Foto

Nenávist je droga, které podléhá kdejaký slaboch.

Vašek

Foto

J32a10n 79A27n78d29r12l21e

3. 7. 2024 20:27

bohuzel ten ani netusi, ze nenavist ublizuje hlavne jemu samemu....

Foto

J48a59n 29A28n10d96r36l23e

3. 7. 2024 19:14

ja moc nevim, doktore, co Ti na to napsat, snad jen svuj pocit... je mi smutno, z nas, jako lidi, co se proste nepouci a nepouci a znovu si asi projdeme tim, co driv... snad to nebude tak strasne, ale i jeden jediny zmareny zivot je tragedie....

Foto

Jsou to velmi varovné symptomy. A zde v článku přesně vystižené.

Otázka zní, co s tím. Žel, vytrácí se paměť ohledně historie opravdu nedávné. Vždyť generace našich rodičů, byla svědkem té doby a jejích vraždících, nenávistných ideologií. Jak nacizmu, tak i komunizmu.

Timothy Snyder ve svých knihách popisuje procesy, jak společnost vystavená po několik let nenávistnému štvaní, postupně otupí a jaksi zvláštně se tomu tlaku podvolí. Myšlenka zbavit se některé skupiny spoluobčanů s představou, že "pak nám bude lépe", je děsivě nakažlivá...

Domnívám se, že na mnoha místech Evropy dosud žijeme s neuzdraveným vědomím: Společnost v některých zemích asi neprošla důslednou katarzí; nedošlo na důsledné pojmenování zla a jeho odmítnutí.

Foto

Historická paměť je nesmírně důležitá, nicméně jak se zdá, málokdo ji používá v praktické politice.

Sleduji teď na Netflixu seriál Hitler na nacisté. nadšení obyvatel o "čistotu rasy", vybíjení "nehodných života", unifikace názorů a postojů atd. Končí to katastrofou.

Má někdo pocit, že jsme moudřejší než generace té doby? Obávám se, že k velkému pokroku nedošlo....

Všechno se bohužel vrací. V 90.letech jsme nechápali, jak je možné, že 45 let po skončení nejhorší války lidstva se v Jugoslávii dějí stejná zvěrstva. Stejné pocity máme po napadení Ukrajiny Ruskem a pokračující likvidační válce. Teď se k tomu přidává antisemitismus ve státech, kde bychom to ještě před pár lety nečekali.

Foto

Nazývejme věci pravými jmény. Pokud jsem to správně pochopila, ten antisemitismus jde především od muslimských obyvatel Francie, přirozených nepřátel Izraele. S těmi se spojuje radikální levice (Mélanchon) a s levicí se proti Le Penové spojuje Macron, který dělá jednu chybu za druhou.

Pokud je to jinak, čekám na vysvětlení.

Foto

Ahoj, ještě nedávno by mě nenapadlo , že tohle napíšu, ale mín by se asi momentálně bát té Le Pen...

U těch levičáků, nejde o vrozený antisemitismus taky. Tam došlo k extrémnímu "narovnávání" jednostranně zaměřených křivd vůči všem. Jen pár hodin jízdy od pokoje kde tohle píšu už nemůžou bratři františkáni vyjít na ulici v hábitu. Koho by to napadlo. V Německu.

A k té J-MLP https://www.lidovky.cz/svet/francie-mezi-sefkou-nacionalistu-a-jejim-otcem-je-velke-napeti.A140611_103247_ln_zahranici_msl

MK

Až sem to a nejen v Německu, dopracovali. Pořád strašili nějakou ,,Krajní pravicí,, a nakonec se budou bát fanatických levičáků z Antify, naplavenin z muslimských zemí a jejich místních podporovatelů. Krásný výsledek multikulturního šílenství.

MK

A proto musíme udělat vše proto, aby se nic podobného nedělo u nás.

Foto

Trochu z jiného konce. Pozitivní je, že Židé mají dnes kam jít. Myšleno do své vlasti, která jim jako stát garantuje ochranu. Tak tomu v minulosti nebylo. Když hrozilo nebezpečí nacismu, mohli emigrovat z jedné diasporní země do jiné. Ne že by např. USA ochranu neposkytly, ale stoprocentní záruku Židé neměli ani tam (viz nejrůznější excesy - např. tragédii lodě MS St. Luis v roce 1939), stejně hanebně se tenkrát zachovala Kuba a Kanada: obě země Židy prchající před Hitlerem odmítly přijmout. Dnes je situace jiná, ohrožení má řešení. Že tuto variantu mnozí Židé nevyužívají, je jiná věc. A trochu jiné téma.

Foto

Děkuji za příspěvek, Lubomíre.

Jasně, mají kam jít. Jenže......byty v Israeli jsou jedny z nejdražších, země není nafukovací, momentálně je Israel fakticky ve válce....

A rozhodnutí opustit vlast, kde žily generace mých předků.....představuji si sám sebe, jestli bych utíkal...

Je mi úzko.....

Foto

Jsem otřesena a znechucena faktem, že lidstvo je fakt nepoučitelné.

Foto

Protože se poučit nechce. Raději hází bláto na ty, kteří včas varují.

Foto

Houellebecq v Podvolení píše o tom, jak se politici spojí s islamisty a muslimy proti Národní frontě. Vizionář. Tak snad to Francie přežije bez občanské války a pogromů.

Možná už bychom mohli začít brát vážně spisovatele a básníky. Oni vidí dopředu. Pěkný den.

Foto

Také bych se méně bála pravice. Macron se ovšem spojuje s nebezpečnou levicí.

MP

Hrůzné.Jak od aktérů, tak od těch vlád, které s tímto jednáním zatím udělali velmi málo.A vina ? Lidský mozek a uvažování mnohých.

  • Počet článků 1003
  • Celková karma 30,96
  • Průměrná čtenost 2517x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz