Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč (ne)mít Evropskou armádu

Ať ukrajinská krize dopadne jakkoliv, svět již nesmí být jako dříve. Od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymu a útoku na Donbas, jsme ztratili osm let. Je třeba najít model samostatného fungování evropské obrany.

Sto tisíc vojáků Severoatlantické aliance v Kazachstánu u hranic Ruska, dalších třicet tisíc cvičí v Pobaltí. NATO vydalo několik ultimát. Ruská vojska mají odejít z okupovaných území Abcházie, Jižní Osetie, Podněstří, Krymu, Donbasu a spolu s ostatními jednotkami z evropské části země se přemístí za Ural do Asie. Bělorusko spolu s Moldavskem musí neprodleně vystoupit ze Společenství nezávislých států. V opačném případě budou přijata vojensko-technická opatření. Směšné? Ano, ale přesně takto vyznívají ultimáta Ruska vůči východoevropským státům a Ukrajině.

Ať ukrajinská krize dopadne jakkoliv, svět již nesmí být jako dříve. Od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymu a útoku na Donbas, jsme ztratili osm let. Je třeba najít model samostatného fungování evropské části NATO nebo přímo vytvořit nadnárodní Evropskou armádu, i když začleněnou do Aliance. 

V Evropské unii, když pomineme neutrální státy, žije zhruba 446 milionů lidí. Patří k nejbohatším místům světa, disponuje obrovskými výrobními a vědeckými kapacitami. Jeden z významných členů, Francie, vlastní jaderné zbraně. Unie by teoreticky měla být schopna postavit dostatečně silnou armádu vyzbrojenou moderními zbraněmi. Pro zajímavost, Spojené státy mají 332 milionů obyvatel. Rusko pouhých 146 milionů a jde o ekonomického trpaslíka. Proč se před ním klepeme jako ratlík před dogou a není tomu opačně?

Namísto letadel, tanků a letadlových lodí Unie používá na svoji obranu pouze dva prostředky. Peníze, jako bylo výpalné Turecku v době migrační krize a luxusní život. Jeho odepření, v podobě sankcí je to jediné, čím může vyhrožovat. A co když si někdo pro unijní luxus přijede na tancích? Může se to stát, když peníze místo do armády cpeme do dotací, důchodů a sociálních dávek.

V prvé řadě se přestaňme bát spojeneckých vojsk a odhoďme veteš suverenity. NATO je organizace kolektivní obrany, takže jakákoliv jednotka umístěná na území členského státu má být na roveň postavena národní armádě. Jestliže Rusko tvrdí, že si na svém území může přesouvat vojenské jednotky, jak uzná za vhodné, potom platí to stejné o NATO. Co má co "kafrat" do skutečnosti, že v Rumunsku jsou jednotky Francouzů, v Pobaltí mnohonárodní síly mimo jiné z Česka a Německa, v Turecky letecká základna Spojených států? Už se ale nesmí opakovat něco podobného jako Smlouva o obranné spolupráci mezi Slovenskem a Spojenými státy o využívání vojenských letišť Sliač a Kuchyňa. Místo díků, rekonstrukce a financování jejich provozu z národního rozpočtu, slovenská vláda natáhla ruku pro 100 milionů dolarů. Hanba by je měla fackovat, a je lhostejné, zda se stejně ostudně chovají i jiné státy. Za pomoc při obraně se platí a ne naopak.

Realita je neúprosná. V roce 2024 bude s pravděpodobností hraničící s jistotou opět zvolen do prezidentské funkce Donald Trump. Má čtyři roky na promýšlení trumpovské transformace Spojených států, msty vůči nepřátelům a hledání „stabilních géniů“ jeho formátu k dosazení do státní exekutivy. Trump svoji politiku „Amerika über alles“ dovede k dokonalosti, tedy k rozpadu vazeb s Německem, Francií, Velkou Británií. Určitě nepochopil, že pouze díky spojencům bude Amerika lídrem svobodného světa. Může se také stát, že Spojené státy v důsledku vnitřního rozpolcení přijdou o svoji akceschopnost, v nejhorší variantě se promění v dalšího nepřítele Evropy. Pokud se Evropa nepostará o vlastní obranu, bude po ní veta. 

Jednou z menších překážek vzniku evropské armády je politická malost a sobeckost v oblasti vyzbrojování. Každá země by pro svoji armádu nejraději opatřovala „vlastní unikátní“ zbraně. Jako kdyby v každém kraji Česka měli útvary dostávat výstroj a výzbroj vyráběnou na jeho území. Princip volného pohybu zboží se ale podařilo zavést u uhlí, oceli, masa, ovoce a tisíců dalších výrobků, takže není důvod proč by jej nešlo rozšířit i na zbrojní materiál.

Hlavní námitka proti společné armádě vyplývá z citátu Carla von Clausewitz: „Válka je pokračování diplomacie jinými prostředky“. Členské země Unie se chovají jako sólisté, nemají totožný názor na mezinárodní otázky, nemohou tedy ani společně vést válku. Potom je i společná armáda k ničemu. Jsme schopni a hlavně ochotni vytvořit federaci, což by byl logicky krok v reakci na vnější ohrožení a potřebnost společné armády?

Možná jde ale o zákonitost. Jednotlivé kmeny sledující vlastní vnitropolitický, byznysový prospěch vydávaný za státní zájem nejsou z principu schopné se společně bránit a podléhají jednotným nájezdníkům. I když ti jsou daleko chudší, žijí v bytech se společnou kuchyní a v nemocnicích i školách mají suché záchody.     

(článek vyšel v Lidových novinách 21. února 2022)

Autor: Vilém Barák | pondělí 21.2.2022 19:00 | karma článku: 12,93 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,98 | Přečteno: 284x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2750x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,90
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik