Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Veroniko, já pocházím z vesnice, a tam byly za mého mládí velmi přísné maminky. Dbaly na to, aby se jejich dcerka (dcerky) "nedostaly do řečí". (My jsme byly tři). Tam u nás v N... se na to opravdu dbalo". Hlídalo se "která s kterým chodí", a když se začalo říkat, že "ta s tím už chodí navážno", většina to končilo svatbou. Hlavně se o žádné děvčici nesmělo říkat - "ta chodí s tím- a už zase "zas s tím" - to její časté střídání nesvědčilo o tom, že je to slušná dívka. Maminky si dcery hlídaly - a kupodivu - každá druhá se "musela" vdávat. A svatba musel být brzy, "dokud to ještě nebylo vidět". Nakonec to bylo dobře, demografická křivka se v republice po válce vyvíjela velmi dobře... No jo, také nebyly ty anti- pilulky. A to, o čem, Veroniko, "píšete, nám vštěpovaly doma, ale i na internátě v Brně, kde jsem od 15 do 19 roků bydlila. A tam byl režim přísný, jen jednou týdně jsme mohli jít večer do kina. Moji kamarádi byli studenti, sami slušní hoši. Pravidlo bylo - se staršími, co měli tak kolem třiceti, nebo neslušnými hochy se nebavit, vyhýbat se jim. No jo, láska je láska, člověk se zamiloval, nebezpečí číhalo všude... Proto, každá dívka byla ráda, když našla toho pravého... Já jsem měla štěstí, našli jsme se s R... brzy - a navzájem. A vydrželo nám to díkybohu dodnes.

0 0
možnosti
Foto

Opr. A to, o čem, Veroniko, píšete, nám maminky vštěpovaly doma, ale i vychovatelky na internátě v Brně, kde jsem od 15 do 19 roků bydlila. A tam byl režim přísný...

0 0
možnosti

Záleží, jaké babičky máte na mysli. Ty dnešní zhruba sedmdesátileté zažily taneční zábavy, kde se na mravy moc nehledělo, zvlášť když byl v okolí restaurace lesík. Vzhledem k tomu, že výše uvedeného věku dnes dosahují i prababičky, ta vaše pravidla se týkají nejspíš praprababiček.

0 1
možnosti
JK

Kdybychom měli kdysi dodržovat ta dnešní "pravidla", nebyl bych už 45 let celkem šťastně ženatý. A pokud by holka řekla bez zdráhání "ano", byla by pokládána za lehčí sortu.

0 0
možnosti
JZ

to se mi tedy ty poměry na tehdejších vesnických zábavách asi jenom zdály

například pravidla o opilcích si autorka cucá z babského palce. A nešlo o mne osobně, ale o celý společenský model těch zábav. Vracení se domů nebyla úzkostlivá anabáze s ježkem z klíčů v ruce, ale ožralá, smrdutá jízda nočním vlakem kde když se člověk prošel uličkou, tak se nemohl divit na co tam všechno narazil. Atd atd atd

1 0
možnosti
Foto

Vše od vás se dá číst.

2 0
možnosti
JP

věřím, že pravidlo 5 jsi nikdy nezažila

0 0
možnosti
Foto

Coby pamětník- pradědek mohu potvrdit, že převážně tak to bývalo

1 0
možnosti
JH

J33a36n 35H38u21r97k19a

8. 5. 2024 4:14

jako člen rockové kapely si to pamatuji ehmm jaksi jinak (ROTOR,SELECT,KALIBR)...ale pravidla povidla...to jo ty ...

0 0
možnosti
Foto

Pokud bych měla dceru, rozhodně bych jí mnoho z Vámi napsaných "pravidel" kladla na srdce.

2 0
možnosti
  • Počet článků 466
  • Celková karma 30,61
  • Průměrná čtenost 1665x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz