Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dilema se stíracím losem...(act 75. gradibus ad caelum)

..." Marťo, skoč na Leninku ( tedy Hlavní třídu v Porubě)... " povídá mi mamka " a vem tam kilo točeného a tři tabáky, ale ty červené. " a tak se oblékám a razím na tzv. okružní jízdu po Hlavní třídě stejně tak, jako když minulý víkend tam probíhal cyklistický závod a závodníci kroužili tam a zpět dokola. Vlastně dalo by se to nazvat takovým malým turné po porubských trafikách, protože v boudě naproti zastávky ve Věžičkách mají jen s modrým pruhem. Už dva týdny i když dealerka tam byla a ptala se. Protože jsou tři červený, modrý a hnědý. ČERVENÝ JE PROSTĚ ASI NEJLEPŠÍ, TY DVA CHUTNAJÍ JAKO KDYBY SE KOUŘILY DOUTNÍKOVÉ CIGARETY. JINÝ TABÁK, PROSTĚ.

Nevadí, tak jdu na rondl. - povídám si,jenže v té druhé trafice o  padesát metrů dále, prostě již došly také a tak koupím za rohem  v Retu kilo točeného salámu a úposlouchám tam, jak místní  prodavačky opět již poněkolikaté říkají jedné asi šedesátileté či  možná více důchodkyni " paní, ale s tím psem tady nesmíte. " To  dělá pořád. " povídá druhá " Čtyřicet sedm korun. "

V hlavě si vybavuji všechny možné trafiky kolem tak, abych se  moc nenalítal jako šašek tam a zpátky na přeskáčku.  V SAZCE na Alšovém náměstí mají jen vitrínu a krabičky cigaret.  " Tak tady asi ne. " otáčím se na podrážce botasek a beru to na  protější stranu třídy. " Ne, ne, takové nevedeme. " povídá  prodavačka v další ana druhém konci Hlavní třídy je to to samé.

" No nic, tak to balím. Zanesu salám domů, do ledničky a pojedu  na svinovské nádraží, tam mít budou. "

Jak si to tak mířím chodníkem kolem krámů najednou vidím na  zemi ležet stírací los otočený rubem vzhůru. Nedá mi to a zvednu  jej. Otočím a hle.... Koukám jednou...koukám podruhé... ne,  nezdá se mi to. Opravdu není setřený. Zřejmě někomu vypadl z  ruky či kdo ví, ale to už je jedno.

Kolik tam asi bude? Co to znamená osude? Tyto otázky mne  napadají cestou. někdo by jej možná setřel na místě, ale v tom slunci točený má přednost. Vždyť je to štěstí i tak. No mohlo by to již konečně zabrat, třeba nějaký ten miliónek anebo stačí i klidně o nulu míň, nerad bych dopadl jak ten týpek co přišel do autobazaru a povídá majiteli?

"Jj j ja bych chtěl tam ty tt tři mmmm e ercedesy a a a d d dejte m m mi k k kto mu j j ještě t tamy tty dvě be be beemve."

" No pane nezlobte se, ale tohleto se u nás neděje každý den. Mohl bych se vás zeptat, jestli vůbec na to máte peníze? " podiveně povídá prodavač v autosalónu.

" A a a aale n n nebojte se. J j j je jsem mmminulý t t týden v vyhrál p p rvní ve S s spoortce. "

" Nepovídejte, to jako Vážně? Panečku Já tak vyhrát, mně by jeblo. "

" N n no v v v vidíte a  a a a m m mně tto jjen tak šmrnclo. "

" Tak zajdi na nábřeží. " povídá mamka.

No mohl jsem tam jít hned, ale ona říkala, že tam stojí 47 Kč, zatímco jinde 43 kč anebo 45 Kč, tak tomu nějak nerozumím i když je kolkovaný.

Nakonec konečně sednu v klidu ke kávě, zapálím si a z peněženky vytahuji poslední dvoukorunu určenou pro odkrytí případné výhry.

1. Setřete hlavní stírací pole a pole SAFÍR.

2. Naleznete-li výherní symbol DRAHOKAM, vyhráváte uvedenou částku.

a tak stírám.

" A hle, jeden drahokamek tady je," povídám si " no to jsem zvědavý co to tam bude..." ale klasicky jak to bývá se oběvuje závratná částka 30 Kč. Vlastně jsem velice rád a štěstím mi poskočilo srdce, protože v podstatě jsem si o třícku polepšil, ale vzápětí mne přepadl jistý mrak.

Co teď mám dělat?

Vždyť vlastně abych si zachoval poctivost, tak bych měl odvést daň z příjmu 15 % ze základu přesahujícího 0 Kč do 121.000 Kč, jelikož vlastně je to můj nějaký příjem navíc.

Takže 4,50 Kč daň z příjmu, 4,50 Kč co by daň z výhry, kterážto podléhá rovněž pod daně z příjmu a to ještě nevím, zda tento los si přede mnou nekoupil nějaký cizinec žijící na územi tohto státu vzhledem k tomu, že byse čistě hypoteticky mohlo jednat ještě o příjem z ciziny.

Vlastně ani přesně nevím kolik to dělá. Do toho se mi plete daň z výhry, tu bych také měl odvést, jelikož i když jsem ten los našel, tak jsem vyhrál Já, což také nevím přesně kolik z této částky bych měl odvést do státní pokladny, abych vyhověl všem těm nasmýšleným zákonům.

Nějak mi z toho vyplývá, že polovina by šla zpátky do státu, protože nerozumím zase zcela úplně všemu tolki složitému, jenom vím, že vše je zdaněno čtyřikrát.

Zůstává mi všehovšudy 15 Kč, ze kterých si co by poctivý občan zakoupím jízdenku pro jinou zónu vzhledem k tomu, že sídlo Finančního Úřadu se nachází v jiném obvodě za 14,- Kč a potom...jednou si hodím korunou....panna nebo orel mně posunou....

Říká se však nechval rána před večerem, pravda, ještě jsem nešel na poštu či k nějakému on-line terminálu společnosti SAZKA, kde mi možná docela klidně mohou říct, že vzhledem k situaci společnosti SAZKA se výhry nevyplácejí, což by mi vlastně...ale ne, kdyby ten los zahodil nějaký naštvaný člověk, tak by byl setřený. Snad přeci jen naděje umírá poslední.

Martin von Torr

Autor: Martin Vontor | neděle 4.9.2011 0:55 | karma článku: 7,93 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na ...

19.7.2014 v 0:00 | Karma: 3,54 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ Čech. Místy budou velmi silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  16:17

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...