Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeká Českou televizi a rozhlas taky noc dlouhých nožů?

President Slovenské republiky podepsal zákon, kterým se mění název a de facto i složení vedení dvou veřejnoprávních médií. I letmým pohledem je patrné, o co jde...

Symptomatická je i změna názvu (Rozhlas a televize Slovenska – RTVS se mění na Slovenskou televizi a rozhlas STVR), kdy nejde jen o prostou záměnu písmenek týchž veřejnoprávních institucí, ale odstřižení se od minulého období a vytvoření čehosi nového.

Samozřejmě skončil dosavadní ředitel již zaniklé instituce. Do rady nového orgánu bude zvoleno 9 členů, přičemž 4 jmenuje ministryně kultury a 5 navolí parlament. Jelikož má v parlamentu většinu současná vládní koalice, je nepochybné, kdo v ní zasedne. Už jen z prostého důvodu. že premiér slovenské vlády Fico krátce po svém jmenování veřejně označil některá média za „nepřátelská“ a přestal s nimi komunikovat. Podobnou „organizační změnou“ prošlo již dříve sousední Maďarsko.

Je příznačné, že vláda (a to jakákoliv na celém světě) nemá tak úplně v lásce ta média, která ji nepodkuřují a kladou nepříjemné otázky. Naopak dává zelenou pochlebovačům, kteří se kladně vyjadřují i k těm největším pitomostem z úst vládních představitelů a zbytečně nešťourají tam, kde by – dle mínění představitelů moci – mělo zůstat zatemněno. Vyhlásit, že jistému médiu nebudu dávat jakékoliv rozhovory, jde přímo proti demokracii, neboť jak president státu, tak i premiér, ministři a poslanci jsou volení zástupci (placení z daní všech občanů státu) a nikoli soukromé osoby, kde do jejich podnikání a názorů opravdu nikomu nic není.

I u nás si pamatujeme některé výroky bývalé hlavy státu směrem k jistým médiím a nedávné projevy poslance Babiše, který veřejně doporučoval redaktorce České televize psychiatrickou léčbu, nebo jeho výroky, že někomu vyjádření dávat nebude. Zatím však žádný z českých politiků nenavrhl podobnou „transformaci“ podobného druhu, jak je tomu u našich východních sousedů, možná z obav, že ještě nenazrál čas pronést tuto nehoráznost veřejně a tak se stát cílem „nenávistné“ kampaně.

Shodou okolností je na Netflixu šestidílný seriál Hitler a nacisté. V prvním a druhém dílu je popsán mechanismus, jímž byla v Německu v 30. letech 20. století zlikvidována demokracie tzv. „výmarské republiky“ a nastolena diktatura nacismu. Jedním z klíčových momentů bylo postupné omezování až úplný zákaz opozičního tisku a veřejných projevů. Nemyslím si, že by na Slovensku situace dospěla až tak daleko, ale krok dopředu a kultivace demokracie to dnes rozhodně není.

Jsem zvědav , jak rozhodne Ústavní soud Slovenské republiky jako poslední pojistka. Jestli se najde nadpoloviční většina soudců, která tento paskvil pošle jako zmetek do stoupy nebo poslušně klekne a políbí prsten moci.

Čeká nás podobný osud? Těm, co jsou přesvědčeni, že se to nemůže stát, je třeba připomenout již zmíněné Německo před necelými sto lety a nejspíše i Slovensko ještě před cca 2 lety, kdy by toto nikoho nejspíše ani nenapadlo. Protesty sice nějaké byly, ale rozhodně ne takového rázu, aby vláda dala zpátečku. I u nás se objevují jedinci (a to nikoli jen pan Babiš), kteří by – pokud by se dostali k moci – zahájili stejnou kampaň proti veřejnoprávním médiím.

Každý, kdo si tu a tam pustí Českou televizi či rozhlas, musí připustit, že v ní/něm dostávají hlasy všichni, kteří jsou zastoupeni v zákonodárných sborech a to přes jasné doklady neschopnosti některých vyjádřit jedinou souvislou myšlenku či přinést aspoň náznak rozumného přístupu k věcem veřejným. Někdy jsou výroky natolik stupidní, že i nestranný redaktor chvíli mlčí, hledaje slova, jak by tohoto řečníka zachránil. Pocit, že obě zmíněná média někomu nadržují, je pouze a jen pocit, nikoli realita. Těm, co právě protestují, doporučuji sledovat týden Českou televizi mezi 19. a 20. hodinou. Jsem si jist, že tam stoprocentně objeví své favority i ty, co je nemůže ani cítit.

Potlačování názorů ve společnosti, ať jsou jakékoliv, je ošidné. Možná se to může zpočátku líbit. Z historie však víme, že to nikdy neskončilo dobře. Doufám, že si to voliči v České republice dobře uvědomují, jinak se časem nevyhneme katastrofě.

Psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 2.7.2024 15:03 | karma článku: 35,38 | přečteno: 3254x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

„Juden, raus !!“

V 30. letech dvacátého století byl tento „pokyn“ psán na obchody židovských majitelů po celém Německu. Ti s fištrónem zmizeli včas, ti váhající časem taky, ale tak nějak jinam, než asi zamýšleli

3.7.2024 v 19:10 | Karma: 30,38 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jak jsem přežil svou smrt (povídání na víkend)

Byl jsem vždycky tak opatrný, dával jsem si zatracený pozor, aby se mi nic nestalo, protože jsem dobře věděl, co ta bestie umí. Přitom jsem ji měl rád a dal jí i jméno. Matylda.

29.6.2024 v 7:41 | Karma: 37,43 | Přečteno: 2833x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Blog No. 1000.

Přemýšlím, jestli je to moc nebo málo. Každopádně je 1000 číslo, které tak nějak vyčnívá nad ostatní, zvláště pak, jde-li o nějaké jubileum. Jsem prostě mileniál.

24.6.2024 v 7:40 | Karma: 25,23 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Ještě jednou k tragédii na Filosofické fakultě

Tento blog je jistou reflexí na událost, která šokovala naši společnost 3 dny před vánočními svátky roku 2023.

21.6.2024 v 6:01 | Karma: 42,99 | Přečteno: 5359x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jsou stavy, kde lékař (většinou) není schopen pomoci

Všechna dostupná data ukazují, že stoupá počet mladých lidí, kteří mají sebevražedné sklony či tendenci se sami poškozovat. Čísla jsou vysoká. Co s tím?

18.6.2024 v 21:05 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Fiala nečeká změnu britské zahraniční politiky, Starmer odmítá ruskou agresi

5. července 2024  9:23,  aktualizováno  17:33

Změna v britských volbách české politiky nepřekvapila. „Voliči ve Velké Británii se po 14 letech...

Pomůžeme Ukrajině připravit se na vstup do NATO, slíbil Stoltenberg

5. července 2024  13:53,  aktualizováno  17:31

Spojenci pomohou Ukrajině připravit se na vstup do NATO, uvedl šéf aliance Jens Stoltenberg. Na...

VIDEO: Eskalátor v tureckém metru se rozjel opačně a ještě zrychlil. Lidé padali

5. července 2024  17:03

Na turecké stanici metra Uçyol ve městě Izmir eskalátor náhle změnil směr pohybu. Naneštěstí na...

Putin jednal s Orbánem. Zavěštil, koho budou Ukrajinci volit do čela státu

5. července 2024  11:35,  aktualizováno  16:35

Pravděpodobnost vítězství ve volbách do vedení Ukrajiny, které ztratilo legitimitu, se blíží nule,...

  • Počet článků 1003
  • Celková karma 30,95
  • Průměrná čtenost 2517x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz