Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lesk a bída referenda

Je referendum solí demokracie? Jde opravdu o státotvorný prvek, bez něhož se v budoucnu nebude možné obejít? 

Jedna z politických stran v současném parlamentu si přímou demokracii a referendum dala do svého volebního vývěsního štítu a rozhodně se nedá říci, že by neuspěla. Lidé, kteří ji volili, jsou nejspíše zastánci rázného řešení politických a společenských problémů a v referendu vidí onen všelék, který vyřeší patové situace, eliminuje ty zlé z veřejného života a rovněž dodá občanům pocit, že se více podílejí na spravování věcí veřejných.

Při povrchním pohledu by mohl leckdo souhlasit. V našem politickém spektru je množství temných figur, které tam podle mínění většiny jednoznačně nepatří. Rovněž existují některá dřívější rozhodnutí vlády a parlamentu, jež by byla onou většinou smetena. Každý čtenář si hravě doloží do obou rovnic o této jedné neznámé řadu výsledků, o níž je přesvědčen - a nepochybně upřímně - že jsou ty jediné správné. Po referendu, kdy bude tato škodná eliminována z veřejného života, nastane nepochybně ráj na zemi a republika se radostně rozběhne do nového jitra své zářivé budoucnosti. 

Není většího omylu. 

Naše republika od roku 1918 je koncipována jako demokracie zastupitelská, tedy nepřímá (s jistými přestávkami, jež nebyly zaviněny občany samotnými). Občané mají právo zvolit tu politickou stranu, která je jim z jejich pohledu nejvíce sympatická, odráží jejich postoje a skýtá pravděpodobnost, že bude tak říkajíc hájit jejich zájmy. Ve stabilních dobách jde zatím o nejlepší prověřenou formu vládnutí.( Že i tento systém může být labilní, dokládá období Německa počátkem 30. let minulého století a kupříkladu Československa koncem let 40).

Zavedení přímé demokracie, možnost odvolat referendem politika atd. způsobí destrukci současného stavu a vyvolá společenské změny, které mohou být pro občany fatální. Tento způsob by vygeneroval sortu ryzích populistů, kteří by slibovali nemožné a odkládali by či zcela zavrhovali nutná nepopulární rozhodnutí. V naší novodobé historii pamatujeme komunální volby, kdy téma zcela nekomunální /tedy poplatek 30,- Kč za návštěvu lékaře/ umožnil sociálním demokratům drtivě zvítězit. Občané byli masírováni zlem oné směšné částky - která mimochodem měla příznivý vliv na bezuzdné čerpání zdravotní péče ze švédského stolu - a bez dalšího přemýšlení dali hlas této straně. 

Naopak, politik, který třeba slíbí, že ve všech hospodách na území České republiky bude pivo za 10,- Kč, má jistotu zvolení, aniž by musel sdělit cokoli jiného či vyjevit své další postoje.

Referendum - onen zdánlivě státotvorný prvek - má své limity. Pokud jde o referendum na lokální úrovni (kupříkladu referendum v obci, jestli se má zadlužit tím, že vybuduje nové chodníky, opraví školu či zřídí domov pro seniory) je krokem správným a demokracii posilujícím. Je to z důvodu znalosti poměrů v obci, občané vědí, kde je bota tlačí a mohou celkem odpovědně rozhodnout, který krok je z hlediska jejich života momentálně nejdůležitější.

Naopak rozhodnutí o zavedení eura, o našem setrvání v EU či NATO jsou otázky složité a vzájemně provázané. U zmíněné stavby domova pro seniory jsou občané schopni posoudit jeho důležitost a případnou návratnost investice. U zavedení eura místo koruny, o opuštění NATO či EU jde o krok, který v každém případě vyvolá další kaskádu jevů a událostí, které člověk neznalý prostě odhadnout nedokáže. Zkušenost z Velké Británie, kdy teprve po brexitu se řada lidí začala zajímat, pro co vlastně hlasovali, je názorným příkladem tohoto nebezpečí. Dnešní tanečky, mající za účel "změkčit" brexit, jsou dalším dokladem napsaného.

Lze navíc s jistotou tvrdit (onu zkušenost jsem již popsal výše), že před referendem o takto závažných krocích se objeví řada politiků, kterým bude naprosto lhostejné, co bude další den po onom referendu a zaměří se pouze a jen na svůj benefit. Jsme, ať chceme či nechceme, předmětem zájmu jiných zemí, které vyvinou nezměrný tlak na to, aby společenské mínění bylo nakloněno nikoli bytostným zájmům hlasujících, ale právě jen jim. Občanům před referendem se dostanou jen ty informace, které budou prezentovat jen "výhody" tohoto kroku, naopak důsledky budou buď zatajovány či bagatelizovány. 

Ona strana, která se snaží vnést tato zcela nová pravidla do našeho systému zastupitelské demokracie by měla provést první test. Vyvolat referendum, jestli je přítomnost jejich předsedy žádoucí v naší celostátní politice. Říci dopředu, že bude výsledek celonárodního referenda plně respektovat, i když bude výsledek pro předsedu nepříznivý.

Co myslíte, zvedne tato strana tuto rukavici ?

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 26.11.2017 8:24 | karma článku: 25,95 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Čeká Českou televizi a rozhlas taky noc dlouhých nožů?

President Slovenské republiky podepsal zákon, kterým se mění název a de facto i složení vedení dvou veřejnoprávních médií. I letmým pohledem je patrné, o co jde...

2.7.2024 v 15:03 | Karma: 33,44 | Přečteno: 2456x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jak jsem přežil svou smrt (povídání na víkend)

Byl jsem vždycky tak opatrný, dával jsem si zatracený pozor, aby se mi nic nestalo, protože jsem dobře věděl, co ta bestie umí. Přitom jsem ji měl rád a dal jí i jméno. Matylda.

29.6.2024 v 7:41 | Karma: 37,22 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Blog No. 1000.

Přemýšlím, jestli je to moc nebo málo. Každopádně je 1000 číslo, které tak nějak vyčnívá nad ostatní, zvláště pak, jde-li o nějaké jubileum. Jsem prostě mileniál.

24.6.2024 v 7:40 | Karma: 24,70 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Ještě jednou k tragédii na Filosofické fakultě

Tento blog je jistou reflexí na událost, která šokovala naši společnost 3 dny před vánočními svátky roku 2023.

21.6.2024 v 6:01 | Karma: 42,96 | Přečteno: 5347x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jsou stavy, kde lékař (většinou) není schopen pomoci

Všechna dostupná data ukazují, že stoupá počet mladých lidí, kteří mají sebevražedné sklony či tendenci se sami poškozovat. Čísla jsou vysoká. Co s tím?

18.6.2024 v 21:05 | Karma: 30,66 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

3. července 2024  15:19

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Rusové dobyli čtvrť v Časiv Jaru. Za chyby se platí, píší ukrajinští analytici

3. července 2024  15:04

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo...

Mistrovství Evropy ve fotbale už na ČT viděly čtyři miliony diváků

3. července 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu má před sebou čtvrtfinálové boje a postupující...

  • Počet článků 1002
  • Celková karma 30,84
  • Průměrná čtenost 2518x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz