Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Act 103. Gradus ad caelum - Svátováclavská óda o agentech STB

... I Ctít budeš  či pomni, bys ctil dne svátečního. - asi tak nějak praví jedno z desatera. A tudíž vzhledem k tomu, že je dnes tedy Státní svátek či Ctění Svatého Václava, což sice a snad jiní prominou, ačkoli i prezident ČR jmenuje se Václav a také i on se kolikrát ke spoustě věcem jistě staví jako by byl svatý stejně jako spousta dalších mecenášů pod nim, jež se chovají jako by jen oni měli Svatou Pravdu a nic kolem nich nebylo. Nevím proč se potom v televizi promítají pohádky o Králích, Královstvích a těch věcech kde v nějaké touze vítězí dobro nad zlem. Možná z nějaké nostalgie, snad z jisté letargie anebo snad pro nějakou skrytou touhu nebo něco. Škoda jen, že je svátek dnes, chtěl jsem totiž spíše pokračovat v tom duchu, že vlastně když někteří, tedy vlastnědle naších politiků od té doby již všichni, bývalí agenti STB byli potrestání, tak nechápu, jak se člověk může po dvaceti létech setkat s tím, že nějaký bývalý agent STB prostě celou dobu řediteloval SAZCE. Nudíž mne napadá, kolik takových bývalých agentů ještě tak něčemu velí asi? Ne, nerad kazím sváteční atmosféru, ale nějak se mi zdá, že se stačí podívat na zástrčku  elektrického proudu a ono nějakých 220 V by se jistě našlo, když vlastně každému nějak na základě minulosti dá se říct, že hoří sako červeně anebo jen kravaty, ne-li každý má v klopě saka zašitou tu rudou knížku, protože maminky a tatínkové nás učili, že prostě nikdy nevíme, co se nám kdy zase jednou bude hodit a tak raději nic a nikoho nevyhazovat, prostě když tak, jenom a pouze přemístit z místa na místo, popřípadě do jiné místnosti, než se nám to zase jednou za čtyři roky vybílí, protože ono co kdyby zas číňané a tak problémům je preventivně předcházet.

A i kdyby se mne někdo pozeptal, kolikrát zde budu točit jedny a ty samé věci tak mu řeknu jen : Prostě tolikrát, kolikrát bude třeba i kdyby to mělo být třeba ...

Jo, copak mámy, také s tím mám sem tam jistý  kříž...

Z předchozího života vím, že v kuchyni či v  místnostech v nichž se pořád a neustále něco  vaří a peče, je třeba vybílit či vydesinfikovat ne-li  vyderatizovat potřeba jednou za dva roky to  vzhledem k různým do éteru vypouštěným  mastnotám a výparům z neustálého kuchtění,  ale nebojte se, ani Já dnes nic takového nedělal,  prostě jsem koukal na ČT1 a sem tam sledoval  televizi asi jako každý jež tak poněkud sem tam  profanuje jisté věci z dob královských, jelikož jen  od předků svých leccos potřebného dozvěděti  lze pro jisté ujasnění věcí a spíše přemýšlel čím  poctím  po vzoru královském onu svátost a  státnost Václavovu.

Do diskuze, jež ráno mělo Radio Čas o tom, jaký  by si Češi či spíše Moravané a Slezané, i když  ono i z jiných měst se přes facebook mohou  vyjádřiti lidé stejně tak, jako se vyjadřují v jiných  anketách ze kterých lze vyčíst všeobecný názor  národa či lidu, kterýžto ze zcela pochopitelných i  nepochopitelných důvodů politicky angažovaných  jedinců jako všechno to kolem nás netýká a  důvod, snad prostý, aby jim stále procházelo to,  co jím prochází po dvacetiletí i víceletí a na co si  národ stěžuje pokaždé, jako je třeba příma  volba Prezidenta.

Nevím k čemu jsou potom tedy ty různé ankety,  když stejně k tomu nedojde, jelikož vše je na  nějakém základě jen v rukou pár jedinců, které  stejně všeobecné mínění nikdy nezajímalo.

A tak jsem se tam pod tím svým uměleckým jménem, tedy dejme tomu vycítěným a možná časem i světovým pseudonymem Matti Vuori vyjádřil následovně, jelikož ono to pojmenování Karel XIII. - Král Český Poslední tak nějak vyšší, není zatím moc lidem veřejně po chuti, ono je to těžší, chápu a tak mi prostě Matti Vuori přijde lidem bližší a snad se to časem ujme, tak jako třeba se ujmuly i jiná jména jako třeba Vladivojna La ChiaANNA K.Helena Zeťová a podobné, jež se prostě tím světem již nějak proslavily třeba jako Martina Pártlová a další tím, že jsem tam prostě napsal či jen zařadil svůj názor či komentář, prostě vyjádření: Že kdyby se vytvořil třeba projekt Roky zavřených dveří Parlamentu ČR, tak si myslím že ve většině případech by to byl svátek pro všechny. Nehledě k tomu, že jistá část deficitu by se ušetřila a možná i ty úroky by mohly být rychleji snížené, přeci jen si myslím,že do budoucna by mohlo jít o více než nyní jako pozemky a podobně, což české poněkud flegmaticky či vláčně přihlížející politické scéně je lhostejné a přesto i když opět a jako každý den vlastně jen sledování Událostí a potom v porovnání s výsledky či tím dopadnutím mi přijde co by protiústavní, tak pokud mi jistá osoba zastávající jisté pracovní místo v Radě OSN, jelikož raději si vybírám lidi spíše politikou neovlivněné a politiky tím tuplem a navíc, táto cesta mi v případě jisté ochoty a vzájemného pochopení a porozumění přijde daleko rychlejší než nějaké ty jisté formality, které trvají až dle dalších a dalšch regulí třeba i půl roku a člověk se do té doby jen pro své chtění usouží či se vůbec nikdy nedočká. Ono Král totiž věří, že jisté dámy seící či zstávající jistá místa někde v kancelářích o tom vědí nejen více, ale především často i své a koneckonců to ví v podstatě skoro každý, jen v kanceláři to obvykle neřekne, protože zase ono, jo Já ji vyčistím žaludek a z celou žádostí si můžu jít akorát odkráčet na toalet a ušetřit jim toaletní papír, pokud tam ještě nějaký je, protože ono pořád touha je prostě...

I když ono i Čaroděj může čarovat jak chce, ale to hlavní je v lidech a docela je i na škodu, že v každém městě nemáme národní Divadlo, aby každému bylo jasné a bilo mu do očí to, že TO CO SI NÁROD NEUDĚLÁ, TO PROSTĚ NEMÁ...TEDY NÁROD SOBĚ !!!

Ale dejme tomu, že při tom jiném, poněkud vyšším vnímání, kde dá se říct, že spousta věcí už je leda tak na spadnutí a to jak opět lhostejným přístupem všech podnikatelů pro které je důležitější jejích vlastní prospěch než kolikrát i firma ačkoli si tedy polepšili oproti politikům v jistém smýšlení a myšlení či vědomí národa, což si myslím, že i Ústavní soud by mohl k tomu přihlédnout případně, pokud by nebyl také nějak ovlivněn a stále se držel své případné nestrannosti, protože vlastně ani nevím kdo ve skutečnosti a kdy je komu nadřízen či podřízen, ale snad až  mému strejdovi  z poněkud nepřímé větve skončí mandát, svlékne soudcovský talar a hrdě odmítne jistý tah ČSSD , možná by bylo vhodné poklábosit u toho pivka i s exprezidentem, protože ono co tak mohou potom dědové dělat než posedávat v parku a sdělovat své moudrosti a zkušenosti příštím generacím, koneckonců myslím si, že za ten čas se oba znají jako své boty po dobu, co jistá dejme tomu Královna či  Bohyně utekla do exilu kde v klidu rozjímá, zda by náhodou nebyla vhodnou nástupkyni Království Valašského, kteréžto kupodivu je oficiálně uznané, což si říkám, že když se chce, tak jde všechno.

Jak to tak vidím a koukám se do budoucna, tak věci království na Zemi, jelikož to Nebeské již nějak

dokonáno jest dle tedy vzhledem k tomu, že vesmír jako takový plní přání a myšlenky ty nejčastěji vyslovované po tisíciletí v době dharmy a že tedy Otče Náš byl vyslyšen a zbytek je na to, by toto uvedeno bylo či mohlo být uvedeno v realnost. Prostě jsou holt věci buďto proti Bohu anebo s Bohem a jen Bůh ví, co je a kdy proti němu a s nim a případně si to podle svého nejlepšího vědomí a svědomí upravit k libosti ani ne tak své jako spíše druhých ačkoli má strach, aby to nedopadlo zase jako za druhé světové války s holocaustem kde spíše víc než Adolf Hitler více pekla dělali ti pod nim, ale odsuzován a viněn a haněn byl on i když co se toho týče, tak myšlenku měl skvělou a ochotnou a v podstatě stejnou ideu jako se to týká i toho všeho, kde jen pro jednu marku  a pro neobětování ponechali bohatí své chudobné bližní napospas osudu či dění, prostě šance byla a dějiny jež se tvoří v jednom okamžiku od kterého se odvíjí mohly dnes vypadat zcela jinak, ale ono vždycky se všechno dá vyložit všelijak...

Tak jak řekl Napoleon Bonaparte: Není vůdce bez vize či prozření anebo tak nějak.

Nevím, ale podle mne je stejně blbost či hloupost zakládat pořád dle nějakého starého komunistického zvyku či zlozvyku pořád nějaké ty nové strany a partaje, jakobychom jich už neměli dosti a kolikrát tak akorát ku vzteku a zlosti. fakt nevím co tento národ to má pořád za nějaké blbé zvyky a tradice. Už nyní mne zajímá, kolik to tak ta nová strana či partaj kterou zakládá zase Jiří Paroubek bude stát stát či spíše národ peněz a kdo ví jak bude financovaná zda-li už konečně asi jako každý projekt z nějaké té soukromé kapsy a už vůbec nevím co tak chce asi nabídnout, když stejně každý víme, že veškeré úsilí a snahy naráží na sebe právě v Královské konírně stejně jako kobylince na slámu na zemi ve chlévě, prostě se to rozplácne o zem a jen se opět válí či hrají kuličky za pakistán ne-li momentálně za Izrael proti Palestíně, která žádá o svobodu stejně tak,jako Tibet, či tenkrát Slovensko, Bělorusko, Bosna a hercegovina, Chorvatsko a podobně.

Takže se zase prozatím omlouvám, že na básnění se nedostalo, ale ono pro příznivce minulého dění či jen KNIHY KNIH čtení, jen tak času vyplnění, protože...ono tak nějak pořád...

S pozdravem tedy a poděkováním za případné mně poslané zprávy, kteréžto prostě dejme tomu z mnoha důvodů se zdají býti neopětovány, třeba to někdy probereme konkrétněji, ale přesto díky...protože zatím se věci tak nějak spíše týkají té politiky...hezký večer přeje...

Karel XIII. - Král Český Poslední

Autor: Martin Vontor | středa 28.9.2011 20:36 | karma článku: 4,47 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Martin Vontor

Můj blog pro 2015.-tý rok.

Ahoj v dalším roce. Ten starý skončil, jako každý před ním a začal jiný, jako každý po něm. Lidé se poslední den rozloučili se starým rokem svými typickými zvyky. Víno, chlebíčky, obložené mísy a spousta zábavné pyrotechniky. Odstartoval ten nový. Rok 2015.

8.1.2015 v 21:45 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Hyde park

Martin Vontor

Jak to jde dál aneb tak něco anebo leccos o kultuře.

Docela se daří. Jako jde to. Všechno tak na ruku myslím. To co člověk chtěl, přál si. Dva a půl měsíce je to, co se mi a docela dost rychle skompletovala kapela. Čekal jsem to dramatičtější. Ano, zpočátku tomu tak bylo anebo zdálo se tak, ale pak to prostě přišlo jako z čistého nebe a dnes? Dnes už konečně alespoň sehráváme skladby na ...

19.7.2014 v 0:00 | Karma: 3,54 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Architomie v místnosti

V zákoutí prostopášném, lokálu vykřičeného domu, pavučina lepkavě přichycená na klopu nedělního obleku.

20.2.2014 v 20:41 | Karma: 4,09 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Vontor

Můj Silvestr a rok 2014

Je to zvláštní. Člověk se přesune na jistý čas k jiné činnosti a vlastně ani nezmění svůj životní styl a přístup. Tedy alespoň po internetu. A ani zde nejde sedět dlouho na více židlích než pouze na tolika, kolik jeho vlastní zadek může zvládnout. Byť stejně sedí na té jedné a samé židli. Pouze se jen více nakliká. Jen ten čas, ten je třeba rozdělit. Když jsem se nevěnoval reportérské a redaktorské činnosti v oblasti klubové a festivalové hudební scény na Ostravsku a později i na Frýdecko-Místecku, tak jsem měl čas se zaobírat každodenní problematikou aktuálních zpráv, ať již z oblasti politického dění anebo jen životního. Jo život, ten je pořád, neustále se mění a někdy prostě nezbývá, než se těm změnám přizpůsobit.

17.2.2014 v 14:41 | Karma: 4,87 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Martin Vontor

Reportáž ze Stodolní / 2. – Žena

... Zdálo se, že žena ještě nespí, když jsme s Nerudou přijížděli jednou z nočních tramvají k nám domů. Pokaždé totiž, když projíždím kolem, koukám se do oken, zda u nás, v bytě, se ještě svítí. Někdy svítí okno bleděmodře. To se žena ještě kouká na večerní televizní vysílání anebo televize běží už jen tak naprázdno, bez diváků a má ctěná životní polovička se již oddává slastnému spánku. Jindy pro změnu svítí okno žlutě, to si zase žena buď čte anebo ještě zašívá knoflíky u košil či jiných oděvů anebo celí díry na ponožkách. Poslední dobou ty ponožky, obzvláště zakoupené na vietnamské tržnici moc nevydrží, snad proto vyjdou i tak levně. A ty na rychlo strojové nitě? Ty také nic moc dlouho nevydrží.

28.12.2013 v 11:14 | Karma: 5,47 | Přečteno: 498x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  18:02

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. Spadlý strom zastavil vlaky u Chebu. Podle Správy železnic...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
... prostě tak ... Ostrava, baskytara - kultura, poezie, hudba a sem tam nějaký ten názor, vyjádření, k tomu dění, napůl blázen napůl král, čaroděj co někdy je a někdy není...