Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Buďme vůči Rusku důslední

Naši liknavost si Rusové vykládají jako slabost a bázeň před odplatou cara Putina. Kvůli tomu se nám smějí a pohrdají. Sice ne tak veřejně jako v Německu při autodemonstracích, ale (zatím) skrytě a stejně intenzivně. 

Dnes je 67. den války na Ukrajině. Spojené státy nedávno zformulovaly čeho chtějí dosáhnout a snad tím udaly linii Evropě. Již počtvrté zachraňují Evropu (1. a 2. válka, rozpad Jugoslávie). Přitom jde o vyjádření nejpodstatnějšího zájmu Evropy, potažmo Česka. Ministr obrany USA řekl: „Chceme vidět Rusko oslabené do takové míry, že nebude moci dělat ty druhy věcí, které dělalo při invazi na Ukrajinu“. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Gordon Johndroe uvedl, že Austinův komentář je v souladu s dlouhodobějším cílem USA, a to „udělat z této invaze strategické selhání pro Rusko“.

Spojené státy se tak konečně připojily k názoru východního křídla NATO, které to stejné říká od začátku války. Co by mělo plynout s takto deklarovaného postoje? Samozřejmě další dodávky těžkých zbraní, munice, výstroje, pohonných hmot, potravin, zdravotnického materiálu. A zpět ať jezdí nemocniční vlaky a soupravy s poškozenou technikou k opravám. Vše má dostávat nejen bojující armáda, ale celá Ukrajina, a to v režimu dřívějšího zákona o půjčce a pronájmu, jehož účastníky budou nejen Spojené státy, ale i další země Západu.

Nedávno Ukrajina deklarovala potřebu finanční pomoci ve výši 5 miliard amerických dolarů měsíčně. Podle ukrajinského ministra financí Serhije Marčenka umožní, aby jeho země mohla dál vyplácet důchody, zdravotníky a učitele nebo poskytovat humanitární pomoc vnitřním běžencům. Současně odmítl provádět úhrady nově natištěnými penězi, které by pouze roztočily inflaci. Uvědomme si, že 7 milionů Ukrajinců se stalo uprchlíky ve vlastní zemi. Na útěku pracovat nemohou a musí být ubytováni a nakrmeni. Továrny i dopravní infrastruktura jsou rozbité, není co a kde zasít. Odhad poklesu HDP v důsledku války je 40 procent.

Je nejvyšší čas mužikům v Kremlu sdělit, že ze Západem zmrazených 640 miliard amerických dolarů bankovních rezerv jim nic již nepatří. Snad poprvé v lidských dějinách může být obrana napadeného financována z peněz útočníka. Jenom je třeba najít právní titul, třeba zatímní (do doby konečného vyčíslení škod) rozhodnutí soudu o náhradě válečných škod.

Část zabavených rezerv snad půjde přímo na podporu válečného úsilí Ukrajiny, část na odškodnění v Rusku okradených západních firem (leasingové firmy pronajímající letadla, podnikatelé, kteří ukončili v Rusku činnost …) a ze zbytku se doufám bude hradit obnova napadené země. Nevím jak kdo, ale když vidím rozstřílené, raketami "denacifikované" paneláky s očazenými okny, babičku, jak vzpíná ruce k nebi před rozbořeným domem nebo zpověď ženy, které okupanti zavraždili manžela a spálili dům, jak říká s beznadějí: „Oleh není, dům není, není nic“, chtěl bych, aby tohle všechno Rusi zaplatili. Pomáhal jsem po tornádu v Hruškách a Moravské Nové Vsi. Byly to přitom čtyři poničené vesnice, asi 1500 domů a kolik neštěstí i smutných lidských osudů. A kolik to dalo, a ještě dá práce vše napravit. Není sklo do oken, dřevo na vazbu, střešní krytina .......a hlavně chybí řemeslníci. Přitom rozsah devastace Ukrajiny je minimálně tisíckrát horší.  

A co můžeme udělat my v malém?

1. ukončit platnost víz a pobytů

Ukončeme platnost všech víz a povolení k pobytu všem občanům Ruska a Běloruska a vraťme je do ruského ráje. To stejné požadujme na úrovni Unie (víza neuděluje Pobaltí, Česko). Jediný způsob, jak se tomu mohou vyhnout, je požádat o azyl a podepsat odsouzení útoku Ruska na Ukrajinu v podobě „vázacího aktu“ ke svobodě a demokracii. Potom se z Rusáků stanou Rusi. K Rusákům nemáme žádné morální závazky, jde o nepřátelské cizince, kteří v rámci zákonných pravidel mohou být zbaveni výsady pobývat na území České republiky i Evropské unie. Je naprosto nepochopitelné, že si zde pátá kolona dál nerušeně vegetuje a vysokoškolští studenti (cca 5000) navštěvují školy. V případě, že studují v češtině, mají to zadarmo. Fakticky školíme nové hackery pro naše sítě, techniky, kteří budou konstruovat přesnější naváděcí systémy raketových hlavic a bomb. Vysoké školy si však nechtějí nechat sáhnout na tento zdroj příjmů (pocházející z našich daní). Co jedna dušička, to jisté inkaso dle státního normativu. A tak vysoké školy rusácké studenty brání, šermují akademickými svobodami a odmítáním kolektivní viny. Hm, tak se ptám, čím jsou kolektivně vinni Ukrajinci? Páni rektoři si nějak nevšimli, že peníze na umožnění studia našich potenciálních nepřátel nejdou z jejich kapes. Proto by měl stát zastavit financování této skupiny „studentů“ a snížit rozpočty vysokých škol.

Samozřejmě totéž se týká Rusáků v podobě turistů, podnikatelů, partnerů a partnerek obyvatel Unie a dalších osob. Tito lidé představují bezpečnostní riziko, jejich hlídání zaměstnává bezpečnostní složky, policii a státní úřady. Abychom se v brzké době nedivili, když Rusové vyhlásí Karlovarskou lidovou republiku a požádají Rusko o vojenskou pomoc.

A zcela určitě nemá být přípustné dvojí občanství, tedy vedle českého nějaké další. Do jaké armády by rukoval člověk, který má současně česká a ruské občanství? 

2. zmrazit veškerý ruský majetek

Stát má zmrazit všechen majetek Rusů a ruských firem na území Česka a po přijetí příslušných zákonů, nechť sami Rusové dokládají, že:

  • se neúčastní a nenapomáhají porušování lidských práv, což by byl problém u všech zaměstnanců státní správy, samosprávy, zbrojního průmyslu, bezpečnostního aparátu, vězeňských dozorců..............,
  • legalitu získání peněžních prostředků; úspěšnou obhajobou jistě není tvrzení o půjčce od off-shore firmy.

3. upravit ruské pomníky, imperiální značky rozpínavosti

Je třeba změnit podobu pomníků 2. světové války a omezit jejich monumentalitu a exkluzivitu ve veřejném prostoru, prostě je upozadit. V Česku existují německé válečné hřbitovy, ale určitě není potřeba, aby ve městě stála například socha generála tankových vojsk Heinze Guderiana nebo pancéřových granátníků. Tak jako vprostřed Prahy stála socha Koněva. 

Pro pochopení problému se musíme na pomníky 2. světové války dívat očima Rusáků. Pro ně jsou ruskými imperiálními značkami udávající, kam až došlápla bota ruského vojáka ve smyslu „až potud to je naše“. A jestli z daného území v nějaké historické etapě museli odejít, tak v mysli Rusů to bylo pouze dočasně, protože jednou obsazené území patří přece navždy Rusku. Pobyt ruských vojsk není dočasný, dočasné je naopak stažení ruských vojsk. Různí rudoarmějci se samopaly a fangličkami, i ve své době zloději, rabovači a znásilňovači, prostě nemají ve veřejném prostoru co dělat. Jejich místo je na vojenských hřbitovech, v muzeích absurdit nebo mají být v druhé etapě odsunu sovětské armády (první etapa skončila 21.6.1991 odjezdem posledního ešalonu se sovětskou vojenskou technikou) posláni do Ruska.

Tank na Smíchově, později přebarvený na růžovo a následně odstraněný, to nebylo jediné monstrum tohoto typu. V Česku se stále nachází 10 tanků nebo jejich věží ve formě památníků. O to více vyniká nesmyslnost současného stavu, že pouze tři z nich pochází z 2. světové války. Všechny ostatní jsou čs. poválečná licenční výroba, tedy díváme se na bolševické, resp. normalizační památníky. Toto hýčkání tanků ze strany obecních samospráv představuje podporu Ruska ve válce na Ukrajině. (O snaze odstranit tank u D 2 stojící na 30 kilometru ve směru na Břeclav).

V posledku nezapomínejme, jak se Rusko chová ke snaze vybudovat nebo renovovat pomníky legionářů na Sibiři. Jak oni k nám, tak my k nim.   

Pokud budeme slavit konec 2. světové války, tak jedině 8. května a za účasti představitelů Ukrajiny a dalších bývalých republik Sovětského svazu. Spíše bych ale řekl, že na toto datum kašlou. Nejlepší by bylo letošní připomenutí úplně zrušit. Hrozí střety a ostuda. Naopak navrhuji, aby Parlament vyhlásil 9. květen Dnem boje proti rašismu.

Rusko nemá civilizaci co poskytnout. Proto si vytvořilo fetiš z 2. světové války, takže jej nepodporujme v jeho úchylnosti. Odstraněním monstrózních svatyň imperiální rozpínavosti s oltářem v podobě tanku mu odeberme prostředek excitace patologického jednání. Tak jako odstraňujeme z okolí duševně chorého vše, co by mohlo vyvolat a podpořit jeho agresi.

4. odstranit zátěž občanů při přejmenování ulic

Ministerstvo vnitra nechť připraví analýzu, jak minimalizovat zátěž občanů při přejmenování názvů ulic, náměstí, které jsou poplatné Rusku. Zbavme české občany obav ze času stráveného obíháním úřadů, aby nemuseli i nadále žít v ulici Hrdinných ruských znásilňovačů, Odvážných ruských rabovačů nebo Zlodějů posílajících lup do Ruska. Třeba by se česká státní správa dozvěděla hodně zajímavé věci, kterými občanům může obecně ulehčit od byrokratické zátěže.

5. stop ruským sportovcům, umělcům

Sporty, kde se mohou účastnit Rusi a místní bafuňáři nehlasovali pro jejich vyloučení, nesmí dostat oni korunu z veřejných peněz státu nebo samospráv a příspěvky fyzických osob a firme nesmí být odpočitatelnou daňovou položkou. Přenosy NHL a tenisových turnajů, kde hrají Rusové, ať se nejsou vysílány, a to včetně zpravodajských šotů. Čeští sportovci se nesmí účastnit soutěží s Rusáky. Pokud ano, nemohou hrát za reprezentaci. Předpokládám, že ruští "umělci", včetně Alekxandrovců a spol. nebudou smět přicestovat (viz bod 1).

6. trestejme symboly komunismu a putinismu stejně jako nacismu 

Přistupujme k symbolům komunismu (srpy a kladiva, rudé hvězdy) a dnes imperiálního Ruska (Z, svatojiřská stuha…) stejně jako k symbolům nacismu. To souvisí s bodem tří, tedy kultivací tzv. sovětských památníků. Režim, který tyto značky představují nebo je jeho hrdým dědicem, zavraždil více lidí než nacisté. Trestejme popírání bolševických zločinů, vychvalování Lenina, Stalina a dalších postav bolševické hrůzovlády. V Rusku dnes vychází plno literatury, které již v názvu evokují o co jde. Jsou to kusy jako "Všechna pravda o roku 1937"; "Stalin, otec národa"; "Pomlouvaný stalinismus", "Kleveta XX. sjezdu"; "Západ proti Stalinovi"; "Podlé lži o Stalinovi"; "Sionisté proti Stalinovi", "1937, nevěřte lžím,…..  Trestejme i popírání zločinů na Ukrajině.

Mějme na paměti, že problematiku uvedenou v bodech jedna až šest, naši liknavost při jejím řešení Rusové vnímají jako slabost a bázeň před odplatou cara Putina. Kvůli tomu se nám smějí a pohrdají námi. Sice ne tak veřejně jako v Německu na autodemonstracích, ale skrytě a stejně intenzivně. Z neschopnosti proti nim zasáhnout a kvůli poskytnutí svobody šířit zde lži se cítí nadřazeni nad Západem a odtud plyne jejich přesvědčení o jeho prohnilosti a neakceschopnosti. Říkající si, my bychom v jejich pozici s námi zatočili jinak.

Nejhorší jsou pseudohumanistické žvásty, rozmělňování a zamlžování s odkazem na "kolektivní vinu, nejsme jako oni atd.", které jenom maskují příchylnost k Rusku a k jeho ideologii imperiální rozpínavosti, negace svobody a demokracie. Snad nejlépe to vystihl prostořeký ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk. Odmítl pozvánku německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na koncert solidarity s Ukrajinou. Měla na něm zaznít, jako gesto smíření, hudba skladatelů jak z Ukrajiny, tak i z Ruska. Ukrajinský velvyslanec řekl: “...pokud na ukrajinská města padají bomby a dnem i nocí jsou vražděny tisíce civilistů, nemáme my Ukrajinci chuť na velkou ruskou kulturu. Tečka“. Tečka.   

Další texty k válce na Ukrajině:

Ať Putin konečně zastaví dodávky plynu

Německo, Francie jsou ochotné hodit východní Evropu přes palubu. To, co pro ně znamená chodit po bytě v tričku nebo nebo ve svetru, je pro Ukrajince otázkou života nebo smrti a pro nás být další na řadě.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=786532

 

My neposkytujeme milosti Ukrajincům, ale oni poskytují milost nám

Putin vznesl ultimáta nejen vůči Ukrajině, ale i Česku a dalším zemím východní Evropy. A jeho kašpárci totéž opakují stále dokola. Kdo si myslí, pod dojmem dnešní reality, že se jedná o pouhé velkohubé kecy? Já tedy ne.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=786286

 

Proč by měl Západ bojovat na Ukrajině

Válka na Ukrajině připomíná situaci, kdy přesila útočníků mlátí muže bránícího vchod do domu a další podřezávají jeho ženu a děti. Třicet partají se na to z bytů dívá a agresory ujišťuje, že mohou být v klidu, napadeným nepomohou, protože tato rodina nepatří do jejich společenství. (Ano, americký prezident Joe Biden, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, německý kancléř Olaf Scholz s úplnou nediplomatickou idiocií dávají Rusákům jistotu klidného vraždění na Ukrajině. Proč alespoň nemlčí?)

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785167

 

Já jsem to v roce 2014 říkal

Po napadení Ukrajiny jsem v v roce 2014 a 2015 v Lidových novinách publikoval články "Spusťme novou železnou oponu", "Obětujeme trochu svého sádla?" a "Anexí Krymu skončila epocha lásky". To co vidíme, jsme si mohli ušetřit.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785145

 

Dnes se Západu láme hřbet

NATO prý rozhoduje kolektivně. I trpaslíci jako Česko mohou Spojeným státům připomenout historická poučení. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen řekla, že je ohrožená celá Evropa. Tak kruci podle toho jednejme.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=784955

 

Pomozme Ukrajině vojensky

Pomozme Ukrajině vojensky, a to i za cenu vyhrocení situace na pokraj jaderné války. Americký prezident John F. Kennedy se v době kubánské krize, v daleko horší situaci, nebál jít na hranu. Raději mrtvý než ruský.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=784176

 

Proč (ne)mít Evropskou armádu

21. 02. 2022 19:00:31

Ať ukrajinská krize dopadne jakkoliv, svět již nesmí být jako dříve. Od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymu a útoku na Donbas, jsme ztratili osm let. Je třeba najít model samostatného fungování evropské obrany.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783747

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | neděle 1.5.2022 14:17 | karma článku: 20,83 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,99 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2752x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,90
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik