si doma řeknou třeba: No ne,tak to je poprve co nám dal někdo nahlédnout do toho a toho prostředí,alespoń vím jak to chodí či při jiné věci si řekne..Hmm,tak to jsem nevěděl,tak už po nich je nadávat,když je to tak jak to píše.nemohou to vědět,protože Já také nemůžu vědět,jak to třeba chodí v pardubické chemičce PARAMO.Jedine co vím o PARAMU je to,že cisterny vozí UNPETROL,který jednou za čas vidím prosvištět Studénkou.

Někdy chci být s Evčou tak moc,protože zatím spolu komunikujeme na dálku,že bych si přál stopnout si vrtulník a třeba vysednout na komíně právě PARAMA.To tehdy,když mi řekne: "Pojď ke mně."

Šel bych hned a z té výšky bych už žebříku nějak slezl.nebyl bych první,jenom nevím zda bych za ní přišel v doprovodu Policie ČR anebo ve svěrací kazajce.těžko bych asi někomu a místním úřadům vysvětloval,že jsem si jen kvůli lásce k ní a touze po ní stopnul to nejrychlejší spojení.Myslím si,že by asi nechápali.tak jak to nechápou mnozí jiní,co sedí jen tak v kancelářích a krátí si čas čtením či flirtováním anebon nějakým planým blábolením po internetu.

Dva roky to znám.celé dva roky,kdy mne jednaou jedna slečna,ani nevím proč a jak to vzešlo oslovila v telefóně a chtěla jen ŠTĚSTÍ.Jo tenkráte jsem jej ani nenabízel,jen jsem jej chtěl sám,ale to už jsou dva roky a něco a stejně mi to ořád všechno připadá povědomý a stejný.proč ne,vždyť vlastně pomoci internetu spolu můžeme být stále celou tu dobu a vlastně ani o tomnemusíme vědět.Vždyť za dva roky se může stát a udát tolik změn a věcí,dobrých,zlých a přeci...vždyť život jde stále dál a každý se snaží jen zapomenout na to špatné a chce to hezké,dobré anebo jen normální.

Ještě ale musím do Kopřivnice a pak ještě do Studénky,dá se toho opravdu stihnout hodně za třináct hodin a když je už člověk léty trénovaný,tak mu to ani nepříjde.

Někdy se bavím nad tou problématikou vztahu mezi německem a českem,když nám jiní říkají,že němci na hraničních přechodech odmítají v rámci bezpečnosti převzít české vozyřitom jak tak koukám,tak ty jejich zde dojíždějí v daleko horšímstavu,fakt paradoxy na dráhách,ale ono prostě NA ŽELEZNICI,DĚJÍ SE HOLT VĚCI..vždyť se to pořád říká.Říká se to,ale nic se s tím nedělá,ale na puse je každý pánem.

Prostě až už jednomu z té práce neustále hrabe a ještě po celý den být vystaven žáru slunce,ale komu tak někdy nezačne hrabat ze života? Ptám se a odpovídám si rovněž,když počítám ty přejeté lidi co občas sami skáčou odvážně pod jedoucí vlaky a ani nevím,jestli se to dá nazvat odvahou či už jen pouhým zoufalstvím,kdy prostě se lidé už zcela pomatou na mysli.

Vždycky slíznu nějakou tu kririku,hlavně v ji mohu slíznout v práci právě a pokaždé se mně nekdo může ptát: proč to tam dáváš? No odpovědi si najde kdo chce kdychce sám,protože také jsem si za tu dobu všiml,že díky tomu se i hodně věci změnilo k lepšímu a tak se utěšuji tím,že se saspoň konečně něco děje,protože byly doby,kdy se nedělo vůbec nic a jen každý mluvil a mluvil a skutek utek.jaku politiků...

A konečně se blíží osmnáctá večer a přijíždím domů...

...to be continued

Autor: Martin Vontor | středa 28.7.2010 19:10 | karma článku: 7,30 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na ...

19.7.2014 v 0:00 | Karma: 3,54 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...