Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proveďme odluku státu od sportu

Proveďme odluku státu od sportu. Začněme u spolku Český olympijský výbor, pokračujme přes armádní Dukly, pořadatele různých mistrovství, turnajů, závodů až k pronájmům městských stadionů za 1 korunu.

Agresí Ruska proti Ukrajině se opět dostalo na přetřes politické zneužívání sportu. Jedni chtějí vyloučit ruské sportovce olympijských her a mezinárodních soutěží, protože by byli reklamou na válku, vraždění a genocidu. Druzí, včetně předsedy olympijského hnutí Thomase Bacha, tvrdí, že do sportu politika nepatří a ohání se "lidským právem" Rusů sportovat. Přitom pomíjí základní lidské právo Ukrajinců, nebýt zabíjen. mrzačen, vyháněn, deportován. Další skupina poukazuje na to, že kromě Ruska i další státy vedly nebo povedou války, pravda neexistuje a není tedy možné určit kdo je padouch. Jak to tak vypadá, ve jménu humanity si diváci na nadcházejících olympiádách užijí vlajek a dresů ruských sportovců s portréty mezinárodně hledaného Putina, zvastikami (Z) a s Rusáky v hledištích, řevem vychvalující vraždění na Ukrajině.

Střet těchto argumentů ukazuje na absurdní postavení sportu ve společnosti i na jeho vnitřní vyprázdněnost. Situace dospěla do stádia, aby stát dal od vrcholového sportu ruce pryč. Nepatří do něj politika, ale ani politiky přidělované peníze. Kdo opravdu chce, bude sportovat i bez státních peněz. Zrušme Národní sportovní agenturu. Proveďme odluku státu od sportu, ať veřejná podpora míří pouze dětem do klubů na nejnižší úrovni (i když, zde začínají podvůdky, sprosťárny, nesoudnost rodičů a trenérů). Začněme u spolku Český olympijský výbor, pokračujme přes armádní Dukly, pořadatele různých mistrovství, turnajů, závodů až k fiktivním pronájmům městských stadionů za 1 korunu.

Vrcholový sport společnosti nic nepřináší, hodnotu (cenu) má pouze pro konkrétní jednotlivce. Děti ani dospělí po olympiádě nebo nějakém mistrovství světa určitě nezačnou sportovat a shazovat tukové prstence. Což bylo potvrzeno i výzkumy třeba po olympiádě v Londýně. Státní podporou sportu se pouze přidělává práce orgánům činným v trestním řízení. Co akce, to nová trestní kauza.

Pořád si něco namlouváme o šlechtění ducha i těla. Přitom ani na nejhorších politických demonstracích dezolátů není tolik zloby, sprostoty, verbálního a někdy i skutečného násilí jako na sportovních stadionech. Rodiče již u žáčků sprostě nadávají rozhodčím i soupeřům. Zápasy se kupují za kastl limonád, bečku piva, pečené prase. Čím výše, tím úplatky narůstají. Korupce je tak rozšířená, že kdo z bafuňářů nemá na policii spis, nic ve sportu neznamená. Ne, vrcholový sport je hnusnou černou dírou, kde mizí státní peníze.

Ohledně obrany státních dotací do sportu se používá argumentace ad absurdum, tedy aby se zastavila podpora i kultury, vzniku filmů, neziskovek pomáhajících v Česku i zahraničí atd. Jenže, nic z toho není pro společnost tak škodlivé, z hlediska podpory korupce, násilí, vulgárnosti, jako sport. A jak se píše pod článkem v diskusi. Ještě jsme nezažili, aby příznivce Dvořáka a Haydna museli rozdělovat těžkooděnci a diváci v divadle podpalovali sedačky či je házeli na jeviště. 

Co ale považuji za nejhorší, že i my v liberální, demokratickém Západě sport dosud vnímáme stejně jako v totalitním Rusku nebo Číně, tedy jako nástroj osobní nebo nacionalistické sebeprezentace. Známé je „my jsme vyhráli“ nebo „v hokeji a fotbale nic neznamenáme......“. Kdo nic neumí, nic není, nic neznamená, o to více se chce ztotožnit s nějakým idolem. Jaképak „my“? Sportovci „jedou na sebe“. Za 10 milionů korun budou tvrdit, že jim kouření pomáhá při tréninku. Je to naprosto správné a pochopitelné. Svému sportování obětují zdraví, vzdělání, prostě život, tak jej žije běžná populace. Řeči o reprezentaci klubu či vlasti jsou jenom marketingové řeči, jak se v lísat do přízně veřejnosti a získat peníze. Nebo snad fotbalisté a hokejisté nemění kluby podle zásady kdo dá více? 

Sport určitě nezlepšuje reputaci a propagaci Česka v zahraničí, kteráž to hloupost zazněla třeba při přijetí baseballistů na Úřadu vlády po návratu z World Baseball Classic. Například dálnice z Vídně končí od roku 2019 před hranicemi Česka. Stavba D 52 navazující směrem do Brna se od roku 2015 nepohnula ani o píď. A tak v koloně míjíte bývalou celnici počmáranou sprejery, zarostlou metrovým plevelem a pokračujete přes Mikulov po rozbité silnici lemované odpadky (fotodokumentace, co vidí návštěvník ze Západu). Jak nízké IQ musí mít člověk, kterému jakýkoliv sportovní úspěch tohle vymaže z mysli?

Ostatně, kdyby ruský tým mohl hrát na probíhajícím mistrovství světa v hokeji a tam zvítězil. Změnilo by to nějak dnešní mezinárodní reputaci Ruska?

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 5.6.2023 14:00 | karma článku: 26,87 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,38 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2697x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik