Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PPP - Noční cesta do neznáma

Jeden z nejhorších okamžiků v životě těhotné ženy je noční jízda do porodnice v nízkých týdnech těhotenství. Pokud se ovšem objeví pravidelné předčasné stahy, krvácení či silná bolest v podbřišku, nic jiného nezbývá. Co dělat, kam jet? Volat sanitu či se do porodnice dopravit po vlastní ose?

Varování: články PPP (Proti předčasným porodům) jsou určené pro budoucí maminky - muži čtou na vlastní nebezpečí!

Julie čekala třetí dítě. První dvě těhotenství proběhla klidně, stejně jako porody v okresní nemocnici. Třetí těhotenství už tak bezproblémové nebylo, obvodní gynekolog  doporuči klidový režim a upozornil na určitá rizika, ale Julie si žádné starosti nepřipouštěla. Až do sedmadvacátého týdne.

Pár dní jí nebylo dobře, cítila tlak v podbřišku a břicho jí občas nepříjemně ztvrdlo, ale to už zažila při předchozích graviditách. Když se v noci ohlásily pravidelné stahy po deseti minutách, Julie pochopila, že musí jet do nemocnice.   

Vyděšený manžel odmítl řídit a zavolal na dispečink záchranné služby. Sanitka přijela brzy, s ní mladý chirurg, který se s dispečerkami dohodl na cestě do okresní nemocnice. Cesta sanitou byla nepříjemná a stahy stále četnější, proto se Julii velmi ulevilo, když dorazili na místo. Službu měl její známý lékař a Julii se ulevilo podruhé. Ale  lékař ji neposlal na oddělení, jak předpokládala. Vytočil číslo krajské nemocnice a pak Julii vysvětlil, že se u ní rozbíhá porod a že místní novorozenecké oddělení je schopno postarat se o předčasně narozené děti až od 33. týdne. Vzápětí ji znovu posadili do sanitky, která se s ní vydala na další, tentokrát sedmdesát kilometrů dlouhou noční pouť. Někde v půli cesty mezi okresní nemocnicí a perinatologickým centrem, do kterého ji vezli, leželo Juliino bydliště…

Co je to perinatologické centrum

Než se vrátíme k Juliinu příběhu, povězme si, co to jsou perinatologická centra a k čemu slouží. Máme jich v republice 12, jsou zřizována při fakultních a krajských nemocnicích a mají nadstandardní přístrojové vybavení i speciální lékařské týmy. Dokáží v nich zachránit novorozence nejnižších váhových kategorií (koncentrují se zde porody od 22. týdne do 32. týdne těhotenství a ročně se tu narodí většina dětí s porodní váhou pod 1500 g). Současně poskytují centra nejvyšší možnou péči ženám s těmi nejzávažnějšími komplikacemi v těhotenství (hrozící předčasný porod, preeklampsie, těžké zánětlivé stavy a stavy spojené s poruchami srážení krve) i těm, které byly již před otěhotněním vážněji nemocné ( kardiačky, diabetičky atd.) Na perinatologická centra navazují tzv. intermediární centra, která jsou schopna postarat se o novorozence od 33. do 36. týdne těhotenství. Od 36. týdne může žena bezpečně rodit v místě svého bydliště1

Co se děje v centru

Do perinatologického centra se podařilo včas převézt i naši hypotetickou Julii. Její příběh může mít několik možných konců. Miminko se narodilo hned po převozu do centra a okamžitě se ho ujal speciální tým novorozenecké JIP. Porod se podařilo na několik dní zastavit a neonatologové měli možnost připravit nezralého novorozence na změnu prostředí ještě v těle matky. Porod se podařilo zastavit na několik týdnů a Julie porodila donošené dítě téměř v termínu. Po té noční stokilometrové projížďce to považovala téměř za zázrak.

Centrum nebo okresní nemocnice

Kam tedy jet v případě, že se objeví nějaké potíže a žena ještě nepřekročila 32. týden těhotenství? Kdo o tom rozhoduje? Jízda přímo do centra, jež může být od místa bydliště vzdálené stejně jako okresní nemocnice, těhotné ušetří jedno vyšetření a dvě třetiny cesty. Při rozbíhajícím se předčasném porodu to není zanedbatelné.

Položila jsem tuto otázku mnoha lékařům, vesměs vedoucím perinatologických center. Odpovídali všichni podobně: Zavolat záchranku, lékař zváží situaci, pravděpodobně odveze do nejbližší porodnice. Odtud potom v případě rozebíhajícího se předčasného porodu pošlou rodičku do perinatologického centra, přijede pro ni tým odborníků. Tečka.

Tento systém je jistě dobře propracovaný. Pokud je těhotenství fyziologické a ošetřující lékař u ženy nepředpokládá žádné závažnější komplikace, bylo by jistě zbytečné, aby se s každým píchnutím hnala do perinatologického centra. 

Naše Julie ovšem měla těhotenství rizikové. A tady se naskýtá otázka, zda nebylo žádoucí předem ji upozornit, aby v případě jakýchkoliv vážnějších komplikací, což pravidelné stahy nepochybně jsou, jela rovnou do perinatologického centra. A kdo by ji na to měl upozornit? Pravděpodobně obvodní gynekolog. A tady je odpověď lékaře, kterému věřím:

 „Pokud má žena ohrožené těhotenství, měl by ji její obvodní gynekolog v nějakém klidovém období jemně nasměrovat na nejbližší perinatologické centrum, případně ji tam i poslat na vyšetření, aby převoz do nemocnice potom nemusela řešit sama, v noci a ve zmatku. Systém je vytvořený centrálně, ale v konkrétních situacích je zapotřebí postupovat individuálně. Zase je to o lidech.“  

Rady na závěr

Tato zkušenost se týká jen malého procenta těhotných. Ale pokud přeci jen máte nějaké pochybnosti, pokud vás váš gynekolog upozornil na jistá rizika a vaše těhotenství ještě nepřekročilo hranici 32. týdne, zeptejte se ho, kam máte v případě jakýchkoliv komplikací jet, a zjistěte si adresu nejbližšího  perinatologického, případně intermediárního centra. Taky ho požádejte o telefon, abyste se mohla v krizové situaci poradit s odborníkem, který vás dobře zná. Prozíravost je jedna z nejstarších lidských ctností a většinou se vyplácí.  

Seznam perinatologických center:

Praha - ( VFN U Apolináře, FN Motol, ÚPMD Podolí)

FN Brno  - Porodnice na Obilním trhu

FN Ústí nad Labem

FN Hradec Králové

FN Most

FN Ostrava Poruba

FN Olomouc

Baťova nemocnice Zlín

NsP České Budějovice

FN Plzeň

 

Psáno pro Betynku - rok 200O (tehdy se rodilo asi 5 % nedonošených dětí, nyní se číslo šplhá k 10 %)

Souvisí: PPP-Pribeh-Terezy-ktera-potrebovala-otocit-mozek (předešlý blog)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | pátek 15.2.2013 11:59 | karma článku: 15,04 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Kde se vzalo tolik nenávisti?

Odpověď se dnes snaží najít mnozí politici, novináři, mdiální mágové. Proč je společnost rozdělená? Kdo štve lidi proti sobě?

17.5.2024 v 21:10 | Karma: 39,03 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Pravidla randění podle babiček

Nějak mi ty sexuální kauzy a skandály celebrit posledních let nejdou na rozum. Zdá se to jenom mně, že se některé slečny chovají značně rizikově?

7.5.2024 v 21:13 | Karma: 32,21 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Ještě slůvko o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 18,75 | Přečteno: 690x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,61 | Přečteno: 1362x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,32 | Přečteno: 908x | Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Zubař si roky vymýšlel úkony a okradl pojišťovny o miliony. Dohodl si podmínku

24. května 2024  8:26

Stomatolog z Mostecka posílal několik let zdravotním pojišťovnám účty za zákroky, které však nikdy...

V Indii po výbuchu chemičky zahynulo devět lidí, zraněných jsou desítky

24. května 2024  8:01

Nejméně devět lidí zahynulo při výbuchu a požáru v chemické továrně v západní části Indie ve státě...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 7:59

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 462
  • Celková karma 28,15
  • Průměrná čtenost 1669x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz