Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomozme Ukrajině vojensky

Pomozme Ukrajině vojensky, a to i za cenu vyhrocení situace na pokraj jaderné války. Americký prezident John F. Kennedy se v době kubánské krize, v daleko horší situaci, nebál jít na hranu. Raději mrtvý než ruský.

Velká Británie, Spojené státy, Francie, spolu s Ruskem a Čínou, v roce 1994 poskytly Ukrajině v tzv. Budapešťském memorandu bezpečnostní ujištění. Výměnou se vzdala jaderných zbraní zděděných po rozpadu Sovětského svazu. Není podstatné, že nešlo o řádnou mezinárodní smlouvu. Slib je slib. Dnes západní státy, volily mezi hanbou a válkou. Mají hanbu, protože se nemají k dodržení těchto garancí a stejně budeme mít brzy i válku. Nebo po vítězství Ruska nastane v Evropě dočasný status quo pro Západ stejně nákladný jako horká válka. Stačí se podívat na mapu Evropy, jaký klín do středu našeho kontinentu představuje Ukrajina. Pomozme jí vojensky, a to i za cenu vyhrocení situace na pokraj jaderné války. Americký prezident John F. Kennedy se v době kubánské krize, v daleko horší situaci, nebál jít na hranu. Platilo, raději mrtvý než rudý. Dnes můžeme říci, raději radioaktivní než ruský.

Bude to lepší než řešit situaci, kdy Rusové budou na hranicích Polska, Slovenska, Rumunska a Maďarska. Ostatně si myslím, že pokud prorazí u Oděsy, budou pokračovat přes svoji enklávu v Podněstří dál do Moldavska. Prostě to vezmou z jedné vody. Kde je hranice, mentální i faktická, kam jsme ochotni ustoupit, aby náhodou nebyla válka? Vím, každý chce žít, nějak to "ušolichat", však nebude tak zle. Co jsme viděli z ruské armády je trapné, ukázala svoji slabost. Staré vrtulníky, tanky, bojová vozidla, osmnáctiletí záklaďáci, kteří nevěděli kam jedou...... Co když po angažmá bojových jednotek Západu se Putin stáhne? Nestáhne se a bude bojovat? Tak jeho armáda nemá šanci.  A když použije jaderné zbraně, musí vědět on i všichni okolo, že se vypaří také. Třeba ale Putin ví, že nikdo na Západě by nebyl ochoten odvetou odpálit atomové zbraně na Rusko. Protože jsme změkčilí. Hrozba vzájemného zničení je pryč a proto Putinovi stačí zachřestit atomovkami a již se ozývá kvílení, naříkání a prosby o milost. Až budou rozloženou Evropu drancovat opilí ruští mužici a nahánět ženské jako v roce 1945, bude na rozhodování pozdě.

V roce 2014 jsem napsal: "Na troskách Ukrajiny se z Ruska může stát nová a jediná supervelmoc, a to díky ochotě použít sílu v mezinárodních vztazích. Dostane se do pozice ničím neomezeného třídního násilníka, který si vezme co se mu zlíbí, a kdo se ozve, ten dostane pěstí, až mu krev vystříkne z nosu". Šlo o článek Obětujme za Ukrajinu trochu sádla (LN 30.10.2014). Neobětovali jsme a máme to tady. Opravdu mě nebaví dělat proroka špatné budoucnosti. 

Dnes se ruští trollové, kteří před týdnem vychvalovali Putina, volají po rozhodné akci NATO. Současně se vysmívají se vojenské nemohoucnosti Západu. Ukrajina sice není členem NATO, ale přímý přenos toho, jak ji Rusko trhá na kusy, nezůstane bez následků. Svojí dnešní pasivitou si Aliance sama přerazí páteř a přijde o důvěryhodnost. Dezinformátorům bude stačit opakovat…vidíte, Ukrajině nikdo nepomohl, vám také nikdo nepomůže.

Sankce Západu, myšleno i Česka? Proboha. Jak řekl jeden z Ukrajinců, jsou to jen blbé kecy. Na Kreml mají nulový vliv. Tanky, letadla a vrtulníky „zastaví“ jedině rakety obsluhované vycvičenými vojáky. Nord Stream 2 Rusko nepotřebuje, odříznout jej od systému SWIFT mezinárodního platebního styku chceme i nechceme, že by to i nás moc bolelo …..a zrušení konzulátu v Karlových Varech? Z toho šel Putin jistě úplně do kolen. Možná sankcemi, až začnou za pár měsíců působit, potrestáme Rusko, ale to bude mít v řádu dnů v moci celou Ukrajinu. Která strana dosáhne svého cíle? NATO prý rozhoduje kolektivně. Proč čekat na Spojené státy? Evropa je ohrožená,  tak sídle Aliance podle toho jednejme.     

Opět, jako v minulosti mnohokrát, jsou vidět na demonstracích prstíčky do vé, slzičky lítosti kanou po tvářích, hrají se písničky Karla Kryla. Možná nasvítíme modrožlutě Petřínskou rozhlednu, vyvěsíme nějaké ty vlaječky a ti největší hrdinové potřísní zeď ruského velvyslanectví barvou. A co dál? Proč demonstranti nejsou před Strakovou akademií i sídlem Parlamentu? Proč nepožadují další dodávky zbraní na Ukrajinu (zadarmo) a nasazení aliančních vojenských jednotek?   

Zatím se hraje podle not Putina. Proto sami zastavme odběr plynu a ropy. Teď jenom rostou ceny a na on dostává další a další miliardy dolarů na posílení svého režimu. Nebo rovnou hoďme flintu do žita, pokloňme se mu a dostaneme pětkrát levnější plyn jako Maďarsko. Ale v budoucnu, až tady budou jeho mužici v kostýmech kozáků, dostaneme nahajkou přes hřbet. Vždy je to buď a nebo.  

Uvalme embargo na všechny Rusy bez rozdílu. Zrušme jim platnost víz, donuťme ruský kapitál, zbohatlíky, jejich děti i běžné Rusy vrátit se do Ruska. Bez výjimky. Již žádná víza na nákupy hadříků a botiček v Miláně nebo Paříži. Konec studií, podnikání, rekreace a poklidného života v právní jistotě „prohnilého“ Západu. Ať ruští oligarchové i střední třída přijdou o přístup k luxusu Západu, o bezpečný přístav pro svoje peníze a vše, co je jim je drahé, majetek i rodiny, podléhá svévoli ruského režimu.

Rusové nesmí mít na Západě možnost investovat, užívat si nemovitosti, dávat děti do škol, rekreovat se a odpočívat v přestávkách při dobývání světa. Že jde o uplatnění kolektivní viny? A jakou kolektivní vinu mají Ukrajinci, že kolektivně strádají v důsledku ruské agrese?

Vojenský odpor, zničující sankce a naštvaní ruští boháči, to je cesta, jak zatřást trůnem Vladimíra Putina.

(článek vyšel na webu Lidových novin 25.2.2022)

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 28.2.2022 17:20 | karma článku: 20,38 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,99 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2751x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,90
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik